Home Cei mai cool Eduard Novak, al treilea titlu mondial în Paraciclism: “Când am ajuns în America eram pregătit pentru tot”
Eduard Novak, al treilea titlu mondial în Paraciclism: “Când am ajuns în America eram pregătit pentru tot”

Eduard Novak, al treilea titlu mondial în Paraciclism: “Când am ajuns în America eram pregătit pentru tot”

0
Distribuie pe:
Eduard Novak, medalie de aur la Campionatul Mondial de Paraciclism pe velodrom, Los Angeles.

La Campionatul Mondial de Paraciclism Eduard Carol Novak  a reușit să sosească în finala probei de 4 kilometri urmărire cu 3 secunde înaintea deţinătorului recordului mondial, cehul Jiri Jezek.

În America, pe pista de velodrom din concurs

”Nu cred că am fost mai bine pregătit vreodată pentru aceste probe. Şi asta reiese din testele efectuate în cele trei cantonamente pe care le-am avut în decembrie- ianuarie, în Italia, la Montichiari, sub îndrumarea antrenorului Cristiano Valoppi”, declara Novak înainte de a pleca spre Los Angeles.

Antrenorul și coordonatorul Tușnad Cycling Team, singura echipă de ciclism continentală din România (adică înregistrată oficial la Uniunea Ciclistă Internațională), țintește Jocurile Olimpice de la Londra de anul acesta, de unde intenționează să se întoarcă cu același rezultat.

Ca să aflați povestea lui Carol Novak, fost campion național la patinaj viteză, care la 20 de ani a fost nevoit să se retragă din acest sport din cauza unui accident de mașină ce i-a retezat laba piciorului, recitiți interviul pe care sportivul ni l-a acordat:

http://adrenallina.wordpress.com/2012/01/19/eduard-carol-novak-la-doua-luni-dupa-accident-m-am-gandit-ce-sport-as-putea-sa-fac-in-continuare/. Ne-a povestit atunci cum imediat după recuperare s-a apucat de un nou sport, ciclismul, unde avea să facă din nou performanță, în ciuda unei proteze care îi urcă până la genunchi.

În continuare, un mini interviu despre cursa care i-a adus lui Novak cel de-al treilea titlu mondial în paraciclism.

Cum s-a văzut Campionatul Mondial de pe bicicleta ta?

A fost foarte stresant, chiar dacă distanța este de doar 4 kilometri. Este o cursă foarte specifică, sunt multe detalii la care trebuie să fii atent. În primul rând să alegi bine combinația de pinioane. Dacă o greșești și alegi o combinație grea pentru pista respectivă, la kilometrul 3 ai murit.

Este o cursă de viteză foarte intensă.

Da, 50 de kilometri la oră a fost media. Antrenorul meu a luat decizia să schimbăm combinația de pinioane stabilită la antrenamentele din Italia și a fost o decizie foarte bună, așa că în calificări am concurat la 80% din capacitate. Cehul a vrut să mă bată în calificări, așa că a pornit în cursă foarte tare și în finală nu a mai avut energie ca să mă bată. A mers cu 4 secunde mai slab decât în calificări, iar eu cu o secundă mai tare decât în calificări. L-am bătut mai mult psihic.

Novak pe prima poziție a podiumului, la intonarea imnului național

Tu te-ai documentat asupra concurenților tăi direcți înainte de cursă?

Îi știam de mult și eram pregătit pentru tot.

Ai simțit că o să câștigi în America?

Nu am știut dinainte de concurs. Dar când am ajuns acolo și am trecut de calificări am fost aproape sigur de victorie.

Nu sunt totuși sportivi care să aducă surprize în finală?

Eu îi cunosc de foarte mult timp, de la Campionatele Mondiale de Șosea din Norvegia, din America. Am aflat care este maximul lor și eu cred că încă nu am ajuns la maxim. Lucrez cu antrenorul meu din iunie anul trecut și de atunci am obținut 2 medalii de aur, un argint și un bronz la Campionatele Mondiale.

Cine este antrenorul tău din Italia?

Cristiano Valuppi se numește, a fost vreo 10 ani antrenorul naționalei de ciclism de pistă a Italiei. A dat 4 campioni olimpici, 12 campioni mondiali și 30 de medalii mondiale în cariera sa de antrenor. În curând plecăm cu echipa în Croația, avem un concurs de șosea acolo pe 10 martie. Anul acesta o să avem aproximativ 70 de zile de concurs cu echipa, dintre care 3 în țară: Turul României, Turul Ciclist al Sibiului și Turul Ciclist al Ținutului Secuiesc.

Cum te pregătești acum pentru Londra? Știu că și acest Campionat din America a fost tot un fel de pregătire pentru asta.

Cea mai bună pregătire este concursul. Și dacă în 5 luni am 2 luni de concurs este excelent. Mai bună pregătire nu se poate. Cu 2 săptămâni înainte de Londra mergem la Manchester, pe pista de acolo, care e cea mai rapidă pistă din lume, să ne antrenăm. După 2 săptămâni ne îndreptăm spre Olimpiada de la Londra.

Distribuie pe:
Roxana Lupu Fondator & editor Adrenallina.ro, Roxana a inceput sa faca sport la 29 de ani, cand a descoperit bicicleta. A invatat sa inoate la 30 de ani si a inceput sa participe la curse de triatlon, finalizand o cursa tip Ironman – 3.8 km inot, 180 km bicicleta, 42 km alergare. Este una dintre primele 10 femei din Romania care a finalizat acest tip de cursa. Ulterior, a devenit campioana nationala la triatlon, amatori, categorie de varsta, atat in circuitul de sosea (2014) cat si in cel offroad (2016) si continua sa caute curse prin care sa isi depaseasca limitele.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close