Industria de fitness la nivel mondial a cunoscut în ultimii ani lansări și relansări de programe, readaptări și concepte aproape exotice. Trainerii au gândit combinații inedite, aducând în fitness elemente din dans, arte marțiale, yoga, meditație sau zen.
La București va avea loc în weekendul 22-23 aprilie Convenția Internațională de fitness și master traineri celebri din întreaga lume vor prezenta ultimele tendințe în domeniu. Adrenallina.ro este partener media al evenimentului.
Am vorbit cu Richmond Bachia, organizator al Convenției, ajunsă deja la a 7-a ediție, despre trendurile industriei de fitness și noutățile acestei ediții. Richmond Bachia este master trainer, a fost consultant la unele dintre cele mai mari evenimente de fitness din lume și a înființat cea mai mare companie de educație în fitness în România, Fitness Scandinavia.
Adrenallina.ro: Cum se face ca unul dintre cele mai mari evenimente de fitness din Europa se întâmplă la București?
Richmond Bachia: Este deja al șaptelea an de când organizăm Convenția Internațională de Fitness. Când am venit în România, în 2006, lucram ca manager al unui club de fitness, iar cariera mea internațională în domeniu m-a adus aici, unde am și decis să mă stabilesc. Apoi am înființat propria companie de educație în fitness.
Am dorit de la bun început să creștem segmentul acesta în România, educând cât mai mulți specialiști în domeniu și atrăgând astfel cât mai mulți români spre acest tip de mișcare.
Convenția este cel mai important proiect al nostru într-un an și chiar dacă sunt doar două zile, se muncește enorm. Pentru că ne trec pragul sute de oameni în aceste două zile pline. Vom avea atât workshop-uri teoretice – strategie nutrițională anti îmbătrânire, publicitate și pr pentru un business în fitnessdar mai ales clase active, din orice îți poți imagina în materie de fitness și mișcare: Zumba, tabata, bosu, spinning, yoga, pilates și așa mai departe.
Faptul că această Convenție deja a devenit un eveniment de tradiție, recunoscut la nivel international, la care mulți master traineri din întreaga lume își doresc să vină este un semn că ceva bun tot facem aici.
Cui se adreseaza acest eveniment?
Tuturor pasionaților de sport, profesioniști sau amatori. E nevoie de dorință de mișcare, curiozitate pentru a experimenta cele mai inovatoare clase fitness din lume, având ca traineri presenteri internaţionali celebri, din Italia, Grecia, Spania, Anglia, Suedia, Australia, Argentina și Grecia, dar și din România.
Ce traineri celebri vin la Convenție și ce clase vor preda?
Îl așteptăm pe Alessandro Oliveri, unul dintre presenterii de top din Italia, care merge la Convenții în întreaga Europă; el va susține clase precum Step’n Action, Function-ale sau Fusion.
Troy Dureh, unul dintre instructorii de fitness de top din UK, cu o experiență de peste 20 ani în domeniu, este producătorul programului inovativ de dans Body Boot-Camp, cunoscut în întreaga lume. La București va susține în workshop conceptul educațional Khai Bo & Bag Box.
Vom avea multe clase exotice, să le numim așa, ce cuprind elemente din dansuri tribale, capoeira, chi yoga, Holistic chi kung și altele.
Cât simţi că a crescut interesul pentru specializarea în fitness în România, în ultimii ani? Dar publicul amator pentru fitness?
De când am înfiinţat şcoala Fitness Scandinavia, în urmă cu 8 ani, interesul a crescut în mod constant şi alert. În 2009 nu existau direcţii clare referitoare la educaţia în fitness, însă atunci a fost momentul când au început să se tragă linii mai precise referitoare la aceste specializări.
Din fericire, compaia noastră a prins acest moment oportun şi a participat activ la structurarea şi modelarea acestui domeniu dinamic, împreună cu alţi jucători importanţi de pe piaţă.
Din statisticile la care am avut acces, procentul publicului amator de fitness a crescut în fiecare an, şi cu toate că suntem în coada statisticilor în Europa, trendul este ascendent. Ne apropiem de un procent de 3% populaţie activă. Asta se traduce prin faptul că operatorii mari de fitness vor deveni în curând interesaţi să pătrundă pe piaţa din România.
Suntem foarte fericiţi să observăm în ultimul timp că cei interesați de educație în fitness și nutriție încep să devină mai selectivi şi să nu mai aleagă educaţia numai în funcţie de preţ, ci şi de structură, informaţie şi rezultate.
Pentru industrie asta este foarte important, deoarece nivelul instructorilor şi al specialiştilor creşte semnificativ, drept urmare şi experienţa şi rezultatele consumatorului final.
Poţi menţiona câteva elemente interesante ale industriei fitness din Ţările Scandinave, acolo unde ştim că ai petrecut o mare parte din viaţa ta?
Mai mult de 30% din populaţia din Suedia şi Norvegia sunt membri ai unui club de fitness sau practică fitness, aşa că piaţa este foarte dezvoltată şi, probabil, cea mai dezvoltată din lume, dacă ne uităm la statistici.
Asta creează o piaţă mare pentru specialiştii din industrie. Ca să îţi construiești o carieră nu trebuie să fii angajat la un club de fitness, ci poţi fi independent, fie creând propriul produs fie prin freelancing. Consumatorul este educat şi conştient de ce are nevoie, astfel încât trebuie să fii foarte competitiv pentru a ajunge la el. Asta împinge membrii industriei spre performanţă. Astfel consumatorul este expus celor mai înalte standarde de calitate în serviciile de fitness.
Industria de fitness a ajuns să fie aproape la fel de respectată ca şi cea medicală sau orice nivel academic, astfel încât un antrenor personal poate câştiga extrem de bine şi de multe ori este respectat cel puţin la fel de mult ca un medic, deoarece el se ocupă de partea de prevenţie, care este esenţială în viaţa scandinavilor.
În Scandinavia, oamenii cheltuiesc mai mulţi bani pe antrenamente sau în prevenţie, decât pe haine, vacanţe sau altele.
Am observat în ultima vreme o combinaţie crescândă a zonei de fitness cu elemente de meditaţie, zen, yoga… Ce poţi să ne spui despre asta?
Acest trend este unul global, pe care îl considerăm absolut natural. Începem să devenim din ce în ce mai conştienţi de nevoia de relaxare a minţii şi a corpului, în contextul unei lumi agitate, stresante şi cu multă presiune.
Stresul, oboseala, depresia pot fi combătute prin mindfulness, stare pe care o putem accesa de cele mai multe ori prin yoga, meditaţie şi altfel de abordări similare.
Din ce în ce mai mulţi dintre noi realizăm că evoluţia pur fizică a corpului nostru prin mişcare este un început foarte bun, însă se completează cu practica minţii, a spiritului. Aici intervine această nevoie din ce în ce mai mare de a ne conecta cu noi înşine şi a descoperi cine suntem cu adevărat.
Articol apărut și în ediția de weekend a ziarului Romania Libera (print și online).