Am stat de vorbă cu Ion Trandafir, freeriderul român care a obținut de-a lungul timpului niște rezultate bune în competițiile internaționale, acum și organizator de competiții sportive de alergare montană și mounatinbike, despre ce ne pregătește sezonul ăsta. Cuvântul cheie este, bineînțeles, hardcore 😀
Adrenallina: Bună, Ion, cum merge distracția în perioada asta, ski de tură, ski off piste…?
Ion Trandafir: Salut, țin campuri de free ride în fiecare an, pentru cine dorește, și am fost și anul ăsta în Austria, la început de ianuarie. Ăsta e ultimul meu video edit de acolo:
Spune-ne puțin despre premiera the Mountain Assault, din 21 februarie, concurs pe care îl organizezi. Înțeleg că este o competiție nocturnă individuală de schi alpinism și alergare montană. Cum ți-a venit idea, ce așteptări aveți de la competiție, cine poate participa?
Este un concurs de vertical atât pentru skiorii de tură cât și pentru alergători. Verticalul de 1.200 de metri în 6.7 km nu o să fie chiar floare la ureche și sper să fie o cursă tare. Și-au anunțat prezența la start sportive valoroși.
Ideea mi-a venit pentru că am văzut că există puține concursuri de vertical pe zăpadă în România. M-am gândit că Sinaia poate fi o locație excelentă pentru așa ceva – e șansa să aduni spectatori pe traseu, de jos și până la altitudinea de 1.400 de metri. Am vrut să fie și o diferență de nivel mai serioasă, nu numai poezie.
Ca de obicei, așteptările noastre de la o competiție pe care o organizăm sunt legate de siguranță, punctualitate și premiere la un nivel decent a celor de la general. De asemenea, fiecare persoană care plătește taxa trebuie să fie mulțumită atât de concursul în sine cât și de pachetul de start.
Sunt admise maxim 100 de persoane și vom pune niște timpi limită destul de tari la punctele intermediare. Mountain Assault nu era posibil fără implicarea Primăriei Sinaia, partenerul nostru principal.
Cum arată calendarul vostru de concursuri în 2015? Și cum a fost 2014 la capitolul ăsta?
În afară de această premieră, sărbătorim 5 ediții ale competiției Hit The Top, o cursă ce a câștigat prestigiu cu fiecare etapă desfășurată. Mai facem și un concurs de bicicletă mai low profile, ajuns la ediția a 3-a, cu 3000 de metri diferență de nivel, și o atmosferă foarte faină.
Ce schimbări vezi pe piața românească de sport de amatori? Cum crezi că vor arăta lucrurile pe viitor? Este ceva ce dorești să transmiți sportivilor amatori sau profesioniști din România, poate legat de ceea ce ai observat în această perioadă de când te ocupi și de organizarea de competiții?
Schimbări spectaculoase nu văd în viitorul apropiat. Dacă o să coagulăm competițiile serioase de alergare montană într-o cupă cu clasament general o să fie foarte bine pentru sportivi. Deocamdată noi încercăm din răsputeri să aducem premii decente care să motiveze cât de cât sportivii de elită.
Competițiile noastre vor rămâne în continuare pe stilul hardcore, dar cu accent mai mare pe siguranța din timpul cursei. Vom aduce o echipă de salvatori montani, așa cum am avut la ultimele două ediții Hit the Top. Timpii limită din punctele intermediare vor fi destul de duri astfel încât să trieze valoric concurenții care merg mai departe în traseul de concurs, de la un punct încolo.
Știu că pregătești un nou film despre freeskiing, Heritage, trailerul arată super! Cum merg filmările și care e rolul lui? Despre ce va vorbi?
Filmările merg ok. Am mai pus ceva footage dar este dificil pentru că nu prea mai prinzi zăpadă, așa cum o găseai în trecut și la altitudini mici. Rolul filmului este să mai scoată lumea din ritmul ăsta mult prea alert pe care l-au impus producțiile TGR (n.r. – Teton Gravity Research e o casa de producție la modă în freeriding și slopestyle). Am încercat să îmi găsesc originile.
Care mai este relația ta cu freeskiing-ul, s-a schimbat ea în ultimii ani?
Freeskiing-ul o să dispară în următorii 10-15 ani, din cauza schimbărilor abrupte de temperatură. O să apară probabil un hibrid între free touring și trail running. Pentru asta îmi și pregătesc copiii. Deocamdată sunt mici dar dacă nu o să devină niște leșinați, o tură o să arate ceva de genul: alergare pe snow lines cu skiurile pe rucsac, când dai de zăpadă treci în skiuri, dai linia vânătă și apoi iarăși, la vale în alergare cu skiul pe rucsac.
Mulțumesc și mult spor în 2015!
Mulțumesc, la fel.