A mai rămas o lună până când 16 sportivi cu dizabilități intelectuale din toată țara vor reprezenta România la Jocurile Mondiale de Iarnă Special Olympics din Austria (14-25 martie 2017), cel mai mare eveniment sportiv umanitar din lume din acest an. Tinerii sportivi cu nevoi speciale vor concura la probe de schi alpin, schi fond, patinaj artistic și mers/alergare pe zăpadă.
Organizate pe modelul Jocurilor Olimpice clasice, evenimentul va reuni delegații din 107 de țări, care vor defila în cadrul Ceremoniei de Deschidere planificată pentru 18 martie (Stadionul Planai din Schladming), iar Ceremonia de Închidere va avea loc pe 24 martie (UPC Arena din Graz).
„Sportivii români participă pentru a patra oară la Jocuri Mondiale de Iarnă Special Olympics, în condițiile în care sporturile de iarnă nu sunt neapărat punctul forte al țării noastre. Totuși, ele sunt foarte importante pentru sportivii cu dizabilități intelectuale, întrucât îi ajută să își exerseze concentrarea, să își coordoneze mișcările, să planifice momentele de frânare…”, declară Cristian Ispas, Director Național Special Olympics România. „Mai mult, prin deplasarea la competiții în străinătate fără a fi însoțiți de familie, sportivii noștri fac un mare pas spre creșterea independenței și a încrederii în abilitățile lor, conferind, prin aceasta, încredere și familiilor lor – lucru de care au nevoie zi de zi”.
În paralel cu Jocurile Mondiale, în perioada 16 – 22 martie 2017, se organizează un summit internațional de tineret, în cadrul căruia echipe mixte de tineri cu și fără dizabilități intelectuale creează și învață să implementeze împreună proiecte de integrare socială în comunitățile locale. La această ediție, România este reprezentată de două tinere de 20, respectiv 18 ani, care își propun să aducă tinerii cu dizabilități intelectuale mai aproape de școlile de masă și de comunitățile locale de tineri.
Nu în ultimul rând, evenimentul va găzdui un seminar internațional pe teme de fitness și sănătate, prin intermediul căruia sportivi cu dizabilități intelectuale vor fi pregătiți să ofere instruire specifică altor tineri cu dizabilități intelectuale. O tânără sportivă Special Olympics cu sindrom Down, din Cluj-Napoca, va învăța cele mai bune tehnici ToT (training of trainers) pentru a ajuta sportivi asemenea ei, dar și tineri fără dizabilități, să aibă o viață sănătoasa prin sport și nutriție. Proiectul va fi prima inițiativă de acest gen din România.
Participarea delegației de sportivi Special Olympics România la Jocurile Mondiale de Iarnă este posibilă cu sprijinul Hervis Sports & Fashion – Partener Tehnic, Herbalife Nutrition, Pletl, 7card, Duckadam 86, Sovis Print, HI Q Prod, Mediater, Motivation Srl, Construct Perom, cu sprijinul Adrenallina Media. Pregătirea sportivilor pentru a concura la cele patru sporturi se datorează parteneriatului îndelungat cu Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București.
Despre Jocurile Mondiale de Iarnă Special Olympics Austria 2017
Jocurile Mondiale de Iarnă Special Olympics Austria 2017 – cel mai mare eveniment sportiv umanitar din lume – vor avea loc în perioada 14 – 25 martie și vor reuni 2700 de sportivi din 107 țări. Vor fi prezenți 1100 de antrenori, 3000 de voluntari și 5000 de membri ai familiilor sportivilor. România participă pentru a patra oară la Jocurile Mondiale de Iarnă Special Olympics. Informații complete sunt disponibile pe site-ul Special Olympics România, la adresa http://specialolympics.ro/sporturi/competitii/jocurilemondialeaustria2017/.
Despre Special Olympics România
Special Olympics este o mișcare globală care valorifică potențialul uman prin puterea transformatoare a sportului. Special Olympics ajută persoanele cu dizabilități intelectuale să fie acceptate și implicate ca membri activi ai comunităților din care fac parte, pentru a crea o societate respectată și incluzivă pentru noi toți. Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate și educație, Special Olympics luptă împotriva pasivității, nedreptății și intoleranței. În România din 2003, Special Olympics a ajutat, până în prezent, peste 25.000 de copii, tineri și adulți cu dizabilități intelectuale să fie cetățeni activi ai comunității.
Informații despre Special Olympics România sunt disponibile pe website-ul oficial www.specialolympics.ro sau pe pagina oficială de facebook.com/SpecialOlympicsRomania.