de Ioana Tomescu
Mountain bike în Parcul Național Durmitor, în Muntenegru
Știai că Muntenegru este prima țară din lume care a înscris ecologia în constituție, în 1922? Ei bine, asta se vede la tot pasul: respectul pentru natură. Iar natura în Muntenegru este superbă! Stațiuni balneare, riviere cu stânci abrupte și golfuri ovale cu nisip fin, munți, canioane și parcuri naționale bine conservate.
Despre unul dintre parcurile naturale din Muntenegru vrem să îți vorbim: Durmitor.
Parcul național Durmitor a fost înscris în patrimoniul UNESCO acum 30 de ani. Aici se află cel mai adânc canion din Europa și al doilea din lume, după Grand Canyon, Tara, vârfuri montane de peste 2.500 m altitudine, Bobotov kuk, lacuri glaciare și Ledena Pecina, peștera de gheață. Este o zonă superbă pentru mountain bike: traseele te provoacă și te fascinează, numărul de vizitatori este destul de redus, însă infrastructura este modernă și performantă, mâncarea locală e bună, prețurile sunt mici, peisajele superbe.
Citește mai multe aici: https://www.tripadvisor.com/Attractions-g304084-Activities-Durmitor_National_Park_Zabljak_Municipality.html
Și planifică-ți excursia aici: http://www.visit-montenegro.com/tourism/national-parks/durmitor/
Wildlife tracking în Polonia
Poate nu ați apucat să vizitați Polonia și nu știți că este su-per-bă, așa că ne-am gândit să vă povestim ceva despre pădurile ei: sunt pline de animale sălbatice, protejate de om, trăind relaxate în habitatul lor natural.
Polonia este locul perfect pentru un sport care îți ascute simțurile și te face să te simți în contact cu natura ca nimic altceva: wildlife tracking sau observarea animalelor sălbatice în mediul lor natural.
Prima experiență de acest tip va fi cu siguranță deosebit de interesantă. Avem cu toții în minte din documentare imagini cu animale libere – semnele pe care le dau, sunetele prin care comunică, interacțiunile dintre ele, modurile în care își procură hrana. Însă poți doar să trăiești senzația de a te lăsa ghidat de intuiție și de simțuri pentru a identifica locul unde vei putea vedea o familie de castori, o turmă de bizoni sau o haită de lupi.
Vei avea neapărată nevoie de un ghid, fiindcă observarea vieții sălbatice presupune reguli clare și responsabilități, însă Polonia a pregătit infrastructura necesară. Găsești aici toate detaliile și suportul necesare: http://wildpoland.com/
Parapanta cu motor în Ungaria
În Ungaria, mulțumită câmpiilor întinse și vânturilor prielnice, parapanta este un sport des și ușor de practicat. Găsești o mulțime de opțiuni, însă cea mai interesantă este parapanta cu motor: îți permite să pleci de pe teren plat. Sunt servicii de parapantă cu motor pe care le poți solicita aproape oriunde în Ungaria – tu alegi locul de decolare.
Poți zbura aproape de pământ sau în înaltul cerului cu viteză între 25 și 40 de km/h, așa că poți admira peisajele și fotografia. E o experiență inedită să zbori aproape de sol, deasupra câmpurilor și râurilor. Iar de la o altitudine de 800-1000 m perspectiva asupra Dunării este fabuloasă.
Poți apela la clubul AirBorne http://www.airborneclub.hu/ pentru o programare. Site-ul nu este tradus în engleză, însă te descurci și îi poți contacta prin telefon sau e-mail.
Și aici îți poți rezerva loc: http://www.flytandem.hu/en/articles/about-paragliding.html
Distracție frumoasă în călătoriile din 2016! 🙂