Home Life & Style Travel & Food enthusiasts: “Trebuie să știm exact unde vom mânca după ce ne-am lăsat bagajul!”
Travel & Food enthusiasts: “Trebuie să știm exact unde vom mânca după ce ne-am lăsat bagajul!”

Travel & Food enthusiasts: “Trebuie să știm exact unde vom mânca după ce ne-am lăsat bagajul!”

0
Distribuie pe:
Alexandra & Catalin

 

Ce frumos este să împărtășești cu persoana iubita dragostea pentru călătorii, pentru mâncare bună și pentru povești! Alexandra și Cătălin sunt norocoși pentru asta: un cuplu foarte simpatic, amândoi povestesc pe blogul lor – Călătorii și Farfurii – experiențele culinare și de travel pe care le trăiesc în destinații din lumea întreagă.

S-au educat împreună de-a lungul anilor și gusturile li s-au rafinat: mâncarea preferată este alta, în funcție de momentul în care le este adresată întrebarea, cât despre călătorii, regula este aceeași: cât mai multe să fie!

Ne-au povestit mai multe despre ei si pasiunile lor în interviul de mai jos.

Notă: ar fi bine să citiți textul asta DUPĂ ce ați mâncat :).

 

Roxana Lupu, Adrenallina.ro: Propun să începem cu o mică prezentare pentru cititori. Așadar, în câteva cuvinte, cine este Alexandra, cine este Cătălin?

 

Alexandra:

Sunt câte puțin din toate. Digital marketer de luni până duminică (atât la jobul full-time pe care îl am, cât și în cadrul proiectelor personale), creator de conținut (prima mea dragoste), foodie și bucătar amator care adoră să îi facă pe alții să zâmbească cu mâncarea gătită, mare iubitoare de pisici, ascultătoare de hip-hop, pasionată de ritmurile dancehall-ului. O viitoare mireasă ușor stresată pentru încă cinci-șase luni.  Și nu numai.

 

Cătălin:

Mă regăsesc puțin în sintagma lui Anthony Bourdain (n.r. celebru chef american si TV VIP) : „Scriu, călătoresc, mănânc”. În afara blogului, sunt digital project manager în echipa de marketing a unei agenții de turism online, deci nu trece o zi fără să caut cel puțin un bilet de avion. Mă entuziasmez când aud de IPA, stout și tot ce înseamnă bere artizanală, sunt amator de muzică neagră și știu să apreciez un meci de baschet la vremea lui. Iar ca să întru în jocul Alexandrei de mai sus, un viitor mire al naibii de norocos.

 

Când a luat ființă blogul Călătorii și Farfurii? Și cum v-ați influențat unul pe altul, în cuplu? Care e mai travel addicted și care e mai food addicted? 😀

 

Ideea de a crea blogul ne-a venit acum 3 ani, atunci când ne-am dat seama că am strâns foarte multe aminitiri, foarte multe imagini din călătoriile noastre și că avem foarte multe lucruri de împărtășit cu cei din jurul nostru.

Descopeream tot mai multe locuri faine și ne doream să îi convingem și pe alții să ajungă să le viziteze sau să le treacă pragul, după caz. De asemenea, tot mai mult cunoscuți ne cereau să le trimitem recomandări de restaurante și baruri, dar și tips & tricks despre cum își pot cumpăra bilete de avion mai ieftine, cum pot crea un itinerariu pentru o singură zi de vacanță, cum pot alege cea mai bună cazare.

La un moment dat ne-am săturat să scriem pagini întregi de text pe Messenger.  Așa că am mutat toată informația pe blog. A mai durat încă un an să alegem template-ul site-ului, să stabilim categoriile meniului principal și să adunăm toate materialele într-un singur loc (iar acum, desigur, ne dorim să modificăm structura site-ului din nou).

 

Amândoi suntem la fel de addicted și când vine vorba de travel, dar și de mâncare bună. Cătălin este cel responsabil cu itinerariile și conturarea planului de vacanță (începe research-ul pentru următoarea călătorie din momentul în care a cumpărat biletele și până nu plecăm nu-l mai poți opri).

De influențat, ne influențăm unul pe celălalt, dar doar pentru a grăbi luarea unei decizii pentru că intenția există deja în majoritatea situațiilor (să mergem la restaurantul ăla deși e seară și ne-am promis că nu mai mâncăm târziu, să luăm biletele alea de avion deși nu rezervasem buget pentru încă o plecare, să mai bem o bere… și tot așa).

 

 

Care ar fi responsabilitățile preferate ale fiecăruia dintre voi pe linia aceasta de foodie travel enthusiasts?

 

Așa cum spuneam puțin mai devreme, Cătă este cel care se ocupă de planificarea vacanței, cel care citește sute de articole și urmărește o grămadă de clipuri înainte de a alege restaurantele și barurile în care vom merge. Apoi îmi prezintă variantele și alegem împreună locurile care intră în “plan”.

 

Pentru a înțelege mai bine despre ce este vorba, trebuie să șțiți că planul pentru Copenhaga și Malmo, o vacanță de doar 4 zile și jumătate, a fost refăcut în cursul ultimelor 3 luni de cel puțin 6 ori.

 

 

Cam de câte ori plecați pe an (aproximativ) și în funcție de ce anume vă alegeți vacanțele?

 

Depinde foarte mult de anul la care ne referim. La începuturile noastre împreună plecăm o dată sau de două ori pe an, dar în ultimii doi ani am avut cam 5-6 plecări, unele mai lungi, altele mai scurte.

 

Destinațiile le alegem împreună, de cele mai multe ori convinși de un documentar/o emisiune foarte nice (vezi Somebody Feed Phil / Ugly Delicious – de la Netflix sau orice emsiune prezentată de Bourdain), de niște bilete de avion ieftine sau de un concert la care ne dorim să ajungem. Încercăm pe cât posibil să vizităm mai multe orașe într-o singură vacanță.

După ce alegem destinația, căutăm locuri apropiate pe care am putea să le mai vizităm și facem conexiuni cu trenul sau chiar cu avionul între ele.

 

Ce tip de călător sunteți?  Pe ce vă centrați prima dată într-o călătorie?

 

Alexandra:

E foarte important că locul pe care îl vizităm să fie ofertant din punct de vedere culinar și cultural. Cu cât locul are o istorie mai bogată, povești interesante și multe restaurante bune (despre care să fi citit în mai multe surse), cu atât mai bine.

Pot să-ti garantez că dacă ne pui să alegem între un restaurant la care ne dorim foarte mult să mâncăm și o atracție turistică super populară, vom alege întotdeauna restaurantul.

 

Cătălin:

Sunt acel gen de călător care consideră piețele și restaurantele drept puncte de atracții ale unui oraș. Trebuie să știu exact unde vom mânca după ce ne-am lăsat bagajul la hotel sau unde vom bea prima bere. De restul putem să ne ocupăm și după. 🙂 E loc și de muzee în călătoriile noastre, dar, de regulă, o zi într-un oraș nou se rezumă la câteva locuri cu mâncare bună și plimbări lungi.

 

 

 

Care sunt mâncărurile voastre preferate? Știu, e complicată întrebarea asta…

 

Alexandra:

Dim Sum (de la xiao long bao la gheare de pui), rață cantoneză, bun cha, tapas, puiul prăjit, măduva la cuptor pe pâine prăjită și tot ce înseamnă tendoane și părți din animale care nu sunt pe placul altor oameni în general (tartite de pui, zgarciurile picioarelor de porc fierte cu usturoi, urechi de porc). Sigur că nu sunt toate, dar n-aș vrea să ocup o pagină doar pentru întrebarea asta.

 

Dim Sum

 

Cătălin:

Cu fiecare călătorie gusturile se educă așa că multe preparate pot deveni mâncărurile tale preferate. În urmă cu doi ani, la Berlin, am descoperit ramen-ul (supă japoneză cu tăieței, porc și ou) și de-atunci tot caut restaurante care să aibă așa ceva în meniu. Cred că până când vom ajunge la Tokyo se vor strânge câteva zeci de boluri de ramen mâncate. 🙂

 

Ramen

 

Top 3 cele mai reușite vacanțe

 

Alexandra:

Marrakech, Lisabona, Istanbul.

 

Cătălin:

Londra, Marrakech, Lisabona.

 

Top 3 cele mai reușite farfurii

 

Alexandra:

Mini airbag cu brânză Manchego la Tickets (Barcelona), rață cantoneză la Four Seasons (Londra), bun cha la Duc Anh (Berlin).

 

 

Cătălin:

Mini airbag cu brânză Manchego la Tickets (Barcelona), con cu tartar de vită la Mini Bar (Lisabona), consomme de rată servit cu vin de Madeira vechi de 100 de ani la The Clove Club (Londra).

 

 

Ce vă oferă fundamental călătoriile?

 

Alexandra:

Știu că sună că un clișeu, dar fiecare călătorie mă transformă pe mine ca om. Mă trece prin diferite stări, mă învață lucruri, mă face sa fiu mai modestă, mai tolerantă, mă ajută să înțeleg cultura locului mult mai bine, mă face să iubesc oamenii și mai mult pentru ceea ce sunt și îmi hrănește setea de cunoaștere.

Aproape fiecare călătorie mă face să plâng într-un anumit moment. Și de fiecare dată mă întorc puțin altfel. O altă eu, mai bună.

 

Cătălin:

Experiențe. Cu fiecare călătorie, simt că investesc în mine, învăț și descopăr lucruri. Am ocazia să întru în contact cu alte culturi, să discut cu oamenii, fie că e vorba de o tăntica de pe străzile Lisabonei care-mi zice în portugheză unde e restaurantul pe care-l caut sau cu un puști englez care îmi spune că și lui îi place același sandviș din Borough Market.

Nu în ultimul rând, fiecare călătorie mă face să apreciez și să conștientizez mai mult ce am.

 

Unde ați fost ultima dată și ce v-a plăcut cel mai mult acolo?

 

În decembrie am fost câteva zile la Budapesta. Ne doream de mult timp să vizităm orașul așa că 1 decembrie s-a dovedit a fi ocazia perfectă. Budapesta are foarte mult de oferit, dar cel mai mult ne-a încântat… mâncarea, desigur.

Știam că în Budapesta sunt multe restaurante de tip fine dining cu prețuri relativ accesibile, dar nu ne-am fi așteptat să avem o experiență atât de complexă și de gustoasă cu aproximativ 30 EUR, cum s-a întâmplat la Olimpia. Recomandăm oricui ajunge în Budapesta să rezerve o masă acolo pentru cină.

 

in Bulgaria

 

Credeți că se schimbă abordarea față de travel a românilor? Ați observat vreun trend în ultimii ani?

 

În “bula” noastră de prieteni virtuali și nu numai, pare că lucrurile s-au mai schimbat. Tinerii români călătoresc tot mai des și își fac planuri din timp pentru aceste vacanțe. De asemenea, ei încep să călătorească mânați de diferite alte hobby-uri – fie că o fac pentru mâncare, pentru concerte sau chiar pentru beri (avem prieteni care își planifică vacanțele astfel încât să participe la festivaluri de bere artizanală și nu numai).

 

Pe de altă parte, în afara “bulei”, auzim în continuare că oamenii merg an de an pe timp de vara în Grecia sau Turcia, iar iarna la Bansko în cel mai bun caz…

 

 

În funcție de ce criterii va programați călătoriile într-o anumită destinație?

 

Așa cum spuneam, motivele alegerii unei destinații pot varia de la un restaurant bun care se află în acel loc, la un concert sau o persoană care ne-a convins să ajungem acolo.

 

Important este să găsim bilete de avion accesibile pe cât posibil ca preț și să ne asigurăm că destinația nu este una periculoasă. De vreme nu am ținut niciodată cont până acum (drept dovadă că mergem la Copenhaga în cea mai friguroasă perioada a anului), dar probabil că va trebui să o facem de acum încolo pentru destinațiile mai îndepărtate.

 

 

Cea mai aventuroasă descidendere?

 

Nu ne-am aventurat serios până acum. Singura peripeție prin care am trecut a fost plecarea din Marrakech către Essaouira. Am fost urcați într-un microbuz care trebuia (teoretic) să ne ducă direct către Essaouira (Maroc), dar șoferul ne-a mutat într-o altă mașină fără să ne dea niciun fel de detaliu, iar următorul șofer într-o altă mașină (doar ei știu cum s-au înțeles între ei)… până când n-am mai fost siguri că ne duc la plimbare sau au alte scopuri cu noi.

A fost OK până la urmă, am ajuns la destinație și ne-am bucurat de  oraș.

 

 

Top 3 destinații la care râvniți și de ce.

 

Asia de Sud-Est, fără să facem o împărțire pe țări (da, am vrea să le vedem pe toate!) pentru cultură și mâncare, New York pentru un meci de NBA în Madison Square Garden și un concert Jay-Z și Lima pentru o vizită la Central, cel mai bun restaurant din America Latină, condus de Virgilio Martinez.

 

Ce le-ați spune celor care preferă să investească în alte lucruri și nu în călătorii?

 

Este alegerea fiecăruia în ce alege să investească în funcție de lucrurile care îl fac fericit.

Din punctul nostru de vedere, în afară de a petrece timp cu oamenii pe care îi iubim, nu există nicio altă sursă mai mare de bucurie decât o călătorie în care să înveți lucruri noi, să cunoști oamenii locului, să descoperi arome, obiceiuri, peisaje. Amintirile pe care le strângi în călătorii sunt pentru totdeauna.

 

Distribuie pe:
Roxana Lupu Fondator & editor Adrenallina.ro, Roxana a inceput sa faca sport la 29 de ani, cand a descoperit bicicleta. A invatat sa inoate la 30 de ani si a inceput sa participe la curse de triatlon, finalizand o cursa tip Ironman – 3.8 km inot, 180 km bicicleta, 42 km alergare. Este una dintre primele 10 femei din Romania care a finalizat acest tip de cursa. Ulterior, a devenit campioana nationala la triatlon, amatori, categorie de varsta, atat in circuitul de sosea (2014) cat si in cel offroad (2016) si continua sa caute curse prin care sa isi depaseasca limitele.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *