Home Cei mai cool Cele mai tari triatloniste din toate timpurile (I)
Cele mai tari triatloniste din toate timpurile (I)

Cele mai tari triatloniste din toate timpurile (I)

0
Distribuie pe:

Au intrat în istoria sportului prin ceea ce au realizat. Au depășit fiecare bariere ce nu păreau posibile și au setat noi limite de timp. Au pariat pe forța mentală, dincolo de cea fizică, pentru că la asemenea nivel de performanță pregătirea fizică chiar trece pe locul secund.

Paula Newby-Fraser

 

Paula Newby-Fraser (c) Runner’s World

 

Este Regina de la Kona. Născută în 1962,  a câștigat opt titluri mondiale Ironman şi alte 24 de victorii Ironman. Ea a fost, de asemenea, prima femeie care a doborât recordul de nouă ore în Kona și a menţinut acest record timp de 17 ani, până când Chrissie Wellington l-a doborât din nou în 2009. Ea a avut, de asemenea, şi cea mai bună sosire înregistrată vreodată pentru o femeie la Kona, terminând pe locul 11 în 1988.

Este faimoasă pentru prăbuşirea ei în apropiere de linia de sosire în Hawaii, în 1995, de la deshidratare, iar în cele din urmă a terminat a patra după o pauză de 20 minute. Însă hotărârea cu care s-a întors în anul următor să câștige al optulea şi ultimul ei campionat este semnul unui adevărat campion.

Născută în 1962 în Zimbabwe, ea a crescut în Africa de Sud și a fost un înotător bine cotat la nivel national, încă din copilărie. În 1984, intrigată de triatlonul organizat la nivel local, şi-a cumpărat prima ei de bicicletă și a câștigat, opt săptămâni mai târziu, evenimentul femeilor. Astfel, dragostea și fascinația ei pentru sport au început.

Jack Sexty, Staff Writer la 220, spune: „Paula este, probabil, cea mai consistentă triatletă din toate timpurile, de opt ori câștigătoare la Kona, terminând cu timpuri încă foarte bune în ziua de azi. Ca și în cazul lui Scott, având în vedere tehnologia limitată la care a avut acces, stimulentele financiare mai mici, şi o arie competiţională mai redusă, realizările ei le eclipsează totuşi pe cele ale lui Chrissie Wellington, după părerea mea, şi, în plus, a adunat victorii pe distanţe mai scurte în timpul carierei sale.

Traseul ei în triatlon a întâmpinat şi obstacole, mai târziu renunţând la cetățenia ei din Africa de Sud și luând asupra sa un mare risc, urmând sportul profesional. În opinia mea, ea rămâne una dintre cele mai mari atlete din toate timpurile, indiferent de epocă”.

Cele mai mari victorii ale Paulei Newby-Fraser:

24 victorii Ironman în toată cariera

1996 Campion Mondial Ironman

1994 Campion Mondial Ironman

1993 Campion Mondial Ironman

1992 Campion Mondial Ironman

1991 Campion Mondial Ironman

1989 Campion Mondial Ironman

1988 Campion Mondial Ironman

1986 Campion Mondial Ironman

Mirinda Carfrae

 

Mirinda Carfrae – Triathlete com

 

De două ori Campionă Mondială Ironman și deţinătoarea anterioară a recordului cursei din Hawaii, Mirinda Carfrae este un sportiv de “fier”. Ea a terminat pe podium la Kona, la fiecare dintre cele cinci curse ale ei, și este, fără îndoială, una dintre cei mai puternice alergătoare de pe această listă, apropiindu-se de 2:50h.

Atleta originară din Australia, cunoscută şi sub numele de Rinny, s-a născut în 1981 și a început să se antreneze pentru triatlon la 19 ani, făcând parte din echipa de juniori de elită în 2001. Ea a reprezentat Australia la Campionatele Mondiale ITU din 2001 până în 2005, câștigând medalii de argint în 2002 și 2003, înainte de a-şi îndrepta atenţia către cursele pe distanţe lungi.

Încă de la început, semnele au arătat că aceasta ar fi distanţa potrivită pentru ea, însă talentul ei a fost confirmat atunci când a câştigat titlul mondial la Campionatul Mondial Ironman 70.3 (2007). De atunci, ea a câştigat locul al doilea la Kona în 2009 și Cmpionatele Mondiale în 2010, 2013 și 2014. În 2013, ea a înregistrat al treilea cel mai rapid maraton global (2:50:38) și un nou record pe traseu care a marcat recordul femeilor la Kona în 8:52:14. Acest record a rezistat până în 2016, când Daniela Ryf a câștigat în 8:46h, devansând recordul lui Carfrae cu peste 5 minute.

Jack Sexty, Staff Writer la 220, spune: „Carfrae este una dintre puţinele atlete care, la începutul carierei, au trecut peste cursele pe distanţe scurte şi au concurat la distanțe mai lungi, realizând astfel o mișcare îndrăzneață care a fost răsplătită pe mai departe. Recordul său total de 8:52:14 și maratonul de 2:50:38, stabilit la Campionatul Mondial Ironman în 2013, îi oferă lui Rinny, tripla câştigătoare de la Kona, un binemeritat loc în acest top.”

Cele mai mari victorii ale Mirindei Carfrae:

2014 Campion Mondial Ironman

2013 Campion Mondial Ironman şi record al cursei (cu record la maraton).

2011 Ironman World Championships, 2 nd

2010 Campion Mondial Ironman

2007 Campion Mondial Ironman 70.3

Gwen Jorgensen

 

Gwen Jorgensen – GwenJorgensen com

 

Născută în 1986, în Statele Unite ale Americii, atleta Gwen Jorgensen a concurat în primul ei triatlon în 2010 și, de atunci, a atins punctul culminant al sportului. Timp de doi ani a dominat cursa ITU, câştigând fiecare cursă la care a participat începând din 2014 până la WTS Gold Coast în 2016, unde a luat locul doi după britanica Helen Jenkins. În 2015, ea a înregistrat cel mai rapid run split în toate cele șapte curse.

Ea este prima femeie care a câștigat de două ori ITU World Triathlon Grand Final (2014 și 2015) și se alătură trio-ul ilustru compus din Michellie Jones, Emma Snowsill și Emma Moffatt, devenind a patra femeie care a câștigat consecutiv titlurile Campionatului Mondial ITU. A câştigat aproape de trei ori la rând, dar, în cele din urmă, a trebuit să se mulțumească cu locul al doilea urmând-o pe Flora Duffy în 2016, anul în care a câștigat aurul olimpic de la Rio.

Gwen a avut cele mai multe victorii (18) şi cele mai multe urcări pe podium (21) din 33 de participări la World Triathlon Series.

Helen Webster, editor 220, afirmă: „Lista de rezultate ale lui Gwen ar fi impresionantă pentru un atlet cu un deceniu de alergare în spate, însă consistența ei din ultimii doi ani o recomandă pentru a fi nominalizată în top 10. Oricum, cu doar o cursă a ei ar fi putut câştiga un loc în top!”

 Cele mai mari victorii ale lui Gwen Jorgensen:

2016 Campion Olimpic

2015 , 2nd World Championships

2015 Campion Mondial

2014 Campion Mondial

2012 Membru al echipei olimpice a SUA

2014 Triatlonistul anului – USA Triathlon

Prima americancă care a câştigat cursa World Triathlon Series

Câştigătoare de 18 ori a ITU World Triathlon Series

Chrissie Wellington

Chrissie Wellington – shape com

 

De patru ori Campioană Mondială Ironman, Chrissie Wellington a fost primul atlet britanic care a deţinut titlul Campionatului Mondial Ironman. Născută în 1977, şi-a început cariera în triatlon ca age grouper, iar formarea şi participarea ei la competiţii au avut loc în mediu internaţional. În 2006, a câștigat campionatul pe distanță olimpică la grupa sa de vârstă.

În anul următor, în august 2007, a trecut la profesionişti și a câștigat Kona la prima ei încercare, cu o marjă de 5 minute. Acesta a fost începutul unui șir de 13 victorii, câştigând fiecare cursă “iron” în care a intrat.

În 2011, a doborât recordul mondial pe distanţă lungă la femei, la Challenge Roth, cu un timp de 8:18:13.

Liz Barrett, Deputy Editor la 220, spune: „O favorită a publicaţiei 220 timp de mulți ani, cum puteam să nu votăm pentru Miss Wellington din Chrissieshire în top 5? Singurul motiv pentru care ea nu a fost mai sus a fost pentru că a trebuit să luăm în considerare amploarea realizărilor obţinute de doamnele formidabile dinaintea ei.”

Cele mai mari victorii ale lui Chrissie Wellington:

2011 Deţinător al recordului Ironman (Africa de Sud 2011)

2011 Campion Mondial Ironman

2011 Câştigător Challenge Roth

2010 Câştigător Challenge Roth

2009 Campion Mondial Ironman

2009 Câştigător Challenge Roth

2008 Campion Mondial Ironman

2007 Campion Mondial Ironman

Distribuie pe:
Roxana Lupu Fondator & editor Adrenallina.ro, Roxana a inceput sa faca sport la 29 de ani, cand a descoperit bicicleta. A invatat sa inoate la 30 de ani si a inceput sa participe la curse de triatlon, finalizand o cursa tip Ironman – 3.8 km inot, 180 km bicicleta, 42 km alergare. Este una dintre primele 10 femei din Romania care a finalizat acest tip de cursa. Ulterior, a devenit campioana nationala la triatlon, amatori, categorie de varsta, atat in circuitul de sosea (2014) cat si in cel offroad (2016) si continua sa caute curse prin care sa isi depaseasca limitele.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *