Dacă îți plac aventurile în natură, Maderia trebuie să se afle pe lista ta!
Madeira este de fapt un grup de insule portugheze din nordul oceanului Atlantic, format din Madeira (insula principală), Porto Santo şi trei insule nelocuite, dar care pot fi însă vizitate.
Am descoperit aici un loc absolut uimitor, cu o vegetație extraordinară și multiple posibilități de a-ți petrece timpul, indiferent care sunt pasiunile tale.
Madeirienii au o adevarată pasiune și respect pentru flora și fauna locale, și cer același respect și din partea turiștilor. De exemplu, un american care lăsase câteva firimituri de paine într-un loc vizitat de cinteze a fost rugat insistent de către un ghid local, politicos dar ferm, sa le strângă.
Insula abundă în grădini botanice și parcuri publice în care descoperi plante din toată lumea, care nu doar s-au acomodat cu succes, dar se simt minunat aici. O plantă pe care acasă o întâlnești doar în ghiveci aici o găsești sub forma unui copac de câtiva metri :), iată:
Poți găsi foarte ușor informații despre ceea ce poți face în Madeira pe site-ul oficial
https://visitmadeira.com/en/, dar și la punctele de informare turistică (vei primi hărți sau indicații punctuale).
Pentru a te deplasa pe insula ai la dispoziție 3 variante: închiriezi o mașină (ai avantajul că îți poți planifica traseul exact cum îți dorești), folosești mijloacele de transport în comun (foarte la îndemână, poți ajunge la numeroase obiective) sau apelezi la agențiile locale care oferă tururi ghidate sau transport punctual către anumite puncte de interes. Noi am ales să nu închiriem mașină și, cu un pic de planificare, am reușit să ajungem în locurile pe care ni le-am dorit.
Vereda dos Balcões este un traseu foarte ușor și scurt, în care întâlnești peisaje desprinse din filme până ajungi la renumitul punct de belvedere de la final. Aici am avut surpriza, dincolo de priveliștea de care nu te mai saturi, să descoperim o experiență unică – hrănitul cintezelor.
Trebuie doar să iei o mână de semințe, să o întinzi spre cer și să aștepți o pasăre curioasă și infometată să își servească prânzul. Secretul este să pari indiferent, cu cât ești mai disperat, cu atât am observat că veneau mai puține păsări :).
Iubitorii de drumeții au de ales între: levadas (trasee construite de-a lungul unor canale de irigare folosite pentru a aduce apa în vale) și veradas. Toate traseele sunt organizate frumos și numerotate, bine semnalizate iar nivelul de dificultate este marcat foarte clar. În plus, găsești panouri unde sunt explicate regulile de siguranță și alte informații utile.
Vereda Ponta Sao Lourenco a fost o excursie de câteva ore de-a lungul celei mai estice părți a insulei, peninsula St. Lawrence. Merită din plin să te abați de la potecă pentru a urca dealurile din stânga și dreapta, pentru că ești răsplătit de imagini diferite ale oceanului și stâncilor care îl înfrumusețează.
Vedeta traseelor este, fără doar și poate, traseul care unește cele mai înalte vârfuri din Madeira, Pico Arieiro (1.818 m) to Pico Ruivo (1.862 m), cunoscut sub denumirea de “pico to pico”. Traseul are aproximativ 12 km, este cotat ca fiind dificil pentru că are porțiuni de urcări sau coborâri destul de abrupte.
Dar este un traseu absolut minunat, foarte bine amenajat, unde nu te poți abține să faci fotografii la fiecare pas. Este recomandat să începi traseul prin a ajunge chiar înainte de răsărit, un alt spectacol în sine, ceea ce a meritat din plin trezitul de dimineață. Poți ajunge la vârf fie cu o mașină închiriată fie cu o ageție de turism, iar recomandare este să alegeți a doua variantă. Sunt foarte puține locuri de parcare sus și o mulțime de oameni care vin să vadă reprezentația soarelui.
Aveți grijă însă să nu pierdeți foarte mult timp în prima partea a traseului, chiar daca este foarte ușor să te lași furat de peisaj. Noi am fost nevoiți să alergăm ultimii 2 km de coborâre de la Pico Ruivo pentru a prinde autocarul la întors și abia l-am prins ;).
O altă parte bună în ceea ce privește drumețiile este faptul că nu trebuie să îți faci griji cu privire la animale salbatice, nu există specii periculoase de care trebuie să te ferești. Dar vă recomand să verificați care sunt regulile dacă vrei să campezi sau să urmezi un anumit traseu (verifici dacă este practicabil, recomandat și dacă vremea este bună).
Câteva trasee pe care le-am testat (am încercat să evităm cele mai aglomerate destinații):Cannyoning-ul este o experiență pe care îmi doream de ceva vreme să o încerc, și aici am găsit locul perfect!
În funcție de locul unde se întâmplă, activitatea presupune parcurgerea unui canion prin apă, prin diverse tehnici – cobori în rapel, înoți sau mergi prin apă. Deși nu aveam experiență anterioară, am ales varianta medie de dificultate și ne-am descurcat cu toții cu brio cu ajutorul unor instructori super simpatici.
Dacă tot ajuns la apă, să știți că aici poți încerca orice activitate nautică pe care ți-o poți
imagina: înot, surf, caiac, snorkeling, diving, windsurfing, SUP, plimbări cu diverse ambarcațiuni pentru a vedea delfini și balene.
Am ales o plimbare cu o replică a corabiei Santa Maria, nava amiral a lui Cristofor Columb și am văzut mai multe grupuri de delfini foarte prietenoși și dornici de spectacol. Plimbarea avea prevăzută și o pauză de bălăceală, pentru cei care își doresc.
Practicanții de mountain biking au numeroase trasee pe care le pot încerca, există și
numeroase competiții în zonă.
Dacă vreți să încercați un alt sport extrem 😉 puteți încerca Carreiros do Monte. Veți avea ocazia să coborâți o pantă abruptă într-un fel de sanie din nuiele care coboară cu o viteză de aproape 50 de km pe oră. Veți fi însoțiti de 2 “șoferi” care cârmesc și frânează la nevoie folosind un sistem de frânghii.
În plus, pe insulă au loc o varietate de evenimente sportive, locale sau internaționale, precum și cu alte tematici. Noi am văzit spectacolul de deschidere a unei competiții internaționale de artificii, era și un concurs de mașini de epocă, însă sunt multe festivaluri legate de natură (culesul cireșelor, sau legate de flori, de vin etc). Mai multe detalii găsiți aici: https://eventsmadeira.com/en/
Nu vă gândiți la Madeira ca la o destinație clasică de stat la plajă, Sunt foarte puține plaje cu nisip fin (cea mai cunoscută fiind în Porto Santo), altfel găsiți doar plaje cu pietre sau cu nisip negru (care arată originea vulcanică a insulei).
Nu pot să închei fără să vă povestesc și despre bunătățile pe care le găsiți în Madeira: pește (de exemplu espetada – un pește foarte urât dar delicios – servit de obicei cu banana și cu fructul pasiunii), fructe de mare, espetada (frigărui din carne de vită), o supă de roșii caracteristică servită cu ou poșat, bolo de caco (niste lipii cu usturoi), bolo de miel (un fel de negresă), Quiejadas (patiserie dulce cu brânză) și vestitele pasteis de nata.
Nu uitați să testați vinul de Madeira și poncha, o băutură tradițională care îi ajuta pe pescari să se încăzească.
Distracție plăcută și sper să revin cât mai curând cu noi aventuri din Madeira!