Home Antrenamente Alimente pentru recuperarea post cursă
Alimente pentru recuperarea post cursă

Alimente pentru recuperarea post cursă

2
Distribuie pe:
(c) pushcrossfit

 

Ceea ce mănânci în perioada imediat următoare după ce ai încheiat o cursă influențează prestația ta sportivă pe viitor, la antrenamente sau curse.

Antrenamentul sau competiția se traduce în stres pentru corp, iar asta duce la inflamație, care devine: durere musculară sau în încheieturi, refacere înceată sau risc crescut de accidentare, pe fondul acestei vulnerabilități.

 

Noi tocmai ne-am întors de la Maratonul Olteniei, unde am participat la proba de mountainbike, tura scurtă – 33 de km cu aproape 1.000 de metri diferență de nivel. A fost ceva anduranță, cu ruperi de ritm, urcări susținute, pe o căldură toridă, desi vara e cam pe sfârșite.

Fie că ați fost și voi pe trasele de concurs, la ciclism sau alergare, sau oriunde ați fost la curse sau unde veți mai merge, trebuie să fiți atenți la aspectul acesta: alimentația după efort intens.

Alimentele potrivite vă ajută post race în mai multe moduri:

  1. refac depozitele de glicogen din mușchi pierdute în efort;
  2. preîntâmpină/minimalizează distrugerea musculară.

 

Astfel, pentru refacerea musculară și a întregului organism după efort aveți nevoie de alimente care vă aduc un mix de carbohidrați și proteine, precum:

  1. Avocado pe pâine + sare de mare

 

(c)strayedtable com

 

Sigur, cu avocado este o relație categorică: îl iubești sau îl urăști. Dacă ești norocosul din prima categorie, atunci acest fruct o să îți facă mult bine. Este bogat în potasiu – adică ceea ce pierdem toți prin transpirație. Dincolo de asta, nenumărate studii dezvăluie faptul că grăsimile monosaturate pe care le conține îmbunătățește sănătatea cardiovasculară.

Sarea presărată pe deasupra o să suplinească sodiul pierdut în cursă.

 

  1. Brânză de vaci cu fructe proaspete

 

Până ajungi la o masa copioasă post cursă, pune mâna pe o brânzică de vaci și niște fructe. Conține protein din zer de calitate, calciu, iar fructele vin cu carbohidrați. Să nu cumva să cauți brânză dietetică sau cu un procent scăzut de grăsime! Acest tip de rpoduse nu sunt nici indicate și nici nu te ajută în acest moment, când trebuie să te hrănești cu substanțe nutritive de calitate nu să te gândești la diete.

 

  1. Somon cu cartofi dulci la cuptor

 

(c) muscles&fitness

 

 

Peștele este o sursă de proteine iar omega3 este o minune pentru corp: îmbunătățește ritmul cardiac și scade rata efortului perceput în timpul exercițiilor fizice! Se pare că sportivii care consumă ulei de pește după o cursă grea sau un antrenament solicitant au o imunitate crescută față de alții – cel puțin asta arată un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Aberdee.

 

  1. Broccoli și varză roșie

Și broccoli este un aliment love/hate J, dar ghiciți ce, este o sursă incredibilă de nutrițienți cu rol antiinflamator – calmează inflamațiile, alergiile și combate stresul oxidativ.

Ideea este să îț preparați termic cât mai puțin, pentru a-i păstra beneficiile nutriționale.

Varza roșie conține cantități însemnate de polifenoli, ce reduc inflamația și stresul oxidativ.

 

  1. Ghimbir

 

(c) well-beingsecrets

 

Se pare că ghimbirul are proprietati farmaceutice comparabile cu cele ale medicamentelor antiinflamatoare, arată studiile. Cum poți consuma ghimbir? În sucuri/shake-uri ceai, dressing de salată, supe, legume călite.

În concluzie, ferește-te de alimente de alimente procesate, încearcă să cauți și să alegi hrană “curate”, cu vitamine și nutrienți de calitate, ca să susții efortul sportiv și în general, pentru o viață sănătoasă.

Dacă te preocupă și care sunt alimentele care îți cresc performanța sportivă, avem noi un articol și pe tema asta, aici.

 

Lectură plăcută sau poftă bună!

Distribuie pe:
Roxana Lupu Fondator & editor Adrenallina.ro, Roxana a inceput sa faca sport la 29 de ani, cand a descoperit bicicleta. A invatat sa inoate la 30 de ani si a inceput sa participe la curse de triatlon, finalizand o cursa tip Ironman – 3.8 km inot, 180 km bicicleta, 42 km alergare. Este una dintre primele 10 femei din Romania care a finalizat acest tip de cursa. Ulterior, a devenit campioana nationala la triatlon, amatori, categorie de varsta, atat in circuitul de sosea (2014) cat si in cel offroad (2016) si continua sa caute curse prin care sa isi depaseasca limitele.

Comentarii(2)

  1. Pot sa fiu de acord cu orice , si in particular, cu ghimbirul chiar sunt , pentru ca il folosesc si ma ajuta.Dar branza cu fructe este esential gresit.Branza se combina cu anumite legume. Nu cu fructe sau carne, pentru ca rezulta un proces de fermentatie.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *