Snowbike, ski-bicicleta de pe pârtie

“Bicicleta, zăpada şi pârtia se întâlnesc într-un nou sport!”, titra New York Times într-un articol în care se făcea referire la snowbike. Nu e tocmai un sport nou însă, chiar dacă în România puţini au auzit despre, şi, probabil, şi mai puţini îl practică.

Pârtiile din Elveţia, Austria, Italia sunt împânzite însă de aceste jucărioare simpatice, colorate, cu care trăieşti senzaţii tari din vârful pârtiei şi până la bază, ca după aceea să porneşti din nou.

“Snowbike-ul provoacă dependenţă”, spun Manuela şi Răzvan Bălan, primii români care s-au gândit să importe şi să comercializeze în România simpaticele biciclete (http://www.snowbike-romania.ro). Modelele sunt aduse de la cei care le-au produs prima prima dată, este vorba despre compania Brenter.

Părintele acestui sport e Engelbert Brenter, el a patentat primul “sit-ski“, la 10 martie 1949, şi de atunci şi până astăzi snowbike-ul s-a îmbunătăţit continuu ca model, ajungând la actuala sa formă, din materiale ca aluminiu sau titan.

Nu trebuie să ştii să schiezi

Ca şi echipament, practicanţii au nevoie de clăpari sau ghete de snowboard, la care se ataşează miniskiuri.  E ca şi cum te dai cu skiurile, stai jos pe un fel de şa de bicicletă şi îţi poţi ghida traseul cu ajutorul unui ghidon.

Manuela Bălan spune că oricine poate învăţa să se dea pe pârtie cu un snowbike: “Chiar dacă nu ştii  să schiezi şi chiar nici să mergi pe bicicletă, nu-ţi ia mai mult de o oră-două pe pârtie, ca să înveţi. Se poate practica pe orice tip de zăpadă: pârtie bătută, zăpadă îngheţată, udă, sau powder (adică zăpadă afânată)“. Preţurile pentru o astfel de bicicletă variază, în funcţie de cine ce vrea să facă cu ea, între 1.000 şi 2.200 de euro.

Cam aşa arată nebunia asta:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=nX4MZfAcE1Y&feature=related

Manuela Bălan şi soţul ei au învăţat să se dea cu un snowbike pe pârtiile din Austria, de la nepoţii lui Engelbert, care îi duc inventatorului afacerea mai departe. Iar unul dintre aceşti nepoţi, Harald Brenter pe numele lui, deţine un record în snowbike, stabilit în martie, acum patru ani: 62 de coborâri pe bicicleta-ski, cu o viteză medie incredibilă, de 107 km/h, într-o singură zi.

În anii ’60,’70, sportul acesta era un privilegiu gustat de starurile de cinema, politicienii momentului, vedete ca membrii formaţiei Beatles şi chiar familia princiară Monaco. Există o înregistrare cu Grace Kelly şi Rainer al III-lea de Monaco – prinţul cu care s-a căsătorit vedeta americană, devenind Prinţesa Grace de Monaco – înfăţişându-i pe pârtie, distrându-se cu bicicleta pe zăpadă.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=cG28KyV6MII]

Partea bună e că sportul acesta se adresează tuturor: şi copiilor şi riderilor profesionişti dar şi celor care vor să încerce ceva alternativ schi-ului sau snowboard-ului. Vă las cu o sesiune de snowbike mai periculoasă, aşa cum ne place nouă 😉

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=VGkWJ7yQ9-4&feature=related]

Previous Post

MTB Surmont Challenge 2011. Cel mai frumos înseamnă cel mai greu

Next Post

Premieră în România: concurs de schi și snowboard freeride în 2012

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top