Cum ne hrănim în off season ca să nu ne îngrăşăm?

Offseason este perioada aceea cuprinsa în lunile de toamnă/iarnă, când sportivii reduc din intensitatea antrenamentelor, oferind corpului o perioadă de odihnă şi recuperare după sezonul de competiţii, pregătindu-l pentru o nouă sesiune de antrenamente, din 2017.

Ştim cu toţii cum arată perioada asta: plouă, e frig şi întunecat în cea mai mare parte, parcă apar peste tot budinci şi plăcinţele, vin fiert, se doarme mai mult, se mănâncă mai multă păpică gătită. 😀

În această situaţie delicată, în care predomină antrenamentele de volum şi pauza 😀 şi prăjiturile, ce putem face ca să intrăm totuşi în sezonul 2017 pe picioarele noastre şi nu de-a rostogolul? 😀

În primul rând să avem grijă cum ne alimentăm/hidratăm în această perioadă.

Am discutat despre asta cu Corina Zugravu, medic primar igiena alimentației şi nutriție, membru al consiliului consultativ în nutriţie al Herbalife.

Articolul închide și seria de testing al produsului CR7 Drive, băutură de nutriție sportivă lansată recent de Herbalife, ce conţine carbohidraţi şi electroliţi pentru menţinerea performanţei de anduranţă și este recomandată oricui practică activități sportive prelungite. Dacă vreți să vedeți cum m-am simțit eu cu produsul (asta a sunat dubios dar o las așa :))) ), aici aveți povestea experienței unui înot de 7 km, testat de mine la bazin :).

Doamna doctor are cuvântul:

 

Corina Zugravu

Corina Zugravu

 

Adrenallina: Este o perioadă delicată pentru practicanţii de sport, în special cei care participa pe tot parcursul anului la competiti, pentru că îşi reduc timpul şi intensitatea antrenamentelor şi riscă să se îngraşe. Ce le-aţi sugera din punct de vedere program de alimentaţie unor oameni obişnuiţi cu mult sport, acum când reduc motoarele?

Dr. Corina Zugravu: Bine spus reduc motoarele, că de închis ele nu trebuie închise niciodată. Ideea în sezonul de repaos este să reducă aportul caloric, astfel încât să fie adecvat activităţii fizice reduse.

Nu trebuie reduceri spectaculoase, pentru că sportivii au mase musculare bine dezvoltate şi un  metabolism bazal foarte activ, deci ei au “voie” mai multe calorii decât ceilalţi.

Cum putem face ca meniul să fie unul gustos în acelaşi timp? Participanţii la competiii sportive în general respectă principiile alimentare de bază şi s-ar putea ca în extra sezon să îşi facă acele plăceri pe care şi le-au refuzat în perioada de maximă mişcare. Există câteva idei de meniu care sunt şi un pic guilty pleasure dar nu prea? 🙂   

Mmmm….şi da, şi nu. Pentru că dacă prinzi gustul unei plăceri interzise, s-ar putea să nu mai ai chef să renunţi la ea pe veci.

De exemplu cartofii prăjiţi – mai bine să le uiţi gustul decât să îi mănânci din când în când şi să visezi la ei. E cam ca atunci când te laşi de fumat. Nu mai aprinzi câte o ţigară… de încercare.

Ideea ar fi următoarea: pentru că au mai mult timp, pot pregăti mâncăruri mai elaborate, în care să includă în continuare multe legume şi condimente (chiar exotice).

Bine ar fi chiar să ia câteva lecţii de gastronomie, ca să înveţe că te poţi alimenta şi în anumite limite, dar şi  foarte gustos.

(c) peakfitnessnow.com

(c) peakfitnessnow.com

 

Chiar dacă renunţă la exerciţiile de intensitate, în perioada rece contează volumul – adică antrenamentele puţin mai lungi, de acumulare. Ce le puteţi spune despre hidratarea în sezon rece, mai ales în cazul acesta? Cum îi poate ajuta bautura energizantă pentru sportivi Herbalife CR7 Drive?

Că e cald sau frig, hidratarea se impune. Adevărat, când e foarte cald se pierd mai multă apă şi mai mulţi electroliţi. Însă şi în frig termoreglarea are nevoie de apă.

În rest, şi exerciţiile lungi produc în egală măsură deshidratare, chiar dacă durata mai mare o face mai puţin sesizabilă. Nimic nu se schimbă, rămân aceeaşi parametri de control (culoarea urinei şi pierderile în greutate). CR7Drive poate ajuta pentru că pe lângă rehidratare are şi carbohidraţi care răspund necesităţilor într-un antrenament de intensitate mică sau moderată.

Puteţi menţiona câteva alimente extrem de benefice pentru sportivi? 

Lactatele, toate legumele şi toate fructele, inlusiv cele uscate. Iar ca surse alternative de proteine – leguminoasele.

Care credeţi că ar fi proporţia corectă între mâncarea gătită şi fructele/legumele/salatele proaspete?

Noţiunea de mâncare gătită e foarte neclară, poţi mânca legume trase la tigaie… şi alea tot legume rămân. Să nu uităm şi de faptul că sportivii au nevoi mari în ceea ce priveşte carbohidraţii. E nevoie de paste, orez, pâine…  Aş spune maxium 40% gătit, 60% salate şi fructe.

Care este în opinia dumneavoastră cel mai important principiu alimentar pentru sportivi? Dacă ar fi să alegeţi unul singur.

Grija de a combina alimentele pe parcursul unei zile, pentru a fi siguri că obţineţi toţi aminoacizii esenţiali în cantităţi optime.

Carbohidraţii sunt însă foarte importanţi. În farfuria mea sunt întodeauna alimente bogate în carbohidraţi, şi asta la toate mesele, pentru că alimentele mele sunt toate de origine vegetală.  Asta nu înseamnă că nu conţin şi proteine, de exemplu, sau grăsimi. Am grijă să combin derivate cerealiere cu leguminoase pe parcursul întregii zile şi astfel mă menţin plină de energie.

Previous Post

Peste 500 de cicliști la Maratonul Dunării

Next Post

Se apropie semimaratonul Pe Argeș în Jos!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top