Cu bicicleta pe marginea hăului

Hans Ray şi Stâncile Moher, din Irlanda. O alăturare demenţială, între un tip care e campion mondial la Mountainbike Extrem şi un spectacol al naturii.

Stâncile Moher, situate lângă localitatea Liscannor, în comitatul Clare, în Vestul Irlandei, au o înălţime maximă de 214 metri, deasupra oceanului Atlantic. Una dintre cele mai populare destinaţii turistice ale acestei ţări, stâncile (întinse pe o suprafaţă de 8 kilometri) au fost declarate monument natural, parte a patrimoniului mondial UNESCO, atrâgând peste un milion de vizitatori anual, dar şi regizori celebri, interesaţi de priveliştea impresionantă. (Aici s-au filmat cadre pentru filmul Harry Potter 6, Harry Potter şi Prinţul Semipur)

Hans Ray  este  un elveţian multiplu campion al lumii la Mountainbike Extrem şi Trial, de fapt unul dintre pionierii acestui sport (Mountainbike Trial – parte a mountainbike-ului prin care riderii încearcă să treacă de un obstacol, natural sau realizat de mâna omului, pe bicicletă, fără să pună piciorul pe pământ; sunt tipii ăia pe care-i vedeţi că sar în aer cu bicicleta).

Chiar dacă Hans are acum 45 de ani şi ultima sa victorie într-un concurs s-a întâmplat în 1997, tipul ăsta face în continuare chestii incredibile. Să exemplificăm: a sărit cu bicicleta de sus, pe o maşină, pe autostrada 405, în Los Angeles, a urcat cu bicicleta până pe marginea unui vulcan activ din Hawaii, a făcut bungee jumping sub apă, tot cu bicicleta, normal. Probabil de asta i se mai spune “No Way” Ray, pentru că a făcut ciclo cascadorii în locuri considerate impracticabile. (mă rog, cuvântul ăsta e superb în engleză, i-auzi: “unrideable“)

Când a ieşit din circuitul competiţional şi-a luat nişte prieteni şi a continuat să facă senzaţie:  s-a apucat “să se dea” (pe limba riderilor) în locuri încredibile de pe glob, iar unul dintre ele, Moher, stâncile astea drăgălaşe din Irlanda. Ca să treci cu bicicleta pe marginea unui hău, în timp ce în jos auzi vuind valurile furtunoase ale Atlanticului (aici este un loc foarte căutat şi de surferi) îţi trebuie ceva tupeu, dar mai mult decât atât: controlul precis al corpului şi al bicicletei, concentrare, echilibru, putere, nervi tari şi sânge rece.

Mai jos găsiţi filmuleţul cu “mica excursie“ a lui Hans şi a prietenilor săi de la The Hans Ray Adventure Team. O să ne mai întâlnim cu ei.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=II7ZFkDbjT8]

Previous Post

Primul meu salt cu paraşuta

Next Post

Excursie spre Marele Grohotiş

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top