Exclusiv. Anca Bucur, corespondență de la Campionatul Mondial de Fitness, Las Vegas: “Iubesc să fiu pe scenă”

Românca Anca Bucur, Miss Fitness Universe*, este zilele acestea în America, Las Vegas, unde participă în perioada 19-21 noiembrie la Campionatul Mondial Fitness America 2015, una dintre cele mai importante competiții din industria fitnessului mondial, ce adună peste 700 de concurenți.

Anca participă la categoria Profesioniști, categorie dedicată concurentelor deja calificate în urma câștigării unei competiții importante, așa cum este Miss Fitness Universe. LATER EDIT: Anca Bucur   a CÂȘTIGAT COMPETIȚIA ȘI ESTE CAMPIOANĂ MONDIALĂ LA FITNESS, CATEGORIA PROFESIONIȘTI! 🙂

*Sportiva noastră are la activ două titluri de campionă mondială la fitness şi unul de vicecampioană, obținut anul trecut, așa că are șanse mari acum pentru titlul suprem, și noi îi ținem pumnii!

Ne-a dat voie să intrăm puțin în culisele unui campion mondial, așa că vom afla din interviul de mai jos care a fost și este drumul ei către performanță.

Mulțumim că ne-ai scris din avion, Anca! 🙂

Anca-1

Anca Bucur foto arhiva personala

Cum arată, în mare, antrenamentul tău pentru Campionatele Mondiale de Fitness din SUA, care se apropie? Poţi să ne spui câte ceva şi despre nutriţia şi alimentaţia ta în perioada aceasta?

Sunt antrenor de group fitness şi predau o medie de 4 clase pe zi în diferite centre WorldClass din Bucureşti.

Trebuie să pun accent pe asta deoarece acest lucru contribuie foarte mult la condiţia mea fizică şi rezistenţa la efort.

Bineînţeles, pregătirea pentru concurs este specifică şi separat de ceea ce fac eu în sala că antrenor.

Am 28 de ani şi am început să fac sport de la vârsta de 3 ani. Toată experientă trăită până acum şi antrenorii pe care i-am avut de-a lungul anilor contribuie azi la capacitatea mea de a mă pregăti singură.

Ştiu cum să îmi compun exerciţiile de fitness, mă gândesc la temă, ideea de costum, şi toate celelalte.

Aşa că încerc să mai strecor printre clase înainte cu 3 luni de competiţie pregătirea specifică – coregrafie, mobilitate, dificultatea exercitilor şi rezistenţă crescută pentru a putea duce la final întreg exerciţiul de concurs.

În ceea ce priveşte alimentaţia adopt un stil de viaţă sănătos. Adică am un echilibru şi respect câteva reguli de bază indiferent de anotimp.

Fiind o Federaţie de Fitness în care se cere o musculatura naturală (e motivul principal pentru care am ales să particip la aceste competiţii) programul alimentar nu este deloc dramatic. Trebuie doar să scad procentul de grăsime ca să accentuez musculatura, iar asta rezultă din pregătire şi program alimentar.

Aşa că în cele 3 luni înainte de pregătire las dulciurile deoparte (pe care le mănânc ocazional) şi toate celelalte pericole alimentare. Am 3 mese principale, 1 shake sau 2 de proteină Herbalife, creată special pentru oameni activi că mine şi uneori o gustare compusă din seminţe crude/unele fructe.

Încerc să îi ofer corpului meu vitamine, mâncare şi suplimente de calitate, ca să reziste la programul care este supus.

Ştiu că ai un job solicitant, şi că zilnic tăi Bucureştiul în toate cele 4 colţuri ca să ajungi la centrele Worldclass, unde eşti instructor de fitness, sunt şi şedinţele particulare de antrenor… Cum găseşti timp?

Aşa este. Am perioade mai încărcate, unele mai normale.

Spre exemplu nu am mai avut un weekend liber din luna august ( după nunta mea) dar am fost foarte implicată în proiectele mele şi de asemenea ştiam că va urma satisfacţie, mulţumire şi apoi şi zile libere.

Îmi aleg singură proiectele şi aparitile în care mă implic. Dacă nu mă reprezintă sau simt că nu aş face faţă, reuşesc să aleg varianta cea mai potrivită mie. Cred că de fapt acesta e cel mai bun lucru pentru mine. Că îmi găsesc echilibrul şi mă implic în lucruri ce mă reprezintă şi motivează să îmi găsesc energia şi inspiraţia, chiar şi în zilele mai puţin bune.

Sunt un om optimist căruia îi place lucrul bine făcut.

Ce presupune antrenamentul mental pentru un Campionat Mondial? Poţi să ne dai un exemplu din care să înţelegem importantă psihicului în acest proces?

Este foarte inportant. Motoul meu preferat e: “Credinţa mişcă munţii din loc”. Cred că aşa am crescut.

Făcând sport de mică şi fiind departe de familie, am învăţat să fiu hotărâtă şi să fac lucrul până la capăt, dacă mi-l doresc cu adevărat. Aşa şi cu pregătirea pentru campionatele de fitness. Iubesc să fiu pe scenă, mă bucur că am reuşit şi mai ales că inspir oameni din jur. Cred că asta e hrană pentru suflet la un artist, la mine.

Anca pe scena, in concurs foto arhiva personala

Anca pe scena, in concurs
foto arhiva personala

De unde vine această forţă, aceea de a devedi mereu? Ai la activ două titluri de campionă mondială la fitness şi una de vicecampioană, anul trecut. Şi ştiu că tintă ta a fost şi este întotdeauna aceea de campion.

Aşa e. Până aici am muncit să ajung campioană, pentru că asta îi spuneam mamei la vârstă de 7 ani când m-a înscris la şcoală de Gimnastică de la Deva: “Mami, vreau la gimnastică la Deva (ştiam de la televizor că acolo era Lotul de Gimnastică), să devin campioană”. Am reuşit.

Azi mă bucur de moment, de drum, de oameni, de experienţă.

Mi-am promis că atunci când nu voi mai fi entuziasmată sau nu voi reuşi să mă prezint la nivelul la care am ajuns, voi renunţa să fac asta. Deocamdată, bineînţeles, cât îmi permite şi sănătatea, am să îmi hrănesc pasiunea pentru sport şi scenă cu aceste competiţii 🙂

Cum ai reuşit să te ridici în 2013, în urmă acelei accidentări la genunchi, să totuşi să câştigi titlul în anul acela?

Ahh… acel an.  A fost un adevărat proces şi lucru intens cu mine şi psihicul meu.

O persoană activă care e în picioare la 6 dimineaţa şi ajunge seara la 10, să fie nevoită dintr-o dată (a fost o accidentare banală) să stea la pat 6 sapamani?

Nu mi-a fost uşor, dar am acceptat situaţia şi m-am gândit la cum să procedez să mă ridic.

A fost primul an în care eram calificate – doar foste campioane- într-o divizie a profesioniştilor.

Ce sportiv nu vrea să fie numit profesionist şi să se aflet pe o scenă cu cei mai buni din sportul pe care-l practică?

Mi-am zis: voi merge la concurs, chiar dacă va fi să îmi fac prezenţa. M-am recuperat singură, am avut răbdare, ceea ce nu credea doctorul meu că se va întâmpla. Am urmat paşii, am citit mult în acea perioadă, mi-am imaginat exerciţiul şi reuşita.

Anca Bucur

foto arhiva personala

Poţi să ne divulgi tema show-ului tău de anul acesta? Cum îţi alegi aceste teme, programul artistic?

Anul acesta exerciţiul, mişcările, muzica şi costumaţia reprezintă: Dracula.

Trebuie să recunosc că aşteptam de la început (încă de la primele concursuri) să fac o tema care să aducă cu gândul la România. Dar acum a venit momentul ei.

Am avut Black Swan, Cleopatra, Xena printesa războinică… Pur şi simplu simt aceste personaje. Mă gândesc ce mi s-ar potrivi, ce muzică aş putea folosi în program…

Cei din America m-au numit master of disguise, datorită momentelor memorabile de la concursuri. Mă bucur că am reuşit să fac cunoscută România în aceste competiţii internaţionale. La primul meu concurs, abia la a treia încercare m-au prezentat corect, cu numele ţării…

Cum reuşeşti să te automotivezi, zi de zi? Ştiu că nu apelezi la un antrenor şi faci totul singură. Care este cheia, în cazul tău?

Pasiune pentru ceea ce fac, un parcurs frumos în sport, aspiraţii şi dorinţa de a mă simţi bine cu mine.

Previous Post

Va fi Usain Bolt desemnat cel mai bun atlet al lumii?

Next Post

Răzvan Norocel: Îmi amintesc că la început era să leşin după 300 metri de alergare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top