Dac Warrior – ce ne așteaptă la start pe 22 aprilie

Încă puțin și pe 22 aprilie, sâmbătă, ne așezăm la startul unei curse interesante în peisajul competițional de la noi, o cursă la care poți participa ca să alergi un trail run plăcut – de 5 sau 10 km, sau la care poți combina alergarea cu un traseu de obstacole, dacă alergi proba combinată. Înscrierile pentru cursă sunt deschise la https://dacwarrior.ro/

 

Dac Warrior se desfășoară în cadrul mirific al dealurilor viticole din zona Tohani (Prahova), concurenții pot campa în mod gratuit în campingul amenajat special pentru ei de către organizatori sau pot rămâne la festinul de după cursă, de la Ferma Dacilor – zona de start finish a evenimentului.

Marius Sterpan, organizator Dac Warrior, ne-a răspuns la câteva întrebări cu privire la ce vom regăsi ca participanți la fața locului și ce așteptări să avem de la această experiență.

 

De unde ideea unei curse de obstacole combinată cu trail run? De unde vine conceptul Dac Warrior?

Ideea Dac Warrior ne-a venit pe parcursul ultimelor luni de pandemie. Mai țineți minte perioada aceea? Făceai sau voiai să faci mișcare, dar te saturasei de exerciții în sufragerie, în parc sau pe câmp, în jurul orașului, și îți lipsea cel mai mult provocarea alături de alții ca tine, precum și apropierea directă de comunitate.

Astfel, ne-am decis, împreună cu partenerii și gazdele noastre de la Ferma Dacilor să creăm un traseu de alergare la care să poți ajunge ușor, pe care să îl poți parcurge într-o zi și să îți rămână și timp pentru relaxare în natură și o după-amiază, dar care să aibă și o provocare fizică mai complexă: obstacolele unei curse de Obstacle Course Running (OCR termen recunoscut internațional), obstacole care să te provoace atât fizic cât și mental să îți depășești limitele.

Și pentru că trebuia să aibă un nume, nu puteam să îi spunem altfel decât “Dac Warrior”, având în vedere că este o competiție care se desfășoară într-o zonă cu vestigii dacice, cu o gazdă cu nume predestinat.

 

Care este traseul de trail run de la 5 și 10 km, în ce zone se desfășoară?

Ambele trasee, de 5 și 10 kilometri, pleacă din zona cortului de evenimente din incinta “Ferma Dacilor” și duc alergătorii pe o urcare susținută, cu o diferență de nivel de aproximativ 200 m, până în vârful dealului și zonei protejate denumită “Stânca Tohani”, de unde se pot admira dealurile cu vii din întreaga zonă.

Traseul parcurge pentru o distanță scurtă coama “Stâncii Tohani”, urmând apoi o coborâre rapidă până înapoi la “Ferma Dacilor”, continuându-se apoi cu o parte de traseu ușor de abordat, cu denivelări ușoare, la baza dealurilor de la granița județelor Prahova și Buzău.

Traseele se despart la un anumit moment, cei care aleargă pe traseul de 5 kilometri se întorc spre finish, urcând câteva pante scurte și tehnice, pe dealul săpat.

Traseul de 10 kilometri se continuă după bifurcație cu o buclă de 6 kilometri, care îi poartă din nou pe o urcare mai lină dar susținută pe dealurile din jur, continuând urcarea până aproape de “Stanca Tohani” și parcurgând apoi o coborâre abruptă dar abordabilă spre zona de finish, unindu-se cu traseul de 5 kilometri pentru un ultim.  kilometru de traseu parcurs împreună.

Provocarea celor care aleargă la cursele de obstacole este că parcurg aceleași trasee frumoase, însă presărate de dată această cu 20 sau 25 de obstacole.

 

Traseul de obstacole știu că este fix, la fața locului, nu este pregătit doar pentru cursă. Ce tip de obstacole sunt pe traseu și de ce pregătire fizică e nevoie pentru cei care participă și la proba de obstacole?

Chiar ideea de bază a Dac Warrior este că am creat un loc în care te poți antrena sau pe care îl poți explora pe tot parcursul anului. Astfel, traseul de alergare și cel de alergare cu obstacole sunt acolo, marcate pe întreaga durată a anului, chiar și iarna.

Obstacolele sunt foarte diverse și sunt create pe standardele specifice competițiilor de OCR la nivel internațional (Spartan, Tough Mudder, OCR World Series). Astfel, termenul de “câmp de antrenament” devine și mai relevant, sportivii de nișă care se antrenează pentru competiții internationale de OCR se pot antrena, la standarde înalte, pe acest traseu.

Există obstcole ce presupun traversarea unei zone susținându-te în inele (Podul de Inele), ținându-te de bare (Monkey Bars) sau fiind suspendat pe paralele. Toate presupun suficientă forță în partea superioară a corpului și tehnică de parcurgere. Dar există și obstacole care sunt o provocare pentru întreg corpul.

Sigur că  în momentul în care nu poți parcurge un obstacol (și sigur vor fi și din acestea!) poți trece mai departe făcând un exercițiu tip  penalizare, de tip “burpees”. Însă, cu siguranță, ușurința cu care parcurgi și termini traseul este direct proporțională cu pregătirea fizică de forță (brațe, piept, spate, full-body strength), cu capacitatea de rezistență la efort susținut, dar și cu reziliență mentală.

 

Înțeleg din din cele două trei ediții anterioare ale competiției că există și o experiență de cursă gândită pentru concurenți, care continuă și după linia de start. Despre ce este vorba?

Credem că efortul susținut și provocările fizice trebuie încununate de satisfacția sportivă, dar și completate de o relaxare demnă de adevărați “războinici daci”. Și cum războinicii daci sărbătoreau luptele prin festinuri, vrem să facem la fel, pregătindu-le participanților și însoțitorilor acestora o zona de relaxare după cursă cu zone de masaj și recuperare, zone de relaxare și distracție susținute de partenerii cursei, precum și cea mai importantă parte: un ospăț dacic cu mâncăruri tradiționale (carne la proțap, bucate tradiționale românești) dar și cu degustări de vinuri alese; mai ales că totul se desfășoară în mijlocul uneia dintre cele mai bogate și renumite zone viticole ale României – dealurile Tohani.

Vorbim de o experiență completă, cu componentă sportivă, cu cea de distracție dar și cu toate necesitățile logistice disponibile (de la cazare și camping la parcări dedicate și dușuri pentru participanți), tombole cu premii în produse și servicii, oferite de partenerii evenimentului, și multe alte surprize cu care vă așteptăm la fața locului.

Previous Post

Tips hidratare Half Ironman – înainte de cursă

Next Post

500 de copii au marcat Ziua Internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace – ONU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top