Cătina cu miere de albine
Sunt nenumărate beneficiile acestei fericite alăturări, dar o să ne concentrăm pe cele utile efortului sportiv.
Un tonic excelent, cătina conține de 10 ori mai multă vitamina C decât citricele, vitamine nenumărate, precum A, B1, B2, B6, B9, beta caroten, fosfor, potasiu, fier, calciu, magneziu. Cum ne ajută în sport și la antrenamente iarna? Păi, mărește rezistența la efort fizic.
Cu ce ne ajută mierea în plan sportiv? Același lucru, crește rezistența la efort susținut, reduce oboseala, aduce carbohidrați în mușchi, în antrenament și în recuperea după efort. Mierea este cel mai recomandat carbohidrat – având un conținut mare de zaharuri și substanțe minerale, vitamine, enzime, acizi organici.
Vă dați seama când le unim ce nebunie rezultă? 🙂 Un mix dulce-acrișor, care se ocupă cu următoarele:
- proprietăți antioxidante
- explozie de energie
- întărirea sistemului imunitar
- efect antibacterian, reparator și vindecător
- ne ajută să ne antrenăm în continuare afară, la temperaturi scăzute, pentru că ține la distanță virozele
Miere cu cătină la borcan, mod de preparare
Se spală bine fructele de cătină și se usucă
Se așază într-un borcan de 800 de gr 1 treime miere și 2 treimi cătină, pănă se umple borcanul
Se lasă la macerat la rece între 7 și 10 zile
Se amestecă periodic cu o lingură de lemn (și se rostesc incantații păgâne! :D)
Se consumă zilnic, înainte și, eventual, după antrenamente.
Ghimbirul & Ceaiul de ghimbir
Rădăcina de ghimbir, pe care o găsiți lejer în orice supermarket de pe la noi, este bogată în potasiu, zinc, calciu, cupru și magneziu, vitaminele B6, C și D, dar și în uleiuri esențiale cu multiple proprietăți benefice.
Este un tonic general al organismului, înlătură oboseala și toxinele acumulate în organism, controlează digestia.
Ceaiul de ghimbir și cum ne ajută în sport
– are un excelent efect energizant, încearcă-l cu câteva ore înainte de antrenamente;
– ajută la buna circulație a sângelui, previne formarea cheagurilor și ajută la transportul oxigenului și substanțelor nutritive către toate organele vitale din corp;
– ajută în recuperarea musculară după efort considerabil (conform unui studiu din 2010, Journal of Pain). 2 grame pe zi de rădăcină proaspătă de ghimbir reduce și înlătură durerea musculară;
– ține la distanță constipațiile sau diareea, are grijă de sistemul digestiv în general (conform The Bastyr Center for Natural Health), și în special al atleților care călătoresc spre zone de concurs cu climă și alimentație diferite de cele cu care sunt obișnuiți; cred că știm cu toții cum o problemă digestivă ne poate rata o cursă, mai ales dacă vorbim despre anduranță;
Smuti-uri și fresh-uri din fructe
O dietă sănătoasă e musai să cuprindă fructe și legume zilnic, iar dacă ne gândim că avem nevoie de energie ca să facem sport, atunci chiar că nu putem susține efortul fără ele. Sunt unele fructe și legume mai indicate decât altele, atunci când avem nevoie de “benzină“ la antrenamente, iarna.
Dacă e complicat să consumi din toate cele care contează, atunci poți încerca varianta unui smuti delicios, care combină într-un suc natural mai multe fructe.
Sloop este un exemplu bun de suc natural de fructe fără zahăr adăugat, fără conservanți, coloranți, aditivi, cu câteva cocktail-uri de fructe foarte atrăgătoare!
De exemplu, Sloop cu mandarine. Iată câteva beneficii ale mandarinelor pentru sport:
– un conținut foarte ridicat in betacaroteni, precursorii vitaminei A, cu rol în mentinerea vederii și detoxifierea organismului;
– mențin sănătatea oaselor – sunt bogate in vitamina D și cresc absorbția calciului in organism;
– ajută în digestie (conțin fibre, care au și rol în curățirea colonului);
– ajută la menținerea sănătății oaselor. Consumul de alimente bogate in vitamina D poate preveni apariția osteoporozei.
Există la Sloop și o combinație interesantă de pepene, cu ananas și mango. Fiecare dintre aceste fructe au rolul lor în efortul fizic.
Pepenele, de exemplu: un studiu recent a scos la iveală faptul că dacă îl vei consuma înainte de antrenament îți vei scurta perioada de refacere și revenire după efort și, chiar mai mult decât atât, îți va crește performanța. Studiul a fost publicat în the Journal of Agricultural and Food Chemistry, și atribuie aceste efecte ale pepenelui unui aminoacid care s-ar găsi în fruct, și anume L-citrulina. Studiul arată că grație acestuit fruct, atleții pot face antrenamente mai intense, cu o recuperare mult mai rapidă. Se pare că L-citrulina accelerează înlăturarea acidului lactic din mușchi.
Și mango are beneficiile lui în sport:
- carbohidrați de calitate, atât de necesari în efort;
- fruct bogat în vitaminele C și A, nu conține grăsimi sau colesterol.
Nici ananasul nu e mai prejos:
- este excelent în recuperarea sportivă;
- repară și menține sănătoase oasele și cartilagiile stresate ale atleților;
- Are fibre, care ajută la scăderea nivelului de colesterol;
- Se laudă cu vitamin B6, parte din procesul de formare a celulelor roșii din sânge.
Sloop tocmai a dat drumul unui concurs pe Instagram, îl găsiți aici https://www.instagram.com/smutisloop/, vă invită să împărtășiți fotografii din căldura căminului, iarna, unde să încadrați și simpaticul Sloop pe undeva, alăturând hashtag-ul #fericirenefiltrata. Puteți câștiga un aparat foto instant Fujifilm Instax, ca să îl surprindeți pe Moș Crăciun sub brad, normal :). Iată un exemplu, pentru inspirație:
Revenind la fructele noastre, iată și alte fructe și legume care ne energizează în antrenamente, și pe care le putem utiliza cum dorim, în fresh-uri sau întregi: sfecla, morcov, spanac, bananele, kiwi (găsiți la Sloop și varianta cu kiwi, combinat cu portocale), fructele de pădure, rodiile.
“Praf” energizant – turmericul
Turmericul seamănă cu ghimbirul, este un condiment cu o beneficii fabuloase pentru corp și creier. A fost utilizat în medicina ayurvedică timp de … 1000 de ani, și iată cu ce ne ajută pe noi, sportivii amatori sau profesioniști:
–antiinflamator cu efecte identice ca cele ale unor pastile anti inflamatoare, dar, bineînțeles, fără efectele lor secundare!
– cel mai tare antioxidant posibil, și, pe lângă asta, are rolul de a stimula producția de enzime antioxidante în corpul tău.
–ne face mai alerți, mai concentrați și … mai deștepți! 😀 păi, cred că avem nevoie, de vreme ce pierdem atâta timp făcând sport în loc să citim o carte! 😀
Se pare că turmericul ajută în procesul de creștere al unui hormon din creier, cu un rol magistral în memorie și funcție sănătoasă a funcției cognitive. Cică e hormonul ăla responsabil de partea de învățare până la excelență a ceva, dezvoltarea unei aptitudini. 🙂
Cum puteți folosi turmericul, care e de găsit oriunde în zona de condimente vărsate din supermarketuri. Putem face ceai cu el sau putem să îl adăugăm în fresh-uri sau… aici aveți mai multe variante de utilizare.
Dacă folosiți și alte “decocturi” și rețete ca să vă energizați antrenamentele iarna, dați-ne de știre, mai jos, la comments!
O iarnă plină de sport și energie să avem!