News

Performanță, suport și prevenție prin sport cu Kayak Champions

Am stat de vorbă cu Marian Baban, președintele clubului sportiv de caiac canoe Kayak Champions, pentru că în ultimii ani au avut o creștere spectaculoasă și au inițiat proiecte minunate, axate pe sport pentru persoane vulnerabile, pentru copii cu sindrom Down și diverse alte deficiențe, dar și pentru femei care se recuperează după cancer.

Cel mai simplu ca să îi cunoașteți este să vă plimbați primăvara, vara și toamna prin IOR și o să observați pe lac mai multe persoane care vâslesc în caiace, cu gura până la urechi. De bucuria sportului. Ei sunt. Vestea bună este că vă puteți alătura, fie pentru o plimbare de agrement, fie ca membri ai clubului.

Haideți să aflăm mai multe despre ei și ceea ce fac.

Roxana Lupu: Kayak Champions se focusează în acțiunile sale mai ales pe performanța în sport a persoanelor vulnerabile. Cum ați ajuns să faceți asta, de la ce ați plecat? Care a fost motivația?

Marian Baban: Suntem un club de caiac-canoe unic în București, care se ocupă atât de sportivi de performanță, cât și de sport de agrement, pentru copii și adulți. Totul a plecat de la o nevoie concretă, pentru că am avut numeroși părinți cu copii din categorii vulnerabile care ne întrebau dacă pot participa la antrenamente. Bineînțeles că am fost deschiși la ideea de a-i ajuta să descopere acest sport, după ce am gândit un program de antrenament adaptat specificului fiecăruia și construit în jurul siguranței lor.

Dincolo de faptul că ne doream foarte mult să îi ajutăm, ne-a motivat și faptul că, la nivel internațional, caiacul și barca dragon este practicat în număr mare de persoane vulnerabile. Avem modele și surse de inspirație, și ne dorim să ajungem să participăm cu aceste persoane vulnerabile la competiții europene și mondiale special adresate lor. Am început deja primii pași, prin participarea la competițiile locale și, în premieră pentru România, prin sesiuni demonstrative în cadrul Campionatului Național de Bărci Dragon 2023.

Roxana Lupu: Ce presupune proiectul adresat copiilor cu Sindrom Down? Ce efecte are asupra copiilor?

Marian Baban: Proiectul presupune organizarea de antrenamente săptămânale în care copiii și tinerii cu sindrom Down și alte dizabilități intelectuale exersează tehnica de vâslit, sincronizarea cu coechipierii și un efort constant aerob de 40 – 50 de minute.

Unul din obiectivele importante este, de asemenea, formarea de echipe sportive pentru competiții. Așa cum spuneam și mai devreme, am avut echipe care au participat la o sesiune demonstrativă în fața întregii comunități sportive, în cadrul Campionatului Național de Bărci Dragon de anul acesta. Participanții au făcut impresie atât la nivelul sportivilor de performanță și al antrenorilor din țară, dar și la nivelul Federației, care a îmbrățișat inițiativa și ne-a invitat să o dezvoltăm și în anul următor.

Efectele sunt evidente chiar de la primele antrenamente. În primul rând aduce bucurie în sufletul lor, râd, glumesc, cântă împreună. Este o relaxare mentală binevenită, care îi ajută să capete și să își mențină o stare de bine.

Aplauzele celor de pe mal din timpul antrenamentelor sau al competițiilor îi fac să se simtă speciali, îi motivează să fie mai buni și le dau încredere în abilitățile lor. Un alt aspect pozitiv este faptul că vâslesc împreună cu ceilalți membri ai clubului sau cu părinții, ceea ce contribuie la integrarea lor și dobândirea sentimentului de apartenență.

Nu în ultimul rând, antrenamentele se desfășoară în natură, în aer liber, ceea ce ajută la îmbunătățirea stării de sănătate fizică a participanților, un aspect foarte important având în vedere predispoziția lor spre obezitate, diabet și afecțiuni cardiovasculare.

Roxana Lupu:  Dar proiectul ce implică femeile cu diagnostic de cancer? Știm că aveți și echipe de paradragoni, spuneți-ne mai multe despre asta.

Marian Baban: Și în acest caz există studii internaționale care certifică faptul că mișcarea repetată cu partea superioară a corpului (vâslitul) previne instalarea linfedemului, o problemă medicală frecvent întâlnită după operația de mastectomie.

Vâslitul în barcă dragon este practicat peste tot în lume ca terapie după această problema medicală, și încercăm să promovăm și noi acest mod de prevenție și tratament prin sport.

Avem deja o echipă bine închegată de supraviețuitoare de cancer, care au participat la competiții locale și naționale de barcă dragon (Campionatul Național de Bărci Dragon) și care se pregătesc să treacă la nivelul următor – competiții internaționale dedicate.

Barca dragon este o ambarcațiune lungă de 12 metri în care vâslesc 20 de persoane, în sincron, de o parte și de alta a acesteia. Suplimentar acestor 20 de vaslași, echipajul mai include un toboșar, care ține ritmul prin lovituri constante de tobă, și un cârmaci. Reprezintă o activitate tradițională chineză, cu o vechime de peste 2000 de ani, iar debutul ca sport modern a avut loc la Hong Kong, în 1976.

Paradragonul este o disciplină sportivă internațională special adresată persoanelor cu dizabilități la nivel fizic (utilizatori de scaun rulant, persoane cu deficiențe de vedere și de auz etc) sau intelectual (Down, autism etc.).

Momentan avem echipe de dragon boat de femei supraviețuitoare de cancer (echipa Pink Champions), de tineri cu Sindrom Down și alte dizabilități intelectuale, și de tineri cu deficiențe de vedere și/sau de auz.

În plus, nu neglijăm nici latura paralimpică a caiacului, mai ales având în vedere faptul că la anul vom urmări și Jocurile Paralimpice. Avem sportivi utilizatori de scaun rulant, precum și persoane cu deficiențe de vedere care se antrenează pentru competiții – locale naționale și, de ce nu, internaționale.

Suntem încrezători că sportivii noștri vor oferi inspirație și motivație atât pentru alte persoane vulnerabile, dându-le curaj să vină către noi și să testeze acest sport în condiții de siguranță. De asemenea, sperăm să oferim un exemplu și altor cluburi de caiac-canoe din țară, pentru a dezvolta această disciplină la nivel național.

 Roxana Lupu:  Aveți rezultate foarte bune la competițiile naționale de caiac. Ce planuri aveți pe mai departe? Și cum ați reușit acest salt de performanță? Care au fost elementele care au contat?

Marian Baban: Avem rezultate foarte bune și suntem tare mândri de acest lucru. Am reușit în doar 3 ani de activitate competițională să ajungem în topul cluburilor sportive de caiac-canoe din România.

Ne propunem ca în perioada următoare să ne menținem poziția în clasamentul național și să obținem rezultate internaționale. Ne bazăm pe faptul că avem deja sportivi selectați în echipa națională și o echipă de performanță solidă, cu atleți care promit.

Am reușit să ajungem aici cu multă muncă, ambiție și perseverență. În primul rând este vorba de felul în care abordăm formarea sportivilor. La noi copiii pot începe caiacul devreme, chiar de la vârsta 6 ani, ceea ce duce la o dezvoltare armonioasă din toate punctele de vedere – fizic, mental, emoțional și social. Practicanții își formează rapid abilități necesare performanței și,  cel mai important, ia naștere pasiunea. Atunci când un sportiv iubește ceea ce face și se află sub indrumarea potrivită, rezultatele apar inevitabil.

În al doilea rând, unul din elementele de bază pentru a ajunge la apariția acestor vârfuri este dezvoltarea unei baze de selecție cât mai generoasă pentru echipa de performanță. Și lucrăm la asta încă de la înființarea clubului.

Anul acesta am avut, de exemplu, numeroase acțiuni deschise de inițiere pentru public, sau de testare a interesului copiilor pentru sport în general, și pentru caiac în special. Mai mult, desfășurăm regulat acțiuni în școli prin care le prezentăm elevilor povestea caiacului și îi invităm să testeze acest sport cu ajutorul ergometrului (un simulator care îi ajută să exerseze mișcarea din barcă). Organizăm “ore altfel” de sport în parteneriat cu școlile și profesorii de sport pentru a-i ajuta pe viitorii campioni să facă cunoștință cu caiacul sau barca dragon.

Hai să alergi la Maratonul București pentru copiii instituționalizați!

Se apropie Bucharest Marathon 2023 și echipa Ajungem MARI te invită să alergi pe

14-15 octombrie pentru a sprijini copiii și tinerii din sistemul de protecţie!

Cum poţi face parte din echipa Ajungem MARI la Bucharest Marathon 2023?

Dacă te-ai înscris deja la cursă și ți-ai ales deja distanța, hai pe platforma Galantom, să te înscrii ca fundraiser pentru asociație – https://www.ajungemmari.ro/fundraiser-galantom/

Dacă nu te-ai înscris încă la Bucharest Marathon 2023, intră pe site-ul competiției, ca să îți alegi distanța pe care vrei să o alergi: https://bucharest-marathon.com/. Deci ce să fie: 10 km, 21 km – seminaraton sau 42 km- maratonul? Sau poate cursa populară de 2,5 km? Orice ai alege, important e să ataşezi bucuriei de a alerga şi bucuria de a ajuta prin strângere de fonduri.

După ce te-ai înscris la alergare și apoi pe Galantom poți trimite o fotografie cu tine la adresa de email galantom@ajungemmari.ro, asociația îți creează pagina pe platforma Galantom, iar tu o promovezi în rândul rudelor, prietenilor şi colegilor tăi, pentru a strânge bani pentru o cauză nobilă: ședințe de psihoterapie pentru copiii instituţionalizaţi.

Asociația Ajungem Mari strânge bani, ca de fiecare dată la maraton, pentru a le putea oferi copiilor şi tinerilor din sistemul de protecţie şedinţele de psihoterapie menite să îi ajute să depăşească traumele trăite şi să îşi concentreze resursele şi eforturile pentru un viitor mai bun.

Pentru ca aceşti copii să poată învăţa să meargă în viaţă cu capul sus, să aibă încredere în propriile forţe şi să îşi dorească să evolueze au nevoie de suport psihoterapeutic. Au nevoie să-şi vindece rănile sufleteşti ca să poată vedea lumea aşa cum e, nu umbrită de suferinţele trăite.

Așa că alergi, simți energia și vibe-ul cursei dar faci și o faptă bună!

Dincolo de Bosfor: partea anatoliană din Istanbul

Turcia este în topul preferințelor pentru vacanțe, atât la nivel global cât și national, numai anul trecut fiind vizitată de aproximativ 51,4 milioane de turiști. Istanbul atrage o bună parte din acești turiști, pentru că este una dintre cele mai vibrante metropole din lume, are o identitate unică în care culturile europene și asiatice se îmbină armonios iar trecutul și prezentul sunt împletite.

În ceea ce privește preferințele românilor, potrivit Institutului Național de Statistică (INS), în anul 2022 au călătorit în Turcia peste 324.000 de români (324.851), cifrele referindu-se la turiștii care au călătorit în Turcia numai prin intermediul agențiior de turism.  La începutul anului, Domnul Nuri Ersoy, ministrul Culturii și Turismului din Turcia afirma că obiectivul autorității este ca țara să gâzduiască 90 de milioane de turiști și să obțină venituri de totale de 100 de miliarde de dolari din turism până la finalul anului 2028.

Metropola are o gamă de atracții turistice renumite la nivel mondial iar partea anatoliană a orașului sau partea sa de pe continentul asiatic contribuie la această faimă prin experiențe mai liniștite, puțin cunoscute dar extraordinare. Această zonă are caracteristicile sale, inclusiv frumusețe naturală, repere istorice, viață de noapte interesantă, bucătărie apetisantă și multe alternative de cumpărături.

CE SĂ VIZITAȚI LA ISTANBUL, PARTEA ANATOLIANĂ?

Insula Prinților de la Istanbul

Locația oferă turiștilor săi un mediu ideal prin care să experimenteze liniștea pe care o are viața de pe insulă. Insula Prinților este cunoscută pentru natura înconjurătoare și pentru conacele istorice care au găzduit de-a lungul istoriei mai mulți scriitori faimoși.

Cartierele istorice de pe malul Bosforului

Atunci când cobori de pe un feribot în Uskudar și te îndrepți direct către Anadolu Hisari, vei vedea cartierele cu clădirile sale vechi de sute de ani. Kuzguncuk este prima oprire iar locația te va uimi cu clădirile sale colorate și vechi de secole. Locația are livezi vechi de ani de zile care sunt cultivate și în ziua de astăzi, are biserici, moschei și sinagogi dar și cafenele.

Beylerbeyi, una dintre cele mai vechi opriri de la Istanbul îi captivează pe vizitatori cu faleza lui și cu paltul istoric Beylerbeyi – considerate treb una dintre cele mai vechi clădiri de la malul Bosforului, amplasat chiar sub podul care leagă cele două părți (cea asiatică și cea europeană). Palatul impresionează prin arhitectura sa care combină atât stilurile estice cât și pe cele occidentale și atmosfera care se schimbă în 4 sezoane.

Cei mai mulți oameni cunosc Cengelkoy, un alt cartier istoric din Uskudar, renumit pentru faleza lui și pentru mica grădină de ceai cu vedere la pod și la Bosfor. În grădina respective se poate consuma ceai turcesc dar totodată, în acest cartier se pot vizita concele vechi de secole și cartierele pitorești cu restaurantele de pește.

Kadıköy

Kadikoy este considerat cel mai popular cartier din partea anatoliană. Nu este surprinzător faptul că acest cartier a fost considerat în 2019 și 2021 drept cel mai frumos cartier din lume. Cafenelele și pub-urile, restaurantele, casele de vinuri și tavernele, Kadikoy a devenit unul dintre centrele sociale ale Istanbulului în ultimii ani. În Kadikoy, totuși, există întotdeauna mai multe de descoperit și de experimentat. Kadikoy este un oraș care își întâmpină vizitatorii cu magazine de antichități, de discuri, librării second had, farmacii vechi de un secol și chiar o opera. Opera se numește Sureyya și este localizată pe strada Behariye. Cartierul poate fi tranzitat fie pe jos fie cu tramvaiul. Aici vă puteți bucura de un pahar de ceai sau de cafea de la cafeneaua de la Moda Pier în timp ce admirați arhitectura frumoasă a orașului. Tot aici puteți lua un picnic pe malul mării într-o seară caldă de vară și puteți privy apusul de soare.

Strada Bagdat

Strada are o lungime de 14 kilometri și este cea mai luxoasă stradă de pe partea anatoliană, renumită pentru frumoasele sale magazine. Cartierele Kadikoy și Bostanci gâzduiesc mai mutle mărci de modă și de design local și internaționale. Pe stradă unde vă puteți bucura de o plimbare lungă în timp ce priviți vitrinele magazinelor, puteți descoperi și toate gusturile pe care le puteți căuta, de la gastronomie la bucătăria locală și cea internațională.

Campanie națională pentru starea de bine a elevilor

A XII-a ediție a mișcării naționale „Și eu trăiesc sănătos!” – SETS, inițiată de către Fundația PRAIS în parteneriat cu Nestlé România, s-a încheiat cu un record al extinderii la nivel național. Echipa Fundației PRAIS a reușit extinderea proiectului în 179 de orașe și localități din 15 județe. Astfel, s-a înregistrat o creștere teritorială de peste 8 ori față de acoperirea din 2019, an în care SETS a devenit parte a inițiativei globale Nestlé for Healthier Kids.

 

În total, 60.000 de elevi din 402 școli primare au putut avea acces gratuit în acest an școlar la instrumentele de învățare rapidă, la materialele educaționale video și la informațiile de pe platformele social media SETS create de echipa Fundației PRAIS. Dintre aceștia, peste 20.000 de elevi din 224 de școli aflate în 93 localități urbane și rurale, coordonați de peste 1.000 de cadre didactice s-au implicat în toate activitățile.

Cele 15 județe prezente pe harta proiectului sunt: Argeș, Bacău, Brașov, Botoșani, Buzău, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Ilfov, Neamț, Prahova, Timiș și București.

,,După 12 ani de implementare, mișcarea națională SETS continuă să implice masiv copiii, cadrele didactice, familiile, partenerii noștri. Ultimele rezultate înregistrate ne fac să fim încrezători în misiunea pe care ne-am asumat-o de a contribui măsurabil la formarea obiceiurilor de stil de viață sănătos, în rândul elevilor cu vârsta între 6 și 12 ani“, a declarat Silvia Bucur, Președinte Fundația PRAIS.

„Obiectivele și rezultatele obținute în cadrul mișcării naționale SETS sunt aliniate inițiativei noastre globale Nestlé for Healthier Kids, prin care ne propunem să promovăm stilul de viață sănătos și starea de bine a milioane de copii. Pentru noi, este o prioritate educația de la o vârstă fragedă a copiilor pentru a putea face alegeri nutriționale sănătoase, de a consuma legume și fructe, a face activități fizice, sport și de a petrece timp de calitate cu familia și prietenii, în comunitățile unde trăiesc”, a declarat Irina Siminenco, Corporate Affairs Manager Nestlé România.

 

Ediția a XII-a a mișcării SETS marchează o serie de premiere și recorduri privind implementarea și participarea la activitățile desfășurate:

 – 2 evenimente publice organizate în parteneriat cu Palatul Național al Copiilor din București, în lunile aprilie și mai, la care au participat peste 2.600 de copii, părinți, profesori și invitați de marcă;

 – 4.758 de ore alocate activităților extrașcolare SETS de către cadrele didactice, în perioada ianuarie – iunie 2023;

 – 2.301 lecții deschise organizate de profesori în clase, având ca suport manualele digitale și filmele SETS;

 – 15.652 de „Gustări vesele și sănătoase”: activitatea preferată a elevilor, care și-au pus la treabă creativitatea și îndemânarea în bucătărie, realizând creații culinare bogate în legume și fructe, un exercițiu excelent pentru fixarea cunoștințelor despre alimentația echilibrată;

 – Peste 10.000 de desene – „Poveștile apei, legumelor și fructelor mele preferate!”: elevii au învățat despre importanța consumului de fructe și legume, desenând cu talent și imaginație;

 – 306 sesiuni de gimnastică de înviorare „SETS GymClass”: în școli cu participarea a peste 5.500 de elevi.

 

 

Studiul de impact, realizat la finalul celei de a XII-a ediții SETS, arată că 99,5% dintre respondenți – învățători consideră că participarea la activitățile proiectului i-a ajutat pe elevi să adopte obiceiuri de stil de viață sănătos. Totodată, 99,8% dintre cadrele didactice care au răspuns chestionarului au confirmat că și părinții elevilor au apreciat foarte mult utilitatea proiectului, motiv pentru care au susținut direct implicarea acestora.

Pe parcursul celor 12 ani de la lansarea mișcării SETS, peste 400.000 de elevi, începând cu clasele pregătitoare și până la clasele a-IV-a, familiile acestora au putut avea acces gratuit la informații și activități educaționale SETS, datorită implicării voluntare a peste 4.000 de cadre didactice din 402 școli din țară. Metodologiile SETS au fost recunoscute ca model de bună practică internațional în cadrul EPODE.

Cupa Titan, competiție caiac canoe în IOR

Asociația Club Sportiv Nautic Titanii anunță Cupa Titan la caiac-canoe 2023, care va avea loc pe data de 15 iulie, pe lacul Titan din parcul Alexandru Ioan Cuza, București.

Competiția este una cu tradiție în București și se adresează atât sportivilor de performanță, cât și sportivilor amatori.

Concursul include și sesiuni demonstrative de dragon boat cu echipaje formate în întregime din persoane vulnerabile – copii și tineri cu sindrom Down și alte dizabilități intelectuale, precum și femei supraviețuitoare de cancer. Astfel, clubul dorește să schimbe percepțiile comunității sportive (antrenori, instituții, sportivi) cu privire la persoane vulnerabile, cu diverse dizabilități, și la abilitățile lor sportive.

De asemenea, sportivii pot concura și în cadrul unei probe noi, în premieră, în care vor vâsli fără padelă, în încurajările publicului.

Evenimentul include 4 categorii de concurs:

  1. Caiac sprint 200 m, pentru sportivii de performanță, masculin și feminin: K1 U12, K1 cadeți (13-14 ani), K1 juniori 2 (15-16 ani), K1 juniori 1 (17-18 ani) și K1 seniori (19-35 ani);
  2. C1 canoe, juniori, masculin și feminin;
  3. Caiac tură amatori, 1000 m, K1 tura open, 19 ani +, masculin si feminin;
  4. Vâslește fără padelă, open, masculin și feminin.

Înscrierea la toate categoriile de concurs este gratuită, atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Formularul de înscriere, programul și toate detaliile evenimentului se găsesc pe pagina competiției, aici.

Cupa Titan a fost creată pentru a promova și dezvolta comunitatea de caiac-canoe din zona București, oferind posibilitatea sportivilor de performanță de a-și testa nivelul de pregătire pentru campionatele naționale. În același timp, cursele dedicate sportivilor amatori au ca scop creșterea popularității acestei discipline sportive în rândul publicului larg, prin promovarea beneficiilor pe care le oferă. Astfel, competiția încurajează mișcarea în aer liber și practicarea sportului pentru persoanele vulnerabile, promovând o atitudine responsabilă față de mediul înconjurător.

Cupa Titan face parte din “Campioni în caiac – Titan”, proiect finanțat de Primăria Sectorului 3, prin fonduri nerambursabile de la bugetul local.

# # #

Înființat în anul 2017, Kayak Champions (ACS Nautic Titanii) este primul club sportiv de caiac – canoe din București care se adresează în egală măsură copiilor și adulților, sportivi de performanță sau sportivi amatori.

Sub îndrumarea unor antrenori calificați, cu experiență internațională, se pot practica mai multe sporturi nautice la nivel de agrement sau competițional. Este vorba despre caiac sprint, disciplina olimpică a acestui sport, dar și caiac polo, caiac de tură, stand up paddle sau dragon boat.

Clubul a organizat numeroase evenimente sportive printre care cantonamentul de pregătire al echipei naționale de caiac-canoe care a participat în anul 2018 la Youth Olympic Games, primul meci internațional de caiac polo din România susținut în compania echipei Mari Britanii, Turneul internațional de caiac polo București 2019 în compania echipei Israelului, Cupa Titan sau Cupa Danubius. Nu în ultimul rând, Kayak Challenge Family & Friends este singura competiție de caiac din București dedicată exclusiv sportivilor amatori și include probe family sau pentru căței.

Campion mondial din România la Cupa Internațională de Paraclimbing din SUA

Cosmin Candoi (categoria B3) a câștigat medalia de aur pentru România

Ionela Grecu Bronz la categoria B3 feminin

Cinci sportivi au reprezentat România la Cupa Mondială de Paraclimbing din Salt Lake City, SUA. Trei medalii, dintre care una de aur și două de bronz, marchează un început de sezon excepțional pentru Lotul Național de Paraclimbing.

Răzvan Nedu (căpitanul Lotului Național de Paraclimbing), Ionela Grecu, Cosmin Candoi, Liviu Matei și Daniel Andrei alături de Claudiu Miu – antrenor coordonator, Delia Liscan – antrenor navigator și Antoaneta Barbu – managerul lotului au participat în perioada 16-17 mai la prima Cupă Mondială de Paraclimbing a anului 2023, în Salt Lake City, SUA.

Cei cinci sportivi au concurat la categoria visually impaired a sportivilor cu deficienţe de vedere, unde clasificarea se face pe 3 categorii: sportivii B1 au o acuitate de sub 1% sau zero, sportivii B2 au o acuitate vizuală de până la 2/60 și / sau un câmp vizual mai mic de 5%, iar sportivii din categoria B3 au între 2/60 și 6/60 acuitatea vizuală și un câmp vizual între 5% și 20%.

Cosmin Candoi (categoria B3) a câștigat medalia de aur pentru România, obținând un punctaj excelent atât prin viteza de parcurgere a traseului, cât și prin frumusețea performanței. ”Cupa Mondială din Salt Lake City este un motiv de mândrie atât pentru mine, cât și pentru România. Mă bucur că am auzit din nou imnul României în S.U.A.”

Ionela Grecu (categoria B3) a participat pentru prima oară la Cupa Mondială din Salt Lake City și a adus acasă medalia de bronz. “Când am aflat că prima competiție va avea loc în America, în luna mai, mi-am zis că nu voi putea merge pentru că simțeam că nu voi fi destul de pregătită.  Din nou, echipa mi-a fost alături și mi-a dat curajul să particip. Acum mă bucur că m-am aflat la Cupa Mondială din SUA alături de colegi, de antrenori și de cei care ne susțin de acasă. În finală, unul dintre cele 2 trasee m-a pus în dificultate. Mi-am tot căutat o poziționare, dar nu am găsit-o pe cea mai bună. Dar pe traseu, am simțit cum toate emoțiile mă părăsesc și m-am dus cu toată încrederea înainte sub îndrumarea navigatoarei mele, Delia.”

Răzvan Nedu s-a situat pe locul 3 la categoria B1, obținând medalia de bronz anul acesta. Răzvan este căpitanul Lotului Național de Paraclimbing și deține titlul de vicecampion mondial.

“La Cupa Mondială din Salt Lake City, a participat pentru prima dată Daniel, cel mai nou membru al lotului și s-a cățărat foarte bine. La Liviu, din nou, s-a văzut un mare progres față de anul trecut. Sunt două evoluții care mă bucură tare mult, alături de medaliile obținute de echipă. Hai, România!“ a declarat Răzvan după concurs.

Liviu Matei a concurat la categoria RP3 (categorie dedicată sportivilor cu tulburări neurologice sau fiziologice). A fost la un mic pas de calificarea în finală. “Aceasta competiție a fost foarte faină! Am învățat mult din ea și am prins mai multă încredere în mine. De data aceasta, nu m-am urcat pe podium, dar m-am cățărat mult peste așteptările mele și mi-am întrecut performanțele din anii trecuți.“, ne-a povestit Liviu.

Daniel Andrei (categoria B2) s-a descurcat excelent pentru prima lui competiție internațională de paraclimbing. Daniel este instructor de escaladă pentru copiii programelor de dizabilitate Climb Again Iași.

“O experiență de neuitat. La începutul antrenamentelor, nu știam cum va fi să concurez și cu alți sportivi din alte loturi ale lumii. A trecut perioada antrenamentelor și a venit ziua competiției. Bineînțeles că emoțiile au fost foarte mari și copleșitoare. La finalul acestei competiții, am realizat că mi-ar fi părut rău dacă nu aș fi participat. Am învățat că nu contează doar întrecerea și cine ajunge primul în top, ci și comunicarea între sportivi, socializarea, schimbul și acumularea de experiență. Și, mai ales ca la final, să dăm mâna cu toții și să ne revedem și la următoarea competiție, mai puternici și mai încrezători!”, a declarat Daniel.

Claudiu Miu, antrenor și fondatorul Asociației Climb Again:“Suntem tare bucuroși că tot mai mulți copii și tineri cu nevoi speciale ajung sportivi cu acte în regulă, ajung să își schimbe statutul din persoane cu dizabilități în sportivi medaliați de talie mondială și chiar campioni, așa cum este cazul tinerilor noștri care au început terapia prin sport la Climb Again și astăzi urcă pe podiumurile internaționale de paraclimbing. Echipa Climb Again crește și, odată cu ea, și numărul sportivilor care devin modele pentru noi toți.“

Antoaneta Barbu, managerul Lotului Național de Paraclimbing: “De acum câțiva ani, de când am început să urmăresc competițiile echipei de paraclimbing live pe YouTube, am simțit mereu că mă aflu pe trasee cu sportivii, că întind și eu mâna după aceleași prize și că îmi doresc să ajung la top. Acum am avut privilegiul, pentru a treia oară de când am intrat în Lotul Național de Paraclimbing, să îi susțin din tribună, iar emoțiile sunt din ce în ce mai puternice. Mă bucură mult performanțele tuturor sportivilor. Am văzut în traseele de concurs evoluția lor și rezultatele unui an de muncă și antrenamente intense.“

Delia Liscan, antrenor-navigator și instructor pentru copiii cu dizabilități ai programelor Climb Again din Cluj: “Competiția din Salt Lake City a demonstrat încă o dată valoarea sportivilor noștri. Mă bucur că am fost alături de ei, fiind mereu o sursă de inspirație.“

În 2023, performanța Lotului Național de Paraclimbing este susținută de Viva Credit, Comitetul Paralimpic Român, Zuzu, Groupama Asigurări, BRD, ALD Automotive și FRAE.

Asociația Climb Again, coordonator al echipei de paraclimbing a României, este o organizație non-guvernamentală afiliată la Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE) , fondată și condusă de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escaladă.  Încă din 2014, Climb Again organizează sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, kinetoterapie și consiliere psihologică pentru copii și tineri cu dizabilități: deficiență de vedere, de auz, tulburare de spectru autist, tulburări neuromotorii, deficiențe asociate.

500 de copii au marcat Ziua Internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace – ONU

 

 Pe 6 aprilie a avut loc în premieră la Sala Mare a Palatului Național al Copiilor din București – PNCB, spectacolul sportiv ocazionat de Ziua Internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace – ONU. Într-o atmosferă plină de energie, peste 500 de copii talentați din cadrul cercurilor sportive PNCB au oferit spectatorilor demonstrații de dans sportiv standard și latino, arte marțiale, gimnastică aerobică și un flashmob la care a participat întreaga sală.

 

În foaierul Palatului Național al Copiilor din București, a avut loc vernisajul expoziției de artă „Pământul este casa noastră!”, la care au contribuit cu lucrări impresionante peste 90 de mici artiști.

 

Timp de 2 luni, am pregătit acest spectacol unic, alături de coordonatorii cercurilor Palatului Național al Copiilor din București și de partenerii noștri, echipa Fundației PRAIS și Nestlé România. Este impresionantă mobilizarea și pasiunea cu care talentații noștri copii au repetat și au performat în fața sutelor de spectatori care au răspuns invitației noastre”, a declarat Profesor Dr. Diana Melnic, director Palatul Național al Copiilor din București.

 

Evenimentul s-a desfășurat sub egida mișcării naționale „Și eu Trăiesc Sanătos!” – SETS și a proiectului „Planeta Albastră Contează pe tine!” PACT create și dezvoltate de către echipa Fundației PRAIS alături de Nestlé for Healthier Kids.

 

Sloganul sub care s-a desfășurat spectacolul sportiv „Facem sport! Marcăm pentru oameni și planetă!” aduce în atenția publicului recunoașterea rolului pe care sportul și activitățile fizice îl joacă în comunitățile și viețile oamenilor din întreaga lume.

 

La ceremonia de premiere din cadrul evenimentului, conducerea PNCB a acordat Diploma Personalitatea Anului 2023  Elisabetei Lipă, Președinta Federației Române de Canotaj, multiplă campioană olimpică, alături de alte 3 diplome decernate partenerilor.

 

Susținem proiectele naționale care promovează stilul de viață sănătos, starea de bine a tinerei generații. De aceea, am fost deosebit de onorați să primim aseară Diploma Partenerul Anului 2023 – Palatul Național al Copiilor din București. Vom continua să fim alături de inițiativele care valorizează talentul și performanțele sportive ale copiilor”, a declarat Silvia Sticlea, Country Manager Nestlé România.

 

Toate aplauzele noastre merg către copiii Palatului Național al Copiilor din București, care sub bagheta antrenorilor ne-au demonstrat încă o dată potențialul lor sportiv și artistic extraordinar! Suntem recunoscători pentru primirea Diplomei Fundația Anului 2023 din partea conducerii PNCB!”, a declarat Silvia Bucur Președinte Fundația PRAIS.

 

Dac Warrior – ce ne așteaptă la start pe 22 aprilie

Încă puțin și pe 22 aprilie, sâmbătă, ne așezăm la startul unei curse interesante în peisajul competițional de la noi, o cursă la care poți participa ca să alergi un trail run plăcut – de 5 sau 10 km, sau la care poți combina alergarea cu un traseu de obstacole, dacă alergi proba combinată. Înscrierile pentru cursă sunt deschise la https://dacwarrior.ro/

 

Dac Warrior se desfășoară în cadrul mirific al dealurilor viticole din zona Tohani (Prahova), concurenții pot campa în mod gratuit în campingul amenajat special pentru ei de către organizatori sau pot rămâne la festinul de după cursă, de la Ferma Dacilor – zona de start finish a evenimentului.

Marius Sterpan, organizator Dac Warrior, ne-a răspuns la câteva întrebări cu privire la ce vom regăsi ca participanți la fața locului și ce așteptări să avem de la această experiență.

 

De unde ideea unei curse de obstacole combinată cu trail run? De unde vine conceptul Dac Warrior?

Ideea Dac Warrior ne-a venit pe parcursul ultimelor luni de pandemie. Mai țineți minte perioada aceea? Făceai sau voiai să faci mișcare, dar te saturasei de exerciții în sufragerie, în parc sau pe câmp, în jurul orașului, și îți lipsea cel mai mult provocarea alături de alții ca tine, precum și apropierea directă de comunitate.

Astfel, ne-am decis, împreună cu partenerii și gazdele noastre de la Ferma Dacilor să creăm un traseu de alergare la care să poți ajunge ușor, pe care să îl poți parcurge într-o zi și să îți rămână și timp pentru relaxare în natură și o după-amiază, dar care să aibă și o provocare fizică mai complexă: obstacolele unei curse de Obstacle Course Running (OCR termen recunoscut internațional), obstacole care să te provoace atât fizic cât și mental să îți depășești limitele.

Și pentru că trebuia să aibă un nume, nu puteam să îi spunem altfel decât “Dac Warrior”, având în vedere că este o competiție care se desfășoară într-o zonă cu vestigii dacice, cu o gazdă cu nume predestinat.

 

Care este traseul de trail run de la 5 și 10 km, în ce zone se desfășoară?

Ambele trasee, de 5 și 10 kilometri, pleacă din zona cortului de evenimente din incinta “Ferma Dacilor” și duc alergătorii pe o urcare susținută, cu o diferență de nivel de aproximativ 200 m, până în vârful dealului și zonei protejate denumită “Stânca Tohani”, de unde se pot admira dealurile cu vii din întreaga zonă.

Traseul parcurge pentru o distanță scurtă coama “Stâncii Tohani”, urmând apoi o coborâre rapidă până înapoi la “Ferma Dacilor”, continuându-se apoi cu o parte de traseu ușor de abordat, cu denivelări ușoare, la baza dealurilor de la granița județelor Prahova și Buzău.

Traseele se despart la un anumit moment, cei care aleargă pe traseul de 5 kilometri se întorc spre finish, urcând câteva pante scurte și tehnice, pe dealul săpat.

Traseul de 10 kilometri se continuă după bifurcație cu o buclă de 6 kilometri, care îi poartă din nou pe o urcare mai lină dar susținută pe dealurile din jur, continuând urcarea până aproape de “Stanca Tohani” și parcurgând apoi o coborâre abruptă dar abordabilă spre zona de finish, unindu-se cu traseul de 5 kilometri pentru un ultim.  kilometru de traseu parcurs împreună.

Provocarea celor care aleargă la cursele de obstacole este că parcurg aceleași trasee frumoase, însă presărate de dată această cu 20 sau 25 de obstacole.

 

Traseul de obstacole știu că este fix, la fața locului, nu este pregătit doar pentru cursă. Ce tip de obstacole sunt pe traseu și de ce pregătire fizică e nevoie pentru cei care participă și la proba de obstacole?

Chiar ideea de bază a Dac Warrior este că am creat un loc în care te poți antrena sau pe care îl poți explora pe tot parcursul anului. Astfel, traseul de alergare și cel de alergare cu obstacole sunt acolo, marcate pe întreaga durată a anului, chiar și iarna.

Obstacolele sunt foarte diverse și sunt create pe standardele specifice competițiilor de OCR la nivel internațional (Spartan, Tough Mudder, OCR World Series). Astfel, termenul de “câmp de antrenament” devine și mai relevant, sportivii de nișă care se antrenează pentru competiții internationale de OCR se pot antrena, la standarde înalte, pe acest traseu.

Există obstcole ce presupun traversarea unei zone susținându-te în inele (Podul de Inele), ținându-te de bare (Monkey Bars) sau fiind suspendat pe paralele. Toate presupun suficientă forță în partea superioară a corpului și tehnică de parcurgere. Dar există și obstacole care sunt o provocare pentru întreg corpul.

Sigur că  în momentul în care nu poți parcurge un obstacol (și sigur vor fi și din acestea!) poți trece mai departe făcând un exercițiu tip  penalizare, de tip “burpees”. Însă, cu siguranță, ușurința cu care parcurgi și termini traseul este direct proporțională cu pregătirea fizică de forță (brațe, piept, spate, full-body strength), cu capacitatea de rezistență la efort susținut, dar și cu reziliență mentală.

 

Înțeleg din din cele două trei ediții anterioare ale competiției că există și o experiență de cursă gândită pentru concurenți, care continuă și după linia de start. Despre ce este vorba?

Credem că efortul susținut și provocările fizice trebuie încununate de satisfacția sportivă, dar și completate de o relaxare demnă de adevărați “războinici daci”. Și cum războinicii daci sărbătoreau luptele prin festinuri, vrem să facem la fel, pregătindu-le participanților și însoțitorilor acestora o zona de relaxare după cursă cu zone de masaj și recuperare, zone de relaxare și distracție susținute de partenerii cursei, precum și cea mai importantă parte: un ospăț dacic cu mâncăruri tradiționale (carne la proțap, bucate tradiționale românești) dar și cu degustări de vinuri alese; mai ales că totul se desfășoară în mijlocul uneia dintre cele mai bogate și renumite zone viticole ale României – dealurile Tohani.

Vorbim de o experiență completă, cu componentă sportivă, cu cea de distracție dar și cu toate necesitățile logistice disponibile (de la cazare și camping la parcări dedicate și dușuri pentru participanți), tombole cu premii în produse și servicii, oferite de partenerii evenimentului, și multe alte surprize cu care vă așteptăm la fața locului.

Tips hidratare Half Ironman – înainte de cursă

Deși hidratarea contează într-o anumită măsură în cursele scurte, este puțin probabil să fie factorul determinant pentru performanța ta în acea cursă. Practic, atâta timp cât începi o cursă scurtă hidratat corespunzător (și bei ceva în timpul unui eveniment de tip triatlon olimpic), este puțin probabil să intri în deshidratare.

Dar în timpul curselor de distanță medie și lungă, fără o strategie coerentă și personalizată de fluizi și electroliți, eșecul are șanse mari…

Pentru început, înainte de cursă e recomandată o băutură cu electroliți, pentru optimizarea stării de hidratare  – asta poate îmbunătăți semnificativ performanța în cursă.

Numim aceasta „preîncărcare” și pornirea complet hidratată oferă o rezervă mai mare de lichide și electroliți de care se poate folosi concurentul odată ce începe cursa.

Băutura cu electroliți trebuie să fie una suficient de puternică pentru a face diferența. Tabletele obișnuite cu electroliți pentru sportivi conțin doar aproximativ 200-550 mg de sodiu pe litru, ceea ce reprezintă doar aproximativ jumătate din cantitatea pe care o pierde un triatlonist mediu prin transpirație. Băuturile cu electroliți mai puternice (care conțin cel puțin 1.000 mg de sodiu pe litru) sunt foarte eficiente în creșterea volumului plasmei în corp, deoarece conțin mai mult sodiu decât o băutură pentru sport obișnuită. Acest sodiu suplimentar ajută la tragerea de apă în fluxul sanguin și la menținerea acesteia acolo.

Și regula de aur: nu se experimentează cu băuturi noi înainte sau în timpul unei competiții, doar ce atletul a încercat déjà și organismul lui tolerează.

Culoarea urinei și setea rămân cei mai folositori indicatori ai stării de hidratare pe care îi aveți la dispoziție. Asigurați-vă că urina nu are o culoare prea închisă la culoare sau un volum scăzut și nu confundați o cantitate mare de urină cu adevărat limpede ca fiind un lucru universal bun.

Nu e indicat să bei doar multă apă în pregătirea unei curse. Asta poate conduce la o diluare a nivelului de sodiu din corp înainte de a începe, crescând riscul de deshidratare.

Ce este totuși deshidratarea și de ce ne temem de ea?

Deshidratarea cu doar 2% din greutatea corpului poate începe să crească oboseala în corp, să reducă performanța atletică (mental și fizic) și să crească riscul de stres termic. De asemenea, poate provoca crampe musculare în timpul curselor. Atunci când corpul este bine hidratat și hrănit, are capacitatea de a tolera exerciții mai lungi și mai intense.

Iată câteva recomandari de la Michael Estevez, antrenor Ironman, de 7 ori Ironman Finisher, antrenor certificat de Colegiul American de Medicină Sportivă :

<<În dimineața evenimentului, trezește-te puțin mai devreme (asta dacă nu ești ca mine, care rareori doarme mai mult de 2 ore înainte de o cursă). Faceți un duș de 2 minute pentru a vă trezi și pentru a vă simți împrospătat. Asigurați-vă că mâncați micul dejun planificat și că beți ceva cu carbohidrați cu cel puțin 2-3 ore înainte de eveniment. Și, cu câteva ore înainte de start, evită alimentele sau băuturile grase sau fibroase. Dacă mănânci carbohidrați și te hidratezi treptat, corpul tău va fi „gata de plecare”. Luați o băutură mică cu voi, pentru a lua înghițituri mici cu până la 2 ore înainte de eveniment>>.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

What to do before a race

Drinking a strong electrolyte drink to optimise your hydration status before a race can significantly improve your performance.

 

We call this “preloading” and it’s all about getting you to the start line ready to perform at your best. This is especially important before middle distance triathlons because starting fully hydrated gives you a bigger reserve of fluids and electrolytes to draw upon once the race begins.

 

If you’re consuming your sodium through food, aim for about 1000-1500mg of sodium per litre of water you drink alongside it. Remember that table salt is only 39% sodium (61% is chloride), so 1g of salt only gives you ~390mg of sodium.

 

An easier way to get more sodium in before a race is through an electrolyte supplement, but just make sure it’s strong enough to make a difference. Typical electrolyte tablets only contain about 200-550mg sodium per litre, which is only about half the amount the average triathlete loses in their sweat.

 

Drink a stronger electrolyte drink (like PH 1500) with 500ml/16oz of water the evening before the race.

Drink another strong electrolyte drink (like PH 1500) with 500ml/16oz of water a few hours before the swim start.

Finish your drink at least 45 minutes before you start to give your body time to fully absorb what it needs and pee out any excess.

Drink this with water you’d have drank anyway to ensure you don’t overdo it.

DON’T just drink lots of water in the build-up to a race. You can end up diluting your body’s sodium levels before you start, increasing the risk of hyponatremia.

Advertisements

Why this works

Boosting your blood plasma volume before intense exercise is a proven way to enhance your performance, especially in hot conditions. Having more blood makes it easier for your cardiovascular system to meet the competing demands of cooling you down and delivering oxygen to your muscles.

 

You can’t preload anywhere near as effectively with weaker sports drinks as you’ll lose a large proportion of the fluid as urine. Or it’ll slosh around in your stomach without being properly absorbed.

 

Stronger electrolyte drinks (containing at least 1,000mg of sodium per litre), are very effective at increasing your plasma volume as they contain more sodium than a typical sports drink. That extra sodium helps to pull water into your bloodstream and keep it there. For more on the research behind this pre-race advice, read this blog.

 

What to do during a race

During the swim

If you’re drinking much during the first leg of a triathlon, you might need to work on your technique! If the swim’s in salt water, you might want a bottle of water by your bike so you can quickly swill your mouth out before jumping onto the saddle, but that’s all really.

 

On the bike

The bike section is the best time to get fluids and electrolytes on board because you can carry them easily and drinking is easier when riding than when running.

 

What electrolyte drink is right for you?

How much sodium you need to be taking in on the bike is determined by a few things. Firstly, everyone loses a different amount of sodium in their sweat, from as little as 200mg of sodium per litre of sweat to as much as 2,000mg/l. This is genetically determined.

 

Sweat rates also vary from person to person of course; and from situation to situation. When you combine differences in sodium concentration (ie how salty your sweat is) with those in sweat rates (how sweaty you are), the potential difference in the total net sodium losses experienced from one athlete to another can be significant, especially over a middle distance triathlon.

 

And often those losses are much higher than the standard government guidelines for sodium consumption. It’s more than possible to lose the daily 2,300mg of sodium recommended by the existing government guidelines in just one hour of exercise, if you’re sweating heavily and you’re sweating out lots of sodium. Your loses during a middle distance race really can be massive.

 

Because sweat/sodium losses are so individual, any generic guidelines on the replacement of sodium and fluid should always viewed with suspicion. Having said that, figuring out whether your net losses are likely to be low, moderate, or high can be a great starting point for honing in on the level of sodium and fluid replacement that’ll work best for you in different circumstances.

 

Precision Hydration have developed a free online Triathlon Sweat Test that can help with this process.

 

hydration

Photo by Jan Hetfleisch/Getty Images for Ironman

How much should you drink on the bike?

Every athlete is different, but here are some guidelines to help you hone in on what works for you…

 

A middle distance race is definitely too long to go without drinking on the bike, so you’re going to need to be knocking back a reasonable amount of fluids during the ride.

Your fluid and electrolyte intake on the bike needs to be adequate enough to set up a good run, not just to survive the ride.

Few people can process more than about 1 litre (32 oz) per hour during the bike section, so that’s probably the upper limit of how much you’d need to carry.

Most athletes will need to take in between 500ml and 1l per hour during a middle distance ride. The exact amount depends on the conditions, your own sweat rate and past experiences.

If you’re not drinking enough on the bike, you’ll probably feel thirsty, or have a dry mouth. Listen to your body and drink to the dictates of thirst.

If you’re feeling bloated, can sense fluid sloshing around in your stomach, or you need to pee often during the race, then you may be drinking too much. You might pee once or twice during a middle distance race, but much more than that could indicate you’re overdoing it.

Experimenting within these guidelines whilst learning to listen to your body is the best way to find out how much you need to drink during a race.

 

During the run

How much should you drink on the run?

Working out how much you’ll need to drink on the run in a middle distance tri can be tricky because it comes several hours into the event and will be heavily influenced by the race climate, your pace, how much you’ve been sweating and how much you’ve managed to consume on the bike.

 

Most athletes find they can take in less fluid per hour on the run than they can on the bike, which should give you an idea of the kind of volumes you might be able to tolerate.

 

As on the bike, the extremes you’re trying to avoid are under-drinking to the point that dehydration hampers your performance, whilst avoiding over-drinking, which can lead to hyponatremia.

 

Listening to your body to help guide how much fluid/electrolytes you need to take in is key here. It’s very hard to predict what state you’re going to be in when you hit T2, so being able to react to what your body is telling you is critical.

 

If you get really thirsty, then it’s a good idea to walk through some aid stations to ensure you get enough fluid on board. A few seconds lost doing this is better than getting very dehydrated later on and risking a DNF! Carry your own salt capsules with you to take with water picked up at aid stations is generally a good idea as you’re unlikely to be carrying fluids during the run.

 

Remember that dumping water or ice over your head at aid stations can also help with hydration when it’s very hot. The cooling sensation this triggers means your body has to sweat less to keep itself from boiling over.

 

What to do after a race

Restoring hydration levels is a big part of the recovery process after you’ve been sweating a lot.

 

Research shows that drinks containing sodium enable better rehydration as they allow your body to hold onto more of the fluid rather than peeing it out.

 

Experience has taught us that this can also help if you’ve ever had the misfortune of cramping up during the night after a race. (Whoever you’re sharing a bed with would also thank you for following this advice!).

 

Most athletes finish a triathlon dehydrated to some extent. Research and our experience suggests that, in many cases, there’s nothing wrong with this. It’s better to finish a little bit dehydrated rather than with hyponatremia. A loss of 1-4% body weight is pretty typical for most people in normal scenarios.

 

I’d suggest mixing up a 500ml/16oz bottle or two of a stronger electrolyte drink (like PH 1500) to sip in the first few hours after you finish. Just drink as much as you feel you need to.

 

Photo by Harry Engels/Getty Images for Ironman

Photo by Harry Engels/Getty Images for Ironman

Hopefully this piece has given you a framework for starting to personalise and refine your hydration strategy. Of course, it goes without saying that any tweaks to your hydration plan should be thoroughly tested in training first to iron out any kinks.

 

Best of luck in your next middle distance race.

Dac Warrior, trail run pe dealurile Tohani, Prahova

 

Competiția sportivă Dac Warrior se pregătește de un nou start, la a 4-a ediție, pe 22 aprilie, în localitatea Tohani, județul Prahova, la mai puțin de două ore de București și Brașov, și la mai puțin de o oră de Ploiești sau Buzău.

Alergătorii amatori se pot înscrie la una dintre cele două probe ale competiției, Trail Run – 5 km și Trail Run – 10 km, ca să se bucure de trasee de trail inedite în zona viticolă Dealu Mare-Tohani.

Pentru cei care vor un plus de adrenalină există și cursele combinate de alergare cu obstacole, în formatul internațional de tip OCR (Obstacle Course Run) și anume :

–         cursa Brave Run – 5 kilometri + 20 obstacole

–         cursa Legend Run – 10 km + 25 obstacole

Doar că alergătorii trebuie să aleagă o singură variantă dintre cursele de mai sus.

 

 

Punctul de start și de finish va fi pe domeniul turistic “Ferma Dacilor”, complex renumit, cu  restaurant tradițional românesc și cazare.

De altfel, traseul de concurs cu cele peste 25 de obstacole este un concept construit în parteneriat cu “Ferma Dacilor”, pe un traseu construit în proximitate, special pentru acest concurs; Dac Warrior este singura competiție de obstacole și trail run din România desfășurată pe traseu propriu construit, și este în același timp  și tabără de antrenament pentru cei care doresc să încerce traseul în afara competiției, pe întreaga durată a anului.

De asemenea, sportivii care participă la cursă și doresc să rămână și a doua zi să viziteze zona Dealu Mare pot beneficia gratuit de facilitățile puse la dispoziție de organizatori în zona de camping special amenajată, ce dispune de dușuri, toalete și chiuvete – nu trebuie decât să își aducă propriul cort!

Premierea se va face pe categorii de vârstă și organizatorii organizează și tombole cu premii în produse și servicii, oferite de partenerii cursei.

Toate detaliile despre cursă și înscrieri se găsesc pe https://dacwarrior.ro/

 

Scroll to top