Home Testez Ce să mănânci înainte de cursă. Herbalife caută Campionul Mic Dejunului! (P)
Ce să mănânci înainte de cursă. Herbalife caută Campionul Mic Dejunului! (P)

Ce să mănânci înainte de cursă. Herbalife caută Campionul Mic Dejunului! (P)

19
Distribuie pe:

Cu toții știm cât de importantă este nutriția pentru susținerea efortului sportiv. Sau dacă nu știm, aflăm pe parcurs, nu-i așa, din proprie experiență. 🙂 Mergem la antrenamente și ne simțim slăbiți, pentru că nu am mâncat ce trebuie ca să facem față, ajungem în concurs și simțim că am ajuns la capătul puterilor, fără pic de energie… Și atunci ne amintim că nu prea am mâncat dimineața, sau că am mâncat prea mult!, sau că am mâncat ce nu trebuia cu o seară înainte…

Ne-am documentat pentru voi și am aflat ce anume mănâncă dimineața, înainte de o etapă, un ciclist din Turul Franței. Am întrebat și sportivi români de performanță despre formula lor nutrițională de la micul dejun – Ciprian Bălănescu și Mihai Baractaru, care ne spune ce a mâncat în dimineața cursei lui istorice de sâmbătă, de la Campionatele Mondiale Ironman, KONA, Hawaii, unde datorită lui România a fost pentru prima dată reprezentată.

Avem câteva hinturi pe subiect și din farfuria lui Luke McKenzie, sportivul Ironman încoronat de 6 ori campion Ironman :).

Și avem și o surpriză pentru voi, la finalul acestui articol! 🙂 E vorba despre…. un concurs :D. Cu mic dejun involved, firește, powered by Herbalife România! Vă las aici un hint :D:

mic dejun herbalife concurs

Să trecem la treabă!

Ciprian Bălănescu, campion național la triatlon și duatlon, și imaginea  Herbalife în România, (alături de Anca Bucur, românca Miss Fitness Universe în 2011 si 2013), ne-a spus  cum arată mic dejunul lui înainte de curse și care este formula alimentară care îi asigură primul loc pe podium aproape de fiecare dată.

Ciprian Balanescu si Anca Bucur
Ciprian Balanescu si Anca Bucur, sursa foto gabrielsolomon.ro

Să îl ascultăm:

“Nu testez ceva nou în dimineața cursei. Este și sfatul meu pentru sportivi: nu vă schimbați dieta în preajma competiției, mâncați ceea ce știți că vă face bine. Și încercați să mâncați cu cel puțin 2 ore înainte.

Eu am aflat că pot performa într-o competiție consumând la micul dejun doar Shake Mix Nutritiv Formula 1 Sport H24, pe care mi-l prepar cu lapte, cu două ore jumătate înainte de start. Iau însă porție dublă – 4 cupe de pudră în loc de 2, asa cum este necesar pentru o porție. Și sigur că alimentarea pentru o cursă o încep cu câteva zile înainte, când am grijă să cresc consumul de carbohidrați”, spune Ciprian Bălănescu.

În 2012 Ciprian avea sub 12 competiții pe an, acum participă la peste 30 și spune că simte că nivelul de energie i-a crescut.

“Mă ocup însă conștiincios de partea de recuperare sportivă”, adaugă Ciprian Bălnescu, “și poate că și aici e secretul. Folosesc pentru asta de la Herbalife 24, Rebuilt Endurance, pe care o iau la un sfert de oră după finish, care ajută la restabilirea nivelului de glicogen şi refacerea musculară. Mă înțeleg foarte bine și cu Rebuilt Strength – conține printre altele BCAA (n.r. aminoacizii esenţiali cu catena ramificată) și această substanță sprijină metabolismul muscular, după o cursă de forță și viteză, cum e triatlonul clasic, de exemplu”.

Celebra alergătoare neozeelandeză de trail Anna Frost este minimalistă când vine vorba de mic dejun înainte de cursă: nu mănâncă decât o banană cu unt de arahide și cafea. Dar suplimentează în cursă cu batoane și geluri.

Ana Frost
Ana Frost, sursa foto www.barrabes.com

Untul de arahide este o sursă grozavă de proteine și fibre, și este foarte sățios. Banana are potasiu, magneziu și carbohidrați, dă energie, ajută oasele să se dezvolte armonios și multe altele, aici găsiți un articol lărgit despre efectele benefice ale bananei în sport.

Prezența cafelei ar putea fi discutabilă – sunt nenumărate studii pro și contra cafelei asociate cu efortul. Dar se pare că la Anna Frost funcționează :).

Am vorbit pe Adrenallina cu Mihai Baractaru, (aici puteți citi interviul cu el despre cursa Ironman World Championship) primul roman calificat la Campionatul Mondial Ironman înainte de cursa lui istorică la KONA, Hawaii, și l-am rugat să ne împărtășească secretul mic dejunului său. Acesta este mai puțin spectaculos decât ați putea crede…

Mihai Baractaru, sambata asta, la Campionatele Mondiale Ironman, KONA
Mihai Baractaru, sambata asta, la Campionatele Mondiale Ironman, KONA
foto arhiva personala

Înainte de cursă, Mihai și-a preparat o omletă din 3 ouă, peste care a presărat niște brânză de capră… Hm, oare cum rezistă la un efort de cel puțin 9 ore pe distanțele enorm ale unui triatlon Ironman, vă întrebați.

Ne explică Mihai cum stă treaba: “Nu prea are rost să te îndopi cu multă mâncare în ziua cursei, pentru că e tardiv. Acumularea nutrienților necesari pentru efortul de anduranță este un proces care durează aproximativ 2 săptămâni. În cele 2 săptămâni înainte de cursa cea mare am încercat să îmi iau din mâncare multe proteine – în efortul de lungă durată carbohidrații nu ajută prea mult – așa că am mâncat multe fripturi (din carne de curcan sau pui) și multe fructe. Am găsit aici papaya, avocado, mango, ananas și fiecare dimineață am început-o așa, mai puțin cea de cursă“.  Cam așa a arătat mic dejunul cu fructe al lui Mihai în cele 2 săptămâni de aclimatizare în Hawaii, înainte de cursă:

mic dejun mihai baractaru kona

Luke McKenzie, sportivul Ironman încoronat de 6 ori campion Ironman se delectează doar cu… clătite fără gluten și sirop. Vă întrebați care e faza cu clătitele înainte de efort? Păi, sunt foarte nutritive, conțin proteine și carbohidrați mulți și buni!

Luke McKenzie
Luke McKenzie
credit foto Triathlon competitor.com

Ce mănâncă un ciclist în Turul Franței la micul dejun

Fiecare gram alimentar pe care îl consumă un sportiv profesionist este parte dintr-o strategie nutrițională gestionată de o armată de specialiști. Iată ce cuprinde un mic dejun tipic al unui ciclist care pedalează în Turul Franței, competiție anuală ce acoperă peste 3600 de kilometri și se întinde pe durata a 3 săptămâni.

turul frantei
Tour de France
credit foto blog.williamhill.com.au

Informațiile au fost dezvăluite de către nutriționistul sportiv al echipei Trek pentru Telegraf.co.uk, so here we go:

terci de ovăz sau musli, cu fructe, iaurt, pâine și smoothie

Amestecul ăsta îi pregătește pe cicliști pentru efortul care îi așteaptă, și fiecare ingredient are rolul său.

Terciul de ovăz conține, pe lângă ovăzul fiert, praf de scorțișoară, suc de anans, sare, ulei de măsline.

Varianta musli desfășurată: musli cu lapte de orez, fructe de pădure, miere, iaurt natural. Este o combinație cu un scop foarte concret: carbohidrați cu eliberare rapidă și mai îndelugată, cu fructe, iar laptele de orez și iaurtul asigură necesarul de proteine.

Pâinea consumată de cicliști nu e una oarecare, ci este aproape fără gluten, conține semințe de dovleac și floarea soarelui, ulei de măsline, miere, fistic.

Smoothie e făcut din portocale, banană, zmeură, miere, iaurt natural cu supliment probiotic. Care e rostul lor? Păi, sportivii își iau rația de vitamine din smoothie, fără să fie nevoie să consume cantitati alimentare industriale. Probioticele ajută stomacul să se liniștească înainte de cursă.

Ok, asta este doar la micul dejun, ok? Până la finalul zilei, meniul complet al unui ciclist de Tur va ajunge până la aproape 6000 de calorii!

CONCURS: Cum arată mic dejunul tău?

Chiar așa, cum arată? 🙂 Este o invitație deschisă către voi la detalierea acestui tablou culinar matinal :).

Puteți alege ce vreți să descrieți, important este să fie adevărat :): mic dejunul vostru înainte de un concurs, sau mic dejunul vostru înainte de un antrenament. Și se acceptă și mic dejunul vostru în general, că dacă faceți sport sigur a suferit ceva modificări față de perioada de dinainte de a vă apuca de mișcare.

Vom alege dintre experiențele voastre personale de mic dejun pe cea mai sănătoasă dintre ele. Contează și modul în care povestiți despre asta, nu trebuie să fie o înșiruire seacă de alimente, ok? 🙂 Puteți trimite și o fotografie, dacă doriți să o atașați textului vostru…

Câștigătorul va fi invitat pe 31 octombrie la evenimentul Breakfast of Champions. Powered by Herbalife, un eveniment pregătit special pentru el, unde experimentăm diverse mixologii cu cineva care este profi în ale preparatelor sănătoase, dimineața, și multe alte surprize care ne așteaptă acolo.

Așadar, start concurs!, până pe 23 octombrie vă aștept AICI, la finalul acestui post, în comentarii, experiența voastră personală și sănătoasă de mic dejun! 🙂

Succes și abia așteptăm poveștile voastre! 

mic dejun herbalife concurs

Distribuie pe:
Roxana Lupu Fondator & editor Adrenallina.ro, Roxana a inceput sa faca sport la 29 de ani, cand a descoperit bicicleta. A invatat sa inoate la 30 de ani si a inceput sa participe la curse de triatlon, finalizand o cursa tip Ironman – 3.8 km inot, 180 km bicicleta, 42 km alergare. Este una dintre primele 10 femei din Romania care a finalizat acest tip de cursa. Ulterior, a devenit campioana nationala la triatlon, amatori, categorie de varsta, atat in circuitul de sosea (2014) cat si in cel offroad (2016) si continua sa caute curse prin care sa isi depaseasca limitele.

Comentarii(19)

  1. Eu dacă nu mănânc dimineața, în maximum jumătate de oră de la trezire, leșin, trebuie să mă culc la loc :)) Așadar, bag tot ce prind: sandwich-uri cu șuncă de pui/curcan + ceva legume, pâine cu unt și miere, lapte/iaurt cu musli/fulgi de porumb, brânză, ouă, ceai cu lămâie, kefir, fresh de portocale, chiar pufuleți în lipsă de altceva 😀

  2. inainte de concurs: unt de arahide cu paine prajita, 2 oua fierte fara galbenus, branza dietetica si 2 banane sau cereale integrale cu iaurt grecesc.

  3. Pentru mine este foarte important micul dejun inainte de concurs si obisnuiesc sa il consum cu cca 3 ore inainte de competitie. Cu mici variatii acesta consta in 2 oua (ochiuri sau omleta), zacusca, cascaval sau branza topita, iaurt, kaizer sau salam uscat de buna calitate, unt cu gem si un pahar (300 ml) lapte proaspat! 🙂

  4. Inainte de orice concurs oficial, in antrenamente , fac tot felul de ”experimente” legat de alimentatie.Sa observ ce-mi prieste cel ami bine. Dimineata, in fiecare zi, pe nemancate iau 1/2 lingurita de turmeric cu miere si catina, miez de nuca. Apoi imi prepar un terci de fulgi de ovaz cu seminte de in, stafide, biscuiti cu carbodihrati cu eliberare indelungata, cocos, legate cu lapte. O banana, 2 le consum in drumul spre start, sau inainte de start. Dupa antrenament iau 1, 2 lingurite de polen granule, cu un fruct.

  5. Inainte de orice concurs oficial, in antrenamente , fac tot felul de ”experimente” legat de alimentatie.Sa observ ce-mi prieste cel mai bine. Dimineata, in fiecare zi, pe nemancate iau 1/2 lingurita de turmeric cu miere si catina, miez de nuca. Apoi imi prepar un terci de fulgi de ovaz cu seminte de in, stafide, biscuiti cu carbodihrati cu eliberare indelungata, cocos, legate cu lapte. O banana, 2 le consum in drumul spre start, sau inainte de start.

    Dupa antrenament iau 1, 2 lingurite de polen granule, cu un fruct.

  6. Micul meu de dejun de peste 3ani de zile este acelasi dar in acelasi timp foarte diferit pt ca retetele de shake difera de la o zi la alta.
    Ma trezesc in fiecare dimineata si imi iau tabletutele de vitamine,fibre,imi pregatesc cel mai delicios shake Formula 1(vanilie,fructe tropicale,menta si ciocolata si fursecuri si frisca-acestea sunt aromele mele preferate) si imi pregatesc un ceai cu aroma naturala sau de piersica care pe langa faptul ca este delicios imi ofera si energie pe parcursul zilei.
    Pofta buna!

  7. Inainte de concurs, cu aprocimativ doua ore, imi pregatesc un mic dejun care arata cam asa:
    Doua oua fierte (fara galbenus)
    Branza proaspata de vaca.
    Doua felii de paine (toast)
    Cateva feliute de salam
    Doua banane (le mananc pe drum spre concurs)
    Un baton proteic
    Geluri pe parcursul cursei la intervale stabilite din timp.
    Dupa cursa o pudra hidratanta si imi cam revin!

  8. Eu am cel mai banal răspuns: fructe cu camionul! :))

    Eu dimineața mănânc doar fructe, indiferent dacă e ziua cursei sau nu. Ocazional, mai mănânc câte un baton cu cereale, doardacă e zi de cursă și am poftă.

    În rest, fructe.

    Și când nu mănânc fructe dimineața…

    Tot fructe mănânc.

  9. Micul dejun este cea mai importanta masa pentru mine! Imi place foarte mult sa iau micul dejun dimineata inainte de a pleca la serviciu, mi-am creat un tabiet la masa de mic dejun. Micul dejun in primul rand trebuie sa fie copios! Adica, obligatoriu sa fie carnitza, unt, ou, branza, rosii (in salata sau nu), multa paine!

    Micul dejun inainte de concurs este unul mai special, adica se ia cu cel putin 2 ore inainte de start si contine o portie mare de musli care baltesc in lapte cald si cateva linguri de miere! Din experienta personala, musli il diger destul de lent si bine (pentru ca nevoia aia ma cheama seara tarziu sau chiar a doua zi) iar asta e foarte important pentru ca nu sint nevoit sa vizitez ecologica in timpul concursului 🙂

  10. iaurt amestecat cu 1 lingura de miere + susan alb, susan negru, seminte de dovleac, seminte de floarea soarelui (toate rasnite). atat

  11. Vai ce foame mi s-a facut cititnd comentariile de mai sus :))
    Eu inainte de un concurs mananc iaurt cu fulgi de ovaz si stafide sau iaurt cu biscuiti. Plus 1-2 banane in drum spre start. Inainte de o cursa mai lunga, cum a fost IM, am mancat si nutella pe paine, m-am abtinut sa nu mananc tot borcanul 🙂 Nu cred ca e nevoie sa ne umplem stomacul inainte de cursa, oricum incarcarea cu energie s-a facut in zilele anterioare cand am marit putin cantitatile de carbohidrati.

    Pofta buna ….aaaa … succes in cursa 🙂

  12. 🙂 hmmm inainte de cursa ?!
    Emotii multe desi nu sunt un alergator care se bate la podium . Emotii care de cele mai multe ori s-au transmis si in cantitatea de alimente mancata si apoi sa va tineti ce placere sa alergi cu stomacul la gura .
    In timp insa, am schimbat destul de multe si aleg un shake carbo -proteic si niste bautura isotonica daca cursa este pana in 30 km . Daca este insa o cursa mai lunga iau un mic dejun cu 2 – 3 oua fierte niste cereale , o banana cam cu trei ore inainte si un shake proteic inainte cam cu o ora .
    Prefer shake-urile carbo proteice deoarece se digera usor si asigura un aport rapid de nutrienti.

  13. Vad ca toata lumea mananca inainte de antrenamentul de dimineata.
    Eu ma trezesc la 6-6:30, iar in 10 minute ies pe usa, indiferent de tipul de antrenament. Masa de dimineata o iau dupa ce revin acasa si inainte de a pleca la serviciu.
    O nevoie pe care mi-o satisfac e sa beau o gura de apa pentru a nu mi se face sete rapid in timpul antrenamentului(alergare sau inot). La ciclism pot lua bidonul cu apa dupa mine.

  14. Micul dejun perfect de 2 ani și 8 luni, plin de vitamine și minerale cu energie și buna dispoziție pentru întreaga zi #herbalife_aloe_mango #herbalife_termojetics_tea și bineînțeles #shake_F1_herbalife delicios care poate fi savurat în diferite forme, printre preferatele mele este sub forma de înghețata de shake <3
    Apoi încep o zi minunata

  15. Avand in vedere ca nu sunt cea mai matinala persoana, de foarte multe ori, micul dejun lipseste cu desavarsire din programul meu.
    Totusi, in anumite perioade prefer sa ma trezesc cu jumatate de ora mai devreme pentru a avea timp sa il prepar.
    Daca nu se apropie un concurs, prefer sa imi prepar un shake cu 3-4 oua de prepelita, jumatate de litru de lapte si doua banane. Asta e versiunea standard pe care o mai „alterez” uneori, adaugand kiwi sau chiar ananas (in cazul asta renunt la lapte, deoarece in amestec cu kiwi sau ananas capata un gust ciudat).
    In weekenduri, apelez uneori si la varianta clasica de mic dejun: omleta cu sunca, branza si rosii.
    In perioada in care eram instructor intr-o tabara pentru copii, micul dejun era zilnic alcatuit din omleta, branza, rosii si o cana de ceai fierbinte.

  16. Eu aleg planul de nutritie in functie de importanta concursului. Daca urmeaza unul dintre concursurile importante ale anului, trec printr-un proces de carboloading ca la carte, cum se spune, adica: inainte cu o saptamana de concurs fac un antrenament mai solicitant cu scopul de a elimina glicogenul din muschi. In urmatoarele 3 zile adopt o dieta bazata pe proteine (si putine legume), iar in urmatoarele 3 zile mananc predominant carbohidrati (paste, orez, paine, legume, fructe etc.). Cu o zi inainte de cursa mananc dulciuri – nu prea multe, totusi, iar in dimineata cursei de obicei mananc un mic dejun echilibrat din punct de vedere al raportului proteina – carbohidrati (ex. paste cu ton sau orez cu lapte). Cel mai important lucru pe care l-am facut pe partea de nutritie a fost sa descopar ce alimente tolerez la tipul de efort depus.

Leave a Reply to cornelius constandan Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *