Home Stiri Primul român pe Elbrus – ruta nordică
Primul român pe Elbrus – ruta nordică

Primul român pe Elbrus – ruta nordică

0
Distribuie pe:

 

Alpinistul Filip Bacalu a atins vârful Elbrus din Rusia (5642 m) marți, 21.august, urmând ruta nordică și devenind astfel primul român care realizează această performanță.

Filip Bacalu (42 de ani) este sportiv al Federației Române de Alpinism și Escalada, legitimat la Clubul Sportiv Montan Altitudine, profesor universitar și doctor în filologie. Filip îmbină cariera profesională cu pasiunea montană.

Circuitul 7 Munți din Grădina Carpaților este locul consacrat al antrenamentelor și deciziilor pentru expedițiile reușite ale lui Filip, alaturi de expertiza si experienta lui Ovidiu Popescu, președintele Clubului Sportiv Montan Altitudine; astfel, Filip a reusit pana acum sa “cucereasca”: cel mai înalt vârf din munții Atlas din Maroc, Toubkal (4200 m), cel mai înalt vârf din Iran și cel mai înalt vulcan din Asia, Damavand, (5671 m), iar acum vârful Elbrus din Rusia (5642 m), ultimele două fiind parte din circuitul internațional 7 Volcanoes.

Filip își duce pasiunea la un alt nivel și, așa cum în viață profesională pune suflet și se implică în mod activ în procesul educațional al câtorva sute de studenți, înțelege să urce, treaptă cu treaptă, pe vârful munților înalți pentru a demonstra că imposibilul  nu există.

Ruta nordică a muntelui Elbrus începe la  2.500 m,  unde este tabăra de bază, apoi se urcă până la 3.800 m unde este ultima tabăra. De aici fiecare își ia deciziile în legătură cu atacarea vârfului aflat la o diferență de nivel de peste 1800 m.

Filip a atins vârful la ora 5.30, după un efort de 6 ore la temperatura de -16 grade și un vânt descurajant. Frumusețea peisajului din cel mai înalt punct al Europei este, însă, inegalabilă, făcând că orice efort să merite din plin. Într-un gest de onoare, Filip a legat un mic steag românesc pe vârful Elbrus.

Distribuie pe:
Roxana Lupu Fondator & editor Adrenallina.ro, Roxana a inceput sa faca sport la 29 de ani, cand a descoperit bicicleta. A invatat sa inoate la 30 de ani si a inceput sa participe la curse de triatlon, finalizand o cursa tip Ironman – 3.8 km inot, 180 km bicicleta, 42 km alergare. Este una dintre primele 10 femei din Romania care a finalizat acest tip de cursa. Ulterior, a devenit campioana nationala la triatlon, amatori, categorie de varsta, atat in circuitul de sosea (2014) cat si in cel offroad (2016) si continua sa caute curse prin care sa isi depaseasca limitele.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *