Cred că dincolo de efortul pe care îl depunem noi ca sportivi amatori pentru a ne informa cu privire la diverse aspecte ale pregătirii pentru efort – echipament potrivit, tip de antrenament, specificitățile unei curse, tip de ceas gps – trebuie să luăm în calcul și modul în care ne recuperăm.
Cumva, nutriția adecvată pentru a susține organismul în efort rămâne la coadă. De asemenea, revenirea și recuperarea fizică după efort.
În sportul de anduranță – triatlon, alergare, înot, ciclism – nutriția în cursă este de multe ori diferența dintre a câștiga o competiție și, uneori, abandon. Este o întreagă știință dar măcar fundamentele să le cunoaștem și să le adaptăm la noi înșine – ce este indicat să consumi înainte, în timpul, după concurs sau antrenament, ce tolerăm sau ce preferăm, ce nu este indicat să consumi în aceste etape.
Exercițiile fizice declanșează în organism, printre altele, descompunerea proteinei din mușchi. Țesuturile, cum ar fi mușchii, ligamentele, tendoanele, părul, organele și pielea sunt toate constituite din proteine, precum și hormonii, enzimele și alte substanțe chimice necesare vieții. Așa că prin consumul unei cantități adecvate de proteine după antrenament sau cursă va oferi organismului aminoacizii de care are nevoie pentru a repara și reconstrui aceste proteine.
Este și suportul pe care ni-l oferim pentru a construi un țesut muscular nou. Pentru că musculatură se formează mai ales după efort. Literatura de specialitate spune că recomandarea ar fi să consumăm 0,14–0,23 grame de proteine pe kilogram de greutate corporala, imediat după efort. Studiile au arătat ca ingerarea de 20–40 grame de proteine pare să maximizeze capacitatea organismului de a se recupera.
Ideală este combinația de proteine cu carbohidrați, întrucât capacitatea corpului de a reconstrui glicogenul și proteinele este îmbunătățită dupa ce faci exerciții fizice.
Alimentele derivate din animale, incluzând carne, pește, ouă și majoritatea produselor lactate conțin proteine complete. Cea mai mare valoare proteică se regăsește în lapte și ouă.
Iată câteva sugestii de gustări proteice post efort:
pulbere proteica (creatina monohidrată)
ouă
iaurt grecesc
brânză de vacă
somon
pui
baton de proteine
ton
Este important și intervalul în care se servește proteina – specialiștii spun că e vorba despre maxim 40 de minute post efort. Așa că dacă durează ceva până ajungi acasă, la masă, poți încerca o gustare proteică on the go, de exemplu: să îți faci pe loc o băutură proteică din pulbere proteică și apă, să ai la tine un baton proteic.
Sau să încerci de exemplu Chipsurile Proteice Herbalife Nutrition, abia lansate pe piață. Sunt o gustare nutritivă delicioasă, disponibilă în două arome: barbecue și smântână & ceapă. Mie îmi plac mult acestea din urmă, așa că le port cu mine la bazin sau în rucsac, când plec cu bicicleta.
Chipsurile Proteice de la Herbalife Nutrition nu sunt prăjite și sunt bogate în proteine din mazăre. Aceste chipuri se prepară prin așa numitul proces de popping, care are loc pe măsură ce paleta de proteine este expusă la presiune și temperaturi ridicate, ceea ce face ca produsul să explodeze, precum floricele de porumb sau rondelele de orez. 😀
Datorită procesului inteligent de popping și ingredientelor sale, Chipsurile Proteice de la Herbalife Nutrition sunt o opțiune de gustare delicioasă, ideale ca gustare proteică post antrenament sau concurs. Nu au gluten, au arome naturale și pot fi consumate de vegani și vegetarieni.
Vă las cu un articol din Shape.com, cu recomandări de gustări proteice post workout: sunt colorate și naturale și gustoase, așa că nu le ratați, mai ales că se fac repede, la voi acasă:
https://www.shape.com/healthy-eating/diet-tips/trainers-reveal-my-favorite-post-workout-snack
Poftă bună și spor la sport!
Roxana