Ce să mănânci înainte de cursă. Herbalife caută Campionul Mic Dejunului! (P)

Cu toții știm cât de importantă este nutriția pentru susținerea efortului sportiv. Sau dacă nu știm, aflăm pe parcurs, nu-i așa, din proprie experiență. 🙂 Mergem la antrenamente și ne simțim slăbiți, pentru că nu am mâncat ce trebuie ca să facem față, ajungem în concurs și simțim că am ajuns la capătul puterilor, fără pic de energie… Și atunci ne amintim că nu prea am mâncat dimineața, sau că am mâncat prea mult!, sau că am mâncat ce nu trebuia cu o seară înainte…

Ne-am documentat pentru voi și am aflat ce anume mănâncă dimineața, înainte de o etapă, un ciclist din Turul Franței. Am întrebat și sportivi români de performanță despre formula lor nutrițională de la micul dejun – Ciprian Bălănescu și Mihai Baractaru, care ne spune ce a mâncat în dimineața cursei lui istorice de sâmbătă, de la Campionatele Mondiale Ironman, KONA, Hawaii, unde datorită lui România a fost pentru prima dată reprezentată.

Avem câteva hinturi pe subiect și din farfuria lui Luke McKenzie, sportivul Ironman încoronat de 6 ori campion Ironman :).

Și avem și o surpriză pentru voi, la finalul acestui articol! 🙂 E vorba despre…. un concurs :D. Cu mic dejun involved, firește, powered by Herbalife România! Vă las aici un hint :D:

mic dejun herbalife concurs

Să trecem la treabă!

Ciprian Bălănescu, campion național la triatlon și duatlon, și imaginea  Herbalife în România, (alături de Anca Bucur, românca Miss Fitness Universe în 2011 si 2013), ne-a spus  cum arată mic dejunul lui înainte de curse și care este formula alimentară care îi asigură primul loc pe podium aproape de fiecare dată.

Ciprian Balanescu si Anca Bucur

Ciprian Balanescu si Anca Bucur, sursa foto gabrielsolomon.ro

Să îl ascultăm:

“Nu testez ceva nou în dimineața cursei. Este și sfatul meu pentru sportivi: nu vă schimbați dieta în preajma competiției, mâncați ceea ce știți că vă face bine. Și încercați să mâncați cu cel puțin 2 ore înainte.

Eu am aflat că pot performa într-o competiție consumând la micul dejun doar Shake Mix Nutritiv Formula 1 Sport H24, pe care mi-l prepar cu lapte, cu două ore jumătate înainte de start. Iau însă porție dublă – 4 cupe de pudră în loc de 2, asa cum este necesar pentru o porție. Și sigur că alimentarea pentru o cursă o încep cu câteva zile înainte, când am grijă să cresc consumul de carbohidrați”, spune Ciprian Bălănescu.

În 2012 Ciprian avea sub 12 competiții pe an, acum participă la peste 30 și spune că simte că nivelul de energie i-a crescut.

“Mă ocup însă conștiincios de partea de recuperare sportivă”, adaugă Ciprian Bălnescu, “și poate că și aici e secretul. Folosesc pentru asta de la Herbalife 24, Rebuilt Endurance, pe care o iau la un sfert de oră după finish, care ajută la restabilirea nivelului de glicogen şi refacerea musculară. Mă înțeleg foarte bine și cu Rebuilt Strength – conține printre altele BCAA (n.r. aminoacizii esenţiali cu catena ramificată) și această substanță sprijină metabolismul muscular, după o cursă de forță și viteză, cum e triatlonul clasic, de exemplu”.

Celebra alergătoare neozeelandeză de trail Anna Frost este minimalistă când vine vorba de mic dejun înainte de cursă: nu mănâncă decât o banană cu unt de arahide și cafea. Dar suplimentează în cursă cu batoane și geluri.

Ana Frost

Ana Frost, sursa foto www.barrabes.com

Untul de arahide este o sursă grozavă de proteine și fibre, și este foarte sățios. Banana are potasiu, magneziu și carbohidrați, dă energie, ajută oasele să se dezvolte armonios și multe altele, aici găsiți un articol lărgit despre efectele benefice ale bananei în sport.

Prezența cafelei ar putea fi discutabilă – sunt nenumărate studii pro și contra cafelei asociate cu efortul. Dar se pare că la Anna Frost funcționează :).

Am vorbit pe Adrenallina cu Mihai Baractaru, (aici puteți citi interviul cu el despre cursa Ironman World Championship) primul roman calificat la Campionatul Mondial Ironman înainte de cursa lui istorică la KONA, Hawaii, și l-am rugat să ne împărtășească secretul mic dejunului său. Acesta este mai puțin spectaculos decât ați putea crede…

Mihai Baractaru, sambata asta, la Campionatele Mondiale Ironman, KONA

Mihai Baractaru, sambata asta, la Campionatele Mondiale Ironman, KONA
foto arhiva personala

Înainte de cursă, Mihai și-a preparat o omletă din 3 ouă, peste care a presărat niște brânză de capră… Hm, oare cum rezistă la un efort de cel puțin 9 ore pe distanțele enorm ale unui triatlon Ironman, vă întrebați.

Ne explică Mihai cum stă treaba: “Nu prea are rost să te îndopi cu multă mâncare în ziua cursei, pentru că e tardiv. Acumularea nutrienților necesari pentru efortul de anduranță este un proces care durează aproximativ 2 săptămâni. În cele 2 săptămâni înainte de cursa cea mare am încercat să îmi iau din mâncare multe proteine – în efortul de lungă durată carbohidrații nu ajută prea mult – așa că am mâncat multe fripturi (din carne de curcan sau pui) și multe fructe. Am găsit aici papaya, avocado, mango, ananas și fiecare dimineață am început-o așa, mai puțin cea de cursă“.  Cam așa a arătat mic dejunul cu fructe al lui Mihai în cele 2 săptămâni de aclimatizare în Hawaii, înainte de cursă:

mic dejun mihai baractaru kona

Luke McKenzie, sportivul Ironman încoronat de 6 ori campion Ironman se delectează doar cu… clătite fără gluten și sirop. Vă întrebați care e faza cu clătitele înainte de efort? Păi, sunt foarte nutritive, conțin proteine și carbohidrați mulți și buni!

Luke McKenzie

Luke McKenzie
credit foto Triathlon competitor.com

Ce mănâncă un ciclist în Turul Franței la micul dejun

Fiecare gram alimentar pe care îl consumă un sportiv profesionist este parte dintr-o strategie nutrițională gestionată de o armată de specialiști. Iată ce cuprinde un mic dejun tipic al unui ciclist care pedalează în Turul Franței, competiție anuală ce acoperă peste 3600 de kilometri și se întinde pe durata a 3 săptămâni.

turul frantei

Tour de France
credit foto blog.williamhill.com.au

Informațiile au fost dezvăluite de către nutriționistul sportiv al echipei Trek pentru Telegraf.co.uk, so here we go:

terci de ovăz sau musli, cu fructe, iaurt, pâine și smoothie

Amestecul ăsta îi pregătește pe cicliști pentru efortul care îi așteaptă, și fiecare ingredient are rolul său.

Terciul de ovăz conține, pe lângă ovăzul fiert, praf de scorțișoară, suc de anans, sare, ulei de măsline.

Varianta musli desfășurată: musli cu lapte de orez, fructe de pădure, miere, iaurt natural. Este o combinație cu un scop foarte concret: carbohidrați cu eliberare rapidă și mai îndelugată, cu fructe, iar laptele de orez și iaurtul asigură necesarul de proteine.

Pâinea consumată de cicliști nu e una oarecare, ci este aproape fără gluten, conține semințe de dovleac și floarea soarelui, ulei de măsline, miere, fistic.

Smoothie e făcut din portocale, banană, zmeură, miere, iaurt natural cu supliment probiotic. Care e rostul lor? Păi, sportivii își iau rația de vitamine din smoothie, fără să fie nevoie să consume cantitati alimentare industriale. Probioticele ajută stomacul să se liniștească înainte de cursă.

Ok, asta este doar la micul dejun, ok? Până la finalul zilei, meniul complet al unui ciclist de Tur va ajunge până la aproape 6000 de calorii!

CONCURS: Cum arată mic dejunul tău?

Chiar așa, cum arată? 🙂 Este o invitație deschisă către voi la detalierea acestui tablou culinar matinal :).

Puteți alege ce vreți să descrieți, important este să fie adevărat :): mic dejunul vostru înainte de un concurs, sau mic dejunul vostru înainte de un antrenament. Și se acceptă și mic dejunul vostru în general, că dacă faceți sport sigur a suferit ceva modificări față de perioada de dinainte de a vă apuca de mișcare.

Vom alege dintre experiențele voastre personale de mic dejun pe cea mai sănătoasă dintre ele. Contează și modul în care povestiți despre asta, nu trebuie să fie o înșiruire seacă de alimente, ok? 🙂 Puteți trimite și o fotografie, dacă doriți să o atașați textului vostru…

Câștigătorul va fi invitat pe 31 octombrie la evenimentul Breakfast of Champions. Powered by Herbalife, un eveniment pregătit special pentru el, unde experimentăm diverse mixologii cu cineva care este profi în ale preparatelor sănătoase, dimineața, și multe alte surprize care ne așteaptă acolo.

Așadar, start concurs!, până pe 23 octombrie vă aștept AICI, la finalul acestui post, în comentarii, experiența voastră personală și sănătoasă de mic dejun! 🙂

Succes și abia așteptăm poveștile voastre! 

mic dejun herbalife concurs

Previous Post

EXCLUSIV. Interviu Mihai Baractaru: “Psihologic, cursa Ironman Kona este extrem de greu de controlat”

Next Post

Dan Andrei: Am lăsat barurile şi nopţile pierdute şi m-am apucat de aruncat banii pe triatlon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top