Federația Română de Ciclism, alături de Agenția Națională pentru Sport și Auchan România, în calitate de partener principal, anunță organizarea celei de-a 57-a ediții a Turului României la Ciclism. Cel mai important eveniment sportiv local al anului va avea loc în perioada 10-14 septembrie 2025 și propune și anul acesta un traseu remarcabil ce străbate sud-estul țării.
Pe lângă competiția de elită, Turul României readuce în orașele prin care trece mult așteptatele curse pentru copii și pentru amatori, împărtășind energia și emoția ciclismului în mijlocul comunităților locale.
Un traseu ce pune în valoare peisajele României
Ediția din acest an combină performanța sportivă cu promovarea unor zone cu potențial turistic și cultural deosebit. Orașe istorice, drumuri spectaculoase și două curse dedicate amatorilor se împletesc într-un traseu gândit să aducă ciclismul mai aproape de români.
Formată din 5 etape, ediția din acest an începe la Craiova, locul în care se construiește primul velodrom indoor din România și marchează prima sosire din istoria Turului la Slobozia, dar și revenirea în orașe precum Craiova (ultima dată în 2004), Râmnicu Vâlcea (2012), Pitești (2007), Brașov și Buzău (2019).
Program și traseu Turul României 2025
- 9 septembrie – Prezentarea echipelor (Craiova)
- 10 septembrie – Etapa 1: Craiova – Târgu Cărbunești – Horezu – Râmnicu Vâlcea | 178 km
- 11 septembrie – Etapa 2: Pitești – Topoloveni – Pucioasa – Pasul Dichiu (Piatra Arsă) | 175 km
- 12 septembrie – Etapa 3: Brașov – Întorsura Buzăului – Nehoiu – Cislău – Buzău | 189 km
- 13 septembrie – Etapa 4: Buzău – Brăila – Însurăței – Slobozia | 222 km
- 14 septembrie – Etapa 5: Circuit urban București | 97 km
Turul României nu este doar o cursă profesionistă, ci și un prilej pentru pasionații de ciclism de a trăi experiența unei competiții majore. Anul acesta, organizatorii au pregătit două competiții speciale pentru amatori:
- Etapa 2 – O cursă alpină spectaculoasă până la Pasul Dichiu, pe celebrul TransBucegi.
- Etapa 5 – O cursă urbană rapidă prin inima Bucureștiului.
De asemenea, Turul României 2025 pune un accent deosebit pe viitoarea generație de cicliști. Vor fi organizate competiții pentru copii cu vârste cuprinse între 2 și 14 ani în orașele Râmnicu Vâlcea, Pitești, Buzău, Slobozia și București. Anul trecut, peste 2.000 de copii au participat la aceste curse, demonstrând entuziasmul crescut pentru ciclism.
Sprijin pentru dezvoltarea ciclismului românesc
„Suntem în plin proces de organizare a acestei ediții și lucrăm intens pentru ca Turul României să crească de la an la an, atât ca valoare sportivă, cât și ca impact în rândul publicului. Ne propunem să atragem la start echipe din întreaga lume și să transformăm această competiție într-un reper internațional pentru ciclismul de șosea din Europa de Est”, a declarat Cătălin Sprânceană, Președintele Federației Române de Ciclism.
„Este o bucurie și o onoare să fiu alături de dumneavoastră și să susțin dezvoltarea ciclismului românesc. Agenția Națională pentru Sport este determinată să sprijine această competiție și să fie alături de Federația Română de Ciclism în dezvoltarea acestui sport”, a afirmat Bogdan-Constantin Matei, președintele Agenției Naționale pentru Sport.
„Parteneriatul nostru cu Federația Română de Ciclism continuă, iar alături de echipa organizatoare punem la punct ultimele detalii pentru o ediție care se anunță plină de noutăți. Ne dorim să aducem această competiție, și odată cu ea inspirația pentru un stil de viață activ și sănătos, în cât mai multe comunități din țară”, a declarat Tiberiu Dănețiu, Director Corporate Affairs & Retail Media, Auchan România.
Turul României 2025 promite să fie unul dintre cele mai captivante evenimente sportive ale anului, aducând împreună performanță, pasiune și peisaje spectaculoase. Mai multe informații pe www.turulromaniei.ro și pe pagina oficială de Facebook: https://www.facebook.com/tourofromaniaofficial.
Evenimentul a fost anunțat oficial la Camera de Comerț și Industrie, unde organizatorii au dezvăluit detaliile esențiale ale ediției din acest an.
Traseul Turului României 2025
- 9 septembrie – Prezentarea echipelor (Craiova)
- 10 septembrie – Etapa 1: Craiova – Târgu Cărbunești – Horezu – Râmnicu Vâlcea | 178 km
- 11 septembrie – Etapa 2: Pitești – Topoloveni – Pucioasa – Pasul Dichiu (Piatra Arsă) | 175 km
- 12 septembrie – Etapa 3: Brașov – Întorsura Buzăului – Nehoiu – Cislău – Buzău | 189 km
- 13 septembrie – Etapa 4: Buzău – Brăila – Însurăței – Slobozia | 222 km
- 14 septembrie – Etapa 5: Circuit urban București | 97 km
Turul României nu este doar un eveniment destinat profesioniștilor, ci și o oportunitate pentru pasionații de ciclism să participe. Organizatorii au pregătit două competiții speciale pentru amatori:
- Etapa 2 – Un traseu alpin spectaculos până la Pasul Dichiu, oferind o experiență de neuitat pe celebrul TransBucegi.
- Etapa 5 – O cursă urbană rapidă, ce traversează puncte istorice din Capitală.
De asemenea, Turul României 2025 pune un accent deosebit pe viitoarea generație de cicliști. Vor fi organizate competiții pentru copii cu vârste cuprinse între 2 și 14 ani, în orașele Râmnicu Vâlcea, Pitești, Buzău, Slobozia și București.
Un traseu ce evidențiază frumusețile României
Ediția din 2025 pune în valoare zone emblematice ale României: de la Horezu, cunoscut pentru ceramica sa tradițională, la Voinești, faimoasă pentru livezile de pruni și magiunul autentic, până la Masivul Bucegi.
Turul traversează peisaje impresionante din jurul Lacului Siriu, trece peste noul pod de la Brăila – simbol al conexiunii dintre Muntenia și Dobrogea – și se încheie pe un circuit spectaculos în inima Bucureștiului, oferind un final memorabil.
Turul României 2025 promite să fie unul dintre cele mai captivante evenimente sportive ale anului, aducând împreună performanță, pasiune și peisaje deosebite. Rămâne de văzut cine va cuceri tricoul galben și va scrie istorie în cea mai importantă competiție ciclistică a României!