Iată un subiect delicat, care merită mai multă atenție! 🙂 Nu de alta, dar câte curse a distrus el?! Câtă suferință a produs, îndepărtându-ne de personal best-uri, de podiumuri, de demnitatea noastra de sportivi amatori?! :))))
Am căutat în mai multe dicționare de sinonime, și, ca să evit totuși cuvântul principal de circulație, care sună absolut îngrozitor, am avea așa ca substitut: cufureală, lamoste, pântecăraie, urdinare, deranjament, defecare, purgaţie, dizenterie. Mda, sună destul de groaznic și astea. Oricum, noi după cursă, atunci când ne explicăm prestațiile lamentabile, zicem așa, mai eufemistic: “am avut niște probleme cu stomacul… “. Dar știm cu toții câtă suferință e în spate! Ca să zic așa. :))
Oricine face sport a trăit situația asta neplăcută. Sunt și câteva cazuri celebre pe la Olimpiade, pe la Campionate Mondiale, și cine știe câte miliarde de alte cazuri zac necunoscute, la adăpostul pudorii! Câți campioni mondiali or fi pierduți pe drum și neconfirmați, din cauza asta!
Cu puțin curaj, aduc, iată, o mărturie în galeria sportului de amatori, afectat de purgație!
Fraților, mi s-a întâmplat! Și nu o dată.
Dau timpul înapoi (îl dau cât vreau eu, îmi permit, am o vârstă!) și ajung la anul de grație 2011 (promit că după ce vă plictisesc cu ceva experiență personală, chiar am și niste sfaturi care să vă ajute pe viitor în situație!).
Așadar, mă bag inconștient la MTB Surmont Challenge, cursă de mountaibike la Azuga, anunțată de organizatori astfel: “Se adresează categoric şi în mod exclusiv elitei cicliştilor montani, cu experienţă vastă în abordarea traseelor montane, capabili să suporte condiţiile dure ale unor urcări susţinute, cu ruperi de ritm şi porţiuni de push-bike, până în golul alpin din creastă, la peste 1.700 de metri altitudine, urmate de coborâri abrupte şi tehnice”.
Carevasăzică, numai cufureală nu-mi mai trebuia, că în rest aveam de toate! Jurnalul de cursă e aici: https://adrenallina.ro/83/. A fost un haos total, dar pe atunci nu aveam atâta curaj ca s-o mai zic și p-asta!
Știi cum te simți într-o situație cu asta: te lupți cu crampe, amețeală, letargie…
Ce era să fac? Decât să mă împrietenesc și mai tare cu natura, în căutarea unor frunze mai voluminoase? Aveam doar niște apă la mine, dar nu mă ajuta foarte mult. Mă bătea soarele în cap, deja amețeam în forțarea aia de cărat bicla după mine – nu, nu se putea pedala pe urcarea aia… Când mi-a mai căzut și șaua bicicletei am zis că am nevoie ori de-o exorcizare ori de-un elicopter Smurd.
În timp, am aflat că sunt totuși câteva chestii pe care poți să le faci ca să preîntâmpini atâta suferință fără rost în timpul unei curse!
Gata, vine și minighidul de bune practici, în caz că „te taie” în cursă!
Interesant este că specialiștii nu au ajuns încă la o concluzie științifică clară despre factorii declanșatori ai deranjului la stomac (am mai găsit un sinonim! 🙂 ) în timpul unei curse sportive. Se știe câte ceva, dar nu foarte mult.
Printre cauzele cunoscute se află:
- “înghesuiala” și clătinarea/balasarea neplăcută a intestinelor în efort;
- scăderea fluxului sanguin către intestine, care în caz de efort merge mai mult către mușchi;
- schimbări în secreția hormonilor intestinali;
- prea multă mâncare ingerată înainte de cursă sau introducerea unui aliment nou/cu care nu ești familiarizat/pe care nu l-ai testat în efort;
- gelurile/batoanele energizante (evident, netestate în efort).
Situația asta neplăcută se pare că apare îndeosebi la efortul de lungă durată – spre exemplu, la cursele de peste 10 kilometri. Unele studii au scos la iveală că aproximativ 30% ! dintre alergătorii unei curse de 10 km sau peste 10 kilometri experimentează simptome precum: crampe, balonări, „probleme cu stomacul”. La distanța de maraton procentul crește.
Iată câteva lucruri pe care le poți face ca să eviți ză situation:
- cu o zi sau mai multe înainte de cursă evită mâncărurile bogate în fibre sau grăsimi, sau cele ce produc gaze, precum: fasole, nuci, fructe (mai ales struguri), salate, tărâțe, roșii sau cafea. Poți încerca să limitezi lactatele;
- mănâncă cu mai multe ore înainte de cursă – cel puțin 3;
- hidratează-te cu destule lichide, înainte, în timpul și după cursă. Deshidratarea se pare că îți poate cauza această problemă. Evită însă lichidele calde sau fierbinți, căci grăbesc călătoria alimentelor în tubul digestiv;
- evită introducerea unui gel sau baton energizant nou în ziua cursei! Nu exagera cu energizantele. Multe conțin îndulcitori artificiali și conservanți care te pot afecta intestinal. Și, în general, stai departe de zaharuri și alcool în zilele premergătoare cursei;
- nu purta pantaloni sau bluze care te strâng în jurul taliei;
- mergi la medic dacă treci des prin situația asta. Cercetează ce medicamente iei (daca iei) și cum îți pot influența acestea starea în efort (antiinflamatoarele, mai ales, se pare că ar conduce către probleme la stomac în timpul efortului).
Ai grijă la alimentele pe care le consumi înainte de antrenamente!
Dincolo de asta, trebuie să îți analizezi dieta și să ai grijă la alimentele pe care le consumi înainte de antrenamente, să experimentezi și să vezi ce îți priește ție, cu ce te simți comfortabil din punct de vedere alimentar. Pentru că în cursă experimentele te costă, și totul este la o altă intensitate decât la alergările din rutina antrenamentelor.
Dacă ai și tu povești din cursă care se leagă de această delicată situație, povestește-ne în comentarii, ca să nu ne simțim singuri! :))
Vă doresc curse care se desfășoară conform planului, fără surprize de genul ăsta pe traseu! 🙂
p.s. În caz că nu știi, s-a lansat recent pe piață Smikactiv GO, produs antidiareic, care se adresează mai ales oamenilor activi, dinamici, cu activitate fizică și sportivă. Este un plic cu suspensie buvabilă, gata de băut, “ready to use“, poate fi administrat “on the go”- asta e tare, că îl iei pe loc, rapid, nu îl dizolvi.
Smikactiv GO ajută la eliminarea toxinelor și a bacteriilor din organism, protejează tractul intestinal și remediază leziunile intestinale grație proprietăților sale protectoare naturale.
Mai multe despre Smikactiv, aici:
https://www.youtube.com/channel/UC4Pegv6S26ZBHB6jleB0nmg