Cinci sportivi au reprezentat România la Cupa Mondială de Paraclimbing din Salt Lake City, SUA. Trei medalii, dintre care una de aur și două de bronz, marchează un început de sezon excepțional pentru Lotul Național de Paraclimbing.
Răzvan Nedu (căpitanul Lotului Național de Paraclimbing), Ionela Grecu, Cosmin Candoi, Liviu Matei și Daniel Andrei alături de Claudiu Miu – antrenor coordonator, Delia Liscan – antrenor navigator și Antoaneta Barbu – managerul lotului au participat în perioada 16-17 mai la prima Cupă Mondială de Paraclimbing a anului 2023, în Salt Lake City, SUA.
Cei cinci sportivi au concurat la categoria visually impaired a sportivilor cu deficienţe de vedere, unde clasificarea se face pe 3 categorii: sportivii B1 au o acuitate de sub 1% sau zero, sportivii B2 au o acuitate vizuală de până la 2/60 și / sau un câmp vizual mai mic de 5%, iar sportivii din categoria B3 au între 2/60 și 6/60 acuitatea vizuală și un câmp vizual între 5% și 20%.
Cosmin Candoi (categoria B3) a câștigat medalia de aur pentru România, obținând un punctaj excelent atât prin viteza de parcurgere a traseului, cât și prin frumusețea performanței. ”Cupa Mondială din Salt Lake City este un motiv de mândrie atât pentru mine, cât și pentru România. Mă bucur că am auzit din nou imnul României în S.U.A.”
Ionela Grecu (categoria B3) a participat pentru prima oară la Cupa Mondială din Salt Lake City și a adus acasă medalia de bronz. “Când am aflat că prima competiție va avea loc în America, în luna mai, mi-am zis că nu voi putea merge pentru că simțeam că nu voi fi destul de pregătită. Din nou, echipa mi-a fost alături și mi-a dat curajul să particip. Acum mă bucur că m-am aflat la Cupa Mondială din SUA alături de colegi, de antrenori și de cei care ne susțin de acasă. În finală, unul dintre cele 2 trasee m-a pus în dificultate. Mi-am tot căutat o poziționare, dar nu am găsit-o pe cea mai bună. Dar pe traseu, am simțit cum toate emoțiile mă părăsesc și m-am dus cu toată încrederea înainte sub îndrumarea navigatoarei mele, Delia.”
Răzvan Nedu s-a situat pe locul 3 la categoria B1, obținând medalia de bronz anul acesta. Răzvan este căpitanul Lotului Național de Paraclimbing și deține titlul de vicecampion mondial.
“La Cupa Mondială din Salt Lake City, a participat pentru prima dată Daniel, cel mai nou membru al lotului și s-a cățărat foarte bine. La Liviu, din nou, s-a văzut un mare progres față de anul trecut. Sunt două evoluții care mă bucură tare mult, alături de medaliile obținute de echipă. Hai, România!“ a declarat Răzvan după concurs.
Liviu Matei a concurat la categoria RP3 (categorie dedicată sportivilor cu tulburări neurologice sau fiziologice). A fost la un mic pas de calificarea în finală. “Aceasta competiție a fost foarte faină! Am învățat mult din ea și am prins mai multă încredere în mine. De data aceasta, nu m-am urcat pe podium, dar m-am cățărat mult peste așteptările mele și mi-am întrecut performanțele din anii trecuți.“, ne-a povestit Liviu.
Daniel Andrei (categoria B2) s-a descurcat excelent pentru prima lui competiție internațională de paraclimbing. Daniel este instructor de escaladă pentru copiii programelor de dizabilitate Climb Again Iași.
“O experiență de neuitat. La începutul antrenamentelor, nu știam cum va fi să concurez și cu alți sportivi din alte loturi ale lumii. A trecut perioada antrenamentelor și a venit ziua competiției. Bineînțeles că emoțiile au fost foarte mari și copleșitoare. La finalul acestei competiții, am realizat că mi-ar fi părut rău dacă nu aș fi participat. Am învățat că nu contează doar întrecerea și cine ajunge primul în top, ci și comunicarea între sportivi, socializarea, schimbul și acumularea de experiență. Și, mai ales ca la final, să dăm mâna cu toții și să ne revedem și la următoarea competiție, mai puternici și mai încrezători!”, a declarat Daniel.
Claudiu Miu, antrenor și fondatorul Asociației Climb Again:“Suntem tare bucuroși că tot mai mulți copii și tineri cu nevoi speciale ajung sportivi cu acte în regulă, ajung să își schimbe statutul din persoane cu dizabilități în sportivi medaliați de talie mondială și chiar campioni, așa cum este cazul tinerilor noștri care au început terapia prin sport la Climb Again și astăzi urcă pe podiumurile internaționale de paraclimbing. Echipa Climb Again crește și, odată cu ea, și numărul sportivilor care devin modele pentru noi toți.“
Antoaneta Barbu, managerul Lotului Național de Paraclimbing: “De acum câțiva ani, de când am început să urmăresc competițiile echipei de paraclimbing live pe YouTube, am simțit mereu că mă aflu pe trasee cu sportivii, că întind și eu mâna după aceleași prize și că îmi doresc să ajung la top. Acum am avut privilegiul, pentru a treia oară de când am intrat în Lotul Național de Paraclimbing, să îi susțin din tribună, iar emoțiile sunt din ce în ce mai puternice. Mă bucură mult performanțele tuturor sportivilor. Am văzut în traseele de concurs evoluția lor și rezultatele unui an de muncă și antrenamente intense.“
Delia Liscan, antrenor-navigator și instructor pentru copiii cu dizabilități ai programelor Climb Again din Cluj: “Competiția din Salt Lake City a demonstrat încă o dată valoarea sportivilor noștri. Mă bucur că am fost alături de ei, fiind mereu o sursă de inspirație.“
În 2023, performanța Lotului Național de Paraclimbing este susținută de Viva Credit, Comitetul Paralimpic Român, Zuzu, Groupama Asigurări, BRD, ALD Automotive și FRAE.
Asociația Climb Again, coordonator al echipei de paraclimbing a României, este o organizație non-guvernamentală afiliată la Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE) , fondată și condusă de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escaladă. Încă din 2014, Climb Again organizează sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, kinetoterapie și consiliere psihologică pentru copii și tineri cu dizabilități: deficiență de vedere, de auz, tulburare de spectru autist, tulburări neuromotorii, deficiențe asociate.