Home Competitii Q&A înainte de cursa mea la Maratonul Olteniei!
Q&A înainte de cursa mea la Maratonul Olteniei!

Q&A înainte de cursa mea la Maratonul Olteniei!

0
Distribuie pe:

(c) Maratonul Olteniei

 

 

Weekendul acesta este Maratonul Olteniei 2017, o competiție deja tradiție pentru mine – acum va fi al 3-lea an în care mă așez la start, la ambele probe și în ambele zile: sâmbătă la cursa de mountainbike, iar duminică la cea de alergare.

Anul trecut am avut ocazia să coordonez un program de antrenament dedicat sportivilor care se pregăteau pentru Maratonul Olteniei, atât la proba de run cât și la bike. Este un sentiment minunat să vezi că ai contribuit măcar puțin, că poate ai sădit măcar o scânteie de dragoste față de sport în cineva și că poate și grație programului de antrenament cursa cuiva a fost mai reușită.

După această experiență am urmat un curs de personal trainer și instructor fitness (pe care l-am și absolvit!) – e ceva ce am descoperit că îmi place foarte mult! Și apoi, chiar dacă anii de competiții la care am participat, din toate sporturile posibile (de la alergare, mountainbike, triatlon, anduranță), de documentare și texte pentru Adrenallina.ro și alte antrenamente de grup pe care le-am mai coordonat mi-ar putea da legitimitate, totuși cred foarte mult în profesionalizare. Dar despre asta o să povestesc curând, într-un articol separat.

 

Acum o să răspund (public! :)) unor întrebări primite de la unii dintre cei care au fost parte din programul de antrenament din 2016, deja colegi de suferință în sport :), și în marea majoritate parte din echipa CEZ, organizatorul competiției.

Sunt întrebări destul de personale, precum ce playlist am prin curse :)), dar am încercat să fiu generoasă în răspunsuri.

 

 Ce te motivează să te trezeşti dimineaţa şi să mergi la antrenament?

Ca să pot să îmi creez un obicei din programul de antrenament dimineaţa, îmi impun să îmi amintesc de fiecare dată că o să fie minunat dacă reuşesc să mă dau jos din pat! Accesez cutiuța cu “trăirile de la antrenamentul de dimineață“!, și în cadru îmi apare parcul aproape gol, aerul proaspăt, senzația aceea incredibilă, când te simți de parcă ai zbura, când ești tu cu tine și cu muzica ta din căști și cu trăirile tale!

Îmi amintesc că o să trăiesc o stare de bine, că voi fi energică toată ziua şi că un antrenament reuşit este încă un pas către obiectivul meu, oricare ar fi acela.

 

La ce vârstă te-ai apucat de sport şi de ce? Dacă ai putea să dai timpul înapoi te-ai apuca mai devreme?

La 29 de ani am primit cadou o bicicletă, şi din întâmplare, am participat la un concurs de mountainbike. Mi-a plăcut la nebunie şi aşa a început totul.

Da, mi-ar fi plăcut să fi descoperit mult mai devreme frumuseţea practicării sportului. Cred că cel mai potrivit este să începi practicarea unui sport în copilărie. Te conturează atât fizic, cât și psihic, te face un om mai pregătit să înfrunte viața. Pentru că sportul îți testează voința, perseverența și tenacitatea, rezistența la obstacole și suferință.

 

Ţi-ai fi dorit să faci sport de performanţă?

Cu siguranţă, da. Dar o fi vreun rost și că s-a întâmplat așa târziu apropierea de sport.

 

Există o competiţie la care visezi să ajungi? De ce? Cum te-ai pregăti pentru ea?

Mi-ar plăcea să particip la o cursa de aventură! Una ce presupune şi alergare şi escaladă şi orientare şi caiac şi înot şi mountainbike şi alte nebunii!

Dar da, trebuie un program de antrenament solid pentru aşa ceva, multă anduranţă şi cross training. Cred că mi-aș dori să găsesc o cursă ca asta, undeva în niște ținuturi (sună mai bine decât trasee :D) îndepărtate și exotice.

 

Cât de mult te ajută aplicaţiile de tracking (strava, runkeeper) sau aplicaţiile de tip calendar de antrenamente? Le recomanzi?

Mă ajută pentru că îmi pot observa evoluţia sportivă. Recomand device-urile de sports tracking pentru că sunt o sursă de motivaţie suplimentară și o suită de informații despre nivelul la care ești din punct de vedere sportiv și cum reacționează corpul tău la pragurile de efort.

 

Playlist de învingător? Enumeră câteva piese preferate pe care le asculţi atunci când faci sport.

Hans Zimmer – He’s a Pirate (soundtrack Piraţii din Caraibe :))

Sia – The Greatest

 

Ce îţi place la MO? De ce te întorci în fiecare an? Ce e diferit în fiecare an?

Peisajele incredibile, atmosfera de competiţie, atât înainte de start, cât şi în concurs şi după cursă, faptul că în fiecare an organizatorii gândesc happening-uri insolite pentru sportivi, prieteni și familiile lor.

Distribuie pe:
Roxana Lupu Fondator & editor Adrenallina.ro, Roxana a inceput sa faca sport la 29 de ani, cand a descoperit bicicleta. A invatat sa inoate la 30 de ani si a inceput sa participe la curse de triatlon, finalizand o cursa tip Ironman – 3.8 km inot, 180 km bicicleta, 42 km alergare. Este una dintre primele 10 femei din Romania care a finalizat acest tip de cursa. Ulterior, a devenit campioana nationala la triatlon, amatori, categorie de varsta, atat in circuitul de sosea (2014) cat si in cel offroad (2016) si continua sa caute curse prin care sa isi depaseasca limitele.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *