Cei mai tari ultramaratoniști din lume sunt oameni care încă trăiesc în peșteri. Nu-și cumpără echipament de alergare ca să parcurgă câteva ture de parc, ci se nasc și trăiesc alergând. Așa este viața lor. Este vorba despre tribul Raramuri (sau Tarahumara), un popor de aproximativ 70.000 de oameni, care trăiește în lanțul muntos Sierra Madre Occidental, în partea de est a Mexicului.
Numele lor, Raramuri, se traduce prin “alergător de picior”, sau “cel care merge bine”, iar asta e sigur un exces de modestie, având în vedere că acești oameni aleargă 190 de kilometri în 2 zile, ca să vâneze, ca să ajungă unii la alții (trăiesc izolați, comunitatea nu este una tocmai compactă) sau pentru că așa s-au obișnuit. 190 de kilometri în 2 zile înseamnă că într-o singură zi ei parcurg în alergare distanța a două maratoane plus încă 10 kilometri. În picioarele goale.
Stabiliți în aceste canioane din secolul XVII, pe care le-au “modelat” construindu-și poteci înguste, Raramuri trăiesc din cultivarea porumbului și a fasolei, cresc oi și capre, locuind în peșteri sau mici adăposturi din lemn și piatră.
Sunt producătorii unei beri special, berea de tesguino, preparată din porumb fiert în borcane de ceramică, o licoare pe care o folosesc în ritualurile religioase. Se spune că berea aceasta le asigură o bună parte din carbohidrați, făcându-i nu doar atleți formidabili – mulți Raramuri au luat caimacul competițiilor de ultramaraton de pe glob – dar mai ales oameni foarte sănătoși, longevivi, capabili să alerge zeci de kilometri și la 70, 80 de ani.
Aflați mai multe despre oamenii care intrigă știința, într-un documentar Discovery:
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=FnwIKZhrdt4]