Andrei Gligor ia startul la cursa de anduranță Grand to Grand Ultra!

Andrei la Sahara Race, în Namibia

 

Între 2017 şi 2019 ultramaratonistul Andrei Gligor aleargă 2045 km la şapte dintre cele mai dificile curse de anduranţă din lume, încercând să tragă un semnal de alarmă privind desertificarea sudului ţării şi să mobilizeze opinia publică să se alăture unui proiect de impact pentru generaţiile viitoare, Pădurea Copiilor.

Pe 24 septembrie va lua startul la Grand to Grand Ultra, 273 km de alergare în 6 etape în deşertul Nevada. Va porni de pe inelul de nord al Marelui Canion şi va trece linia de sosire pe Grand Staircase, la altitudinea de 2600m.

 

Terenul pe care se alerga va fi extrem de variat: de la dune de nisip, canioane înguste, câmpuri cu bolovani, precum şi pasaje tehnice cu stanca unde accesul se face cu ajutorul corzilor.  Mă simt însă în formă, genunchiul nu mai doare şi sper că voi putea să-mi iau de pe cap cifrele astea două: 11 la general şi 6 la categorie.  Merg la Grand to Grand Ultra pentru o clasare în primii 10” spune Andrei Gligor.

 

Prima cursa din circuitul CaliVita 7 Deserts s-a desfăşurat la sfârşitul lunii aprilie, în cel mai vechi deşert din lume, deşertul Namib, acolo unde Andrei a alergat 250km la temperaturi ce au depăşit adeseori 40-45 de grade. A fost doar începutul unei serii de curse extreme pe toate cele 7 continente,  pe care sportivul îşi doreşte să o finalizeze în următorii doi ani.

Cursa din Namibia nu a fost una deloc uşoară pentru Andrei, care înainte cu trei săptămâni de plecare, a descoperit un chist parameniscal la genunchiul stâng, dându-i peste cap toate planurile pe care şi le făcuse pentru acea cursa. Chiar şi aşa, el a terminat cei 250km pe locul 11 în clasamentul general şi 6 la categoria de vârstă 30-39.

A urmat, în luna iunie Gobi March: 250 km de alergare în deşertul Gobi, la graniţa dintre China şi Mongolia. A fost o cursa, în care Andrei a avut reale probleme din cauza altitudinii, primele patru etape desfăşurându-se între 2200m-2900m. În pofida dificultăţilor de aclimatizare, sportivul a reuşit din nou să se claseze pe poziţia 11 în clasamentul general şi 6 la categoria de vârstă 30-39 de ani.

 

Gobi March, China

 

Gobi March a fost pentru mine o cursa total diferită de Sahara Race (Namibia) prin prisma diversităţii reliefului dar şi a diferenţelor de temperatura de la o zi la altă. Nu degeaba este denumită de organizatori cursa celor patru anotimpuri. Mă bucur totuşi că am reuşit o clasare destul de bună în condiţiile date iar asta nu mă face decât să privesc încrezător către cea de-a treia cursa din circuit, cea din Statele Unite, de pe 24 septembrie”.

Andrei Gligor, ultramaratonist pentru fapte bune, va străbate în pas alergător 7 deserturi  şi va strânge resurse pentru plantarea şi îngrijirea de puieţi pe 7 hectare de teren degradat din sudul României.

În ultimii 6 ani am alergat peste 20.000 kilometri şi am dedicat majoritatea curselor la care am participat unor cauze care îmi sunt aprope de suflet. Şi cred cu tărie că la finalul zilei nu este vorba doar despre o medalie frumoasă agăţată la gât, ci despre ceea ce poţi da înapoi comunităţii. Iar dacă în drumul meu reuşesc să inspir oamenii să-mi calce pe urme, atunci efortul meu nu va fi în zadar. Ştiu că aventură în care pornesc acum nu va fi deloc una uşoară, însă sunt hotărât să duc acest proiect la capăt iar în urmă lui să rămână satifacţia că o pădure tânăra se va naşte în sudul României, de beneficiile căreia vom avea parte cu toţii peste ani”.

 

Andrei a început să alerge în urmă cu 6 ani după ce s-a refăcut în urmă unei operaţii de ruptură de menisc.

Până atunci nu alergase deloc. Însă a fost de ajuns să treacă linia de sosire a primului sau maraton (Atena 2011) pentru a se îndrăgosti iremediabil de alergarea pe distanţe lungi. De la distanţă clasică a maratonului (42 de kilometri şi 195 m) Andrei şi-a îndreptat atenţia spre curse din ce în ce mai dificile, cu sau fără diferenţa de nivel, pe teren accidentat sau pe plat, multe dintre ele de peste 100km.

 

Gobi March

 

În cursele de acest tip concurenţii aleargă timp de o săptămâna sau mai bine, cu un rucsac în spate, cântărind aproximativ 10kg, în care au toată mâncarea şi echipamentul necesar supravieţuirii în deşert, organizatorii punând la dispoziţie doar apă şi la nevoie, asistenţă medicală.

CaliVita 7 Deserts este programul sau de competiţie  pentru următorii doi ani. El se antrenează în ritm alert în fiecare zi, atât cât îi permite timpul, înainte şi după programul de serviciu – lucrează în domeniul IT. Exclusiv pentru acest proiect Andrei a alergat nu mai puţin de 3000km din luna august 2016 şi până în prezent.

După Grand to Grand Ultra, în vara anului 2018, atletul va trece prin peisajele fascinante ale traseului Fire & Ice din Islanda (250km), cu gheţari, dune şi zone vulcanice. În toamna anului 2018, Andrei va participa la ultramaratonul din deşertul Atacama, Chile (250km), cel mai arid deşert din lume şi apoi The Last Desert, Antarctica (250km), la temperaturi de -30 de grade. În 2019, sportivul va avea de parcurs 522 de km în Australia, traseul cel mai lung din toate cele şapte curse. Vor fi în total 2045 de kilometri alergaţi pe toate cele 7 continente, într-unele dintre cele mai ostile medii de pe planetă.

Îl puteți citi pe Andrei pe site-ul său, la  http://andreigligor.ro/.

*fotografii arhiva personală

Andrei este sustinut in proiectul sau de: CaliVita Romania – sponsor principal

XNutrition Romania, CEP Romania, Quantum Sport, Explore Sport, Stem Sure, Doctor MIT, Running Mag, Garmin, Trisport

Previous Post

Răzvan Staicu: Singura persoană care mă încuraja şi îmi spunea că voi bate recordul era Mihai Baractaru

Next Post

Simina Cernat, globetrotter: “Călătoria m-a scos din tiparele sociale în care eram blocată”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top