Uleiul de pește – beneficii pentru cei activi

 

O știți pe aia cu studiile cercetătorilor britanici, nu? Ei bine, pe subiectul suplimentelor din ulei de pește nu se înțeleg prea bine nici între ei :).

Practic, jumătate spun că efectele consumului de ulei de pește și suplimente aferente sunt certe și dovedite, cealaltă jumătate spune că înghițim capsule degeaba.

Așadar, a curs multă cerneală pe acest subiect.

 

Japonezii și peștele

 

Am găsit un studiu interesant – derulat în 2014, de data asta de cercetătorii americani!, mai exact cercetători ai Facultăţii de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Pittsburgh – care spun că rata bolilor de inimă în Japonia este mult mai scăzută faţă de Statele Unite, Canada, Europa de Vest şi Australia.

Rezultatele scot la iveală faptul că în Japonia consumul de peşte bogat în Omega 3 este mult mai mare decât în alte naţiuni dezvoltate – bărbaţii niponi adulţi consumă aproximativ 100 de grame de peşte în fiecare zi – și oamenii de știință consideră că acesta este motivul incidenței scăzute a bolilor cardiovasculare.

Cât privește suplimentele alimentare cu ulei de pește și acizi grași Omega 3, vă spuneam în concursul nostru de săptămâna trecută despre Herbalifeline Max, un produs Herbalife care are grijă de sănătatea inimii, a creierului și a ochilor. De asta se ocupă mai ales acești doi compuși fundamentali, acizi grași esențiali – EPA (acid eicosapentaenoic) și DHA (acid docosahexaenoic).

 

 

Care sunt beneficiile?

 

În ultimii ani s-au efectuat multe studii cu privire efectele acestor doi compuși asupra organismului și unele dintre ele spun că printre acestea s-ar afla, alături de cele menționate mai sus: atenuarea simptomelor de scleroză multiplă,  protejarea împotriva depresiei , sprijin pentru adolescenții cu ADHD, îmbunătățirea memoriei, prevenție în boala Alzheimer.

 

Am cerut o opinie de specialitate pe acest subiect de la medicul nutriționist Corina Zugravu, mai ales despre legătura directă între consumul regulat de  Omega 3 şi reducerea riscului de boli cardiovasculare.

Acizii graşi cu lanţ lung omega 3 (DHA şi EPA) au efect asupra scăderii tensiunii arteriale precum și a trigliceridemiei. Este clar că ameliorând acești factori de risc se reduce şi riscul de boală cardiovasculară.  Exista si dovezi clare ca isi aduc aportul  la buna functionare a inimii. Toate aceste afirmatii se  bazeaza pe multe cercetari stiintifice, care au fost  judecate de Autoritatea Europeana de Siguranta Alimentara (EFSA) ca fiind solide.

În consecinţă, produsele cu EPA şi DHA au căpătat dreptul de a purta menţiuni de sănătate legate de aparatul cardiovascular, certificate de Autoritatea Europeană de Siguranţă Alimentară (EFSA), spune Corina Zugravu.

 

Nutriționistul spune că este certificată o legătură directă a consumului de ulei de pește și în ceea ce privește sănătatea creierului și a vederii.

Cercetările au arătat o relaţie clară cauză-efect între ingestia de DHA şi funcţionarea creierului şi a retinei. Oricum, creierul nostru are peste 60% grăsime şi cea mai mare parte din DHA din corp se găseşte în creier. Explicaţia este destul de complicată, dar, pe scurt, DHA contribuie la dezvoltarea pre şi postnatală a creierului, mai ales a cortexului vizual şi a retinei, contribuie la sinteza de neurotransmitatori si de mediatori  imuni și intră în componenţa membranei celulelor neuronale, adaugă medicul. 

 

Cum ajută uleiul de pește in sport?

 

Un alt studiu, din 2013, arată cum consumul de ulei de pește bogat în acizi grași omega-3 de către sportivi îmbunătățește funcționarea vaselor de sânge, reduce inflamația cauzată de efort și crește cantitatea de energie din grăsime.

De asemenea, se mai arată că suplimentarea cu ulei de pește atenuează stresul oxidativ  rezultat în urma exercițiilor fizice intense.

Cum spuneam, reduce inflamația indusă de efort, dar și diminuează durerea musculară cu debut întârziat, crește rata de recuperare și reduce riscul de infecție.

Se pare că are efect și asupra performanței sportive, arată același studiu: îmbunătățește curgerea sângelui prin mușchii scheletici, având astfel un efect direct asupra performanței.

În caz că nu va dați în vânt după suplimente, iată câteva alimente bogate în acizi graşi Omega 3: peştele gras: hamsiile, heringul, sardinele, somonul, păstrăvul şi macroul, seminţele de in și cânepă, spirulina, nucile, ouăle, seminţele de chia, busuiocul proaspăt, legumele cu frunze de culoare verde închis, precum spanacul, tarhonul uscat.

Poftă bună! 🙂 și nu uitați să va înscrieți în concurs, premiile sunt faine! 🙂

Previous Post

EXCLUSIV. Wim Hof, THE ICEMAN: Oricine își poate controla sistemul imunitar!

Next Post

Maratonul Olteniei: ai genă de maratonist?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top