2 sporturi relaxante, pentru sănătatea inimii

Când ești sportiv de anduranță ajungi să crezi că dacă nu ai câteva ore de sport la un antrenament, înseamnă că nu te-ai antrenat. Sau că dacă ai făcut mișcare într-un  ritm mai lent, într-un interval de doar 30 de minute, e ca și cum n-ai făcut nimic.

Dar există o contrapondere a anduranței, una care nu doar stresează organismul (căci anduranța îl stresează) ci mai ales îl relaxează, ajutându-l să se mențină sănătos, încadrându-se în parametrii mișcării.

Sunt două sporturi interesante, venite din două culturi diferite, pe care le putem practica în ritmul nostru, cu o contribuție majoră mai ales pentru sănătatea inimii: nordic walking (mersul nordic) și qigong.

Astăzi este 29 septembrie, Ziua Mondială a Sănătății Inimii. O putem sărbători începând de astăzi, incluzând în agendă exerciții de acest tip – nu aș vrea să vă alarmez dar bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în Europa, atât la femei, cât şi la bărbaţi, potrivit Cartei europene a sănătăţii cardiovasculare, și alături de nutriție, mișcarea este cel mai important aliat al sănătății noastre.

 

Nordic Walking

 

 

Mersul Nordic este un mers accelerat, pe poteci, la munte sau pe dealuri, căruia i se adaugă utilizarea a două bețe cu funcția de împingere. Bețele folosite în timpul mișcării sunt diferite de cele de trekking, care au doar funcția de sprijin.

Foarte important: în momentul în care ți le alegi, trebuie să ai grijă ca ele să aibă lungimea potrivită, astfel că atunci când le ții în mână – sprijinite de pământ – partea dintre braț și antebrat să formeze un unghi puțin mai mare de 90 de grade.

 

Haideți să și vedeți cum arată exact practicarea de nordic walking:

 

 

Este un consum energetic mult superior mersului normal și sunt angrenați peste 80% din mușchii întregului corp.

Este ideal pentru oamenii care nu sunt obișnuiți cu efortul fizic, se poate practica în orice anotimp, indiferent de vârstă, la orice nivel de efort decide fiecare: unul cardio intens, tip antrenament, unul cardio de menținere sau de îmbunătățire a stării de sănătate.

Reglează foarte bine funcțiile sistemului cardio-circulator și este un tip de activitate recomandată oricui. Este important de spus că este un tip de mișcare mai prietenos decât alergarea: nu afectează genunchi sau încheieturi și persoanele care au probleme cu greutatea îl pot practica liniștite.

Beneficiile mersul nordic au fost studiate intens nu doar în țările nordice, ci şi în țările din zona mediteraneană sau în Statele Unite ale Americii, iată câteva.

Persoanele cu deficiențe cardiace beneficiază de creşterea rezistenței la efort, de stabilizarea pulsului şi a tensiunii arteriale, cu efecte similare şi în cazul diabetului, alături de scăderea în greutate.

Persoanele în vârstă, cu osteoartrită la extremitățile inferioare, se pot bucura de un efect pozitiv asupra capacității şi intensității de a face exerciții fizice, ca urmare a mersului nordic, fără efecte negative asupra percepției durerii;

Pacienții cu afecțiuni respiratorii au observat o îmbunătățire a absorbției de oxigen în urma practicării mersului nordic;

Mersul nordic îmbunătățește mobilitatea trunchiului şi consolidează mușchii coloanei vertebrale, reducând astfel durerea cronică la nivelul gâtului, umerilor și spatelui.

 

Qigong

 

 

În China, Qigong-ul şi Tai Chi-ul sunt aproape recomandate de medici pe rețetă, prescrise special pentru eliminarea stresului. Respiraţia abdominală profundă combinată cu mişcarea înceată, graţioasă a corpului, ajută la oxigenarea organismului, îmbunătăţirea circulaţiei sanguine, mişcarea lichidelor limfatice şi relaxarea tensiunii musculare. Toate acestea conduc spre o bună sănătate cardiacă.

Qigong se poate traduce prin arta de a lucra cu energia.

Concret, ce presupune Qigong:

  • exerciţii simple de respiraţie
  • vizualizări sau meditaţii, de cele mai multe ori ghidate de profesor
  • stretching pentru tendoane
  • exerciţii pentru mobilizarea articulaţiilor
  • exerciţii pentru flexibilizarea coloanei, din picioare sau la sol
  • tehnici energetico-mentale de deblocare a meridianelor de acupunctură
  • în general, orice exerciţiu chinezesc prin care se acumulează şi transformă Chi-ul (energia vitală sau forţa vieţii)

Practica se concentrează pe trei axe: corpul, respirația și mintea.

Exerciţiile de respiraţie s-au dovedit extrem de eficiente în reducerea anxietăţii, depresiei, iritabilităţii, tensiunii musculare, oboselii şi sunt folosite în tratarea agorafobiei, hipertensiunii, hiperventilării, problemelor respiratorii şi în circulaţia periferică proastă a mâinilor şi picioarelor.

Iată o serie de exerciții Qigong pentru o sesiune de doar 20 de minute:

 

 

Și pentru că nutriția este fundamentală în procesul de întreținere a unei inimi sănătoase vă propun și o rețetă culinară în acest sens, la fel de inedită ca sporturile prezentate mai sus: pâine cu secară.

 

## Rețeta este din cartea de bucate Herbalife Nutrition și  conține ingredientul cheie Beta heart®, o pudră nutritivă care conține beta glucan de ovăz OatWell™, despre care s-a demonstrat că acționează asupra scăderii colesterolului din sânge*. (Colesterolul cu valoare ridicată este un factor de risc în dezvoltarea bolilor coronariene). Această pâine se prepară ușor și odată coaptă, te va răsplăti cu o textură și aromă grozave.

Dacă alimentația ta nu îți asigură necesarul de acizi grași Omega 3, Herbalifeline® Max  îți vine în ajutor. Este un alt produs Herbalife Nutrition care contribuie la menținerea unei inimi sănătoase – un amestec exclusiv de uleiuri de pește Omega-3 din surse sustenabile, acreditate de Friend of the Sea, care conține doi acizi grași esențiali EPA (acid eicosapentaenoic) și DHA (acid docosahexaenoic), ce contribuie la funcția normala a inimii precum și la menținerea tensiunii arteriale normale și concentrațiilor normale de trigliceride din sânge.

La mulți ani de Ziua Mondială a Sănătății Inimii, ziua în care puteți începe să aveți mai multă grijă de inima voastră!

 

Beta heart®și Herbalifeline Max nu sunt destinate diagnosticării, tratării, vindecării sau prevenirii niciunei boli.

* S-a demonstrat ca beta-glucanul din ovăz acționează asupra scăderii colesterolului din sânge. Colesterolul cu valoare ridicată este un factor de risc în dezvoltarea bolilor coronariene. Beta-glucanii contribuie la menținerea colesterolului în limite normale. Efectele benefice sunt obţinute prin consumul unei doze zilnice de 3 g de beta-glucani din ovăz. Boala coronariană are multipli factori de risc, iar modificarea unuia dintre acești factori de risc poate avea sau nu un efect benefic.

Previous Post

Maratonul Olteniei 2020, cursă virtuală

Next Post

Trei factori cheie de prevenție a diabetului: alimentația echilibrată, odihna și sportul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top