“O să dau totul în cursă!” Povestea unei echipe favorite la Semimaratonul Gerar

Ion Bocancea (24 de ani), Florin Szomyu (23 de ani) și Daniel Florea (31 de ani) ne vorbesc despre dragostea pentru alergare, un hobby care le-a schimbat viața

Mai este o săptămână de antrenamente pentru cei care se pregătesc să alerge la Semimaratonul Gerar, primul concurs de alergare din calendarul competițional 2012 – organizat de Ro Club Maraton, Universitatea Politehnica București și Asociația Bucharest Running Club –  așa că Adrenallina a stat de vorbă cu una dintre echipele favorite la podium. Este vorba despre trei băieți inimoși (vorbim așadar despre categoria masculin), care au descoperit diferit această pasiune ce a prins contur în viața lor, și nu le-a mai dat drumul. Ion Bocancea (24 de ani), Florin Szomyu (23 de ani) și Daniel Florea (31 de ani) formează echipa Republika, una dintr-un total de 80 înscrise în concurs (la toate categoriile – masculin, feminin, mixt). Poveștile lor vorbesc despre renunțare, luptă, pierdere și curaj, pentru că alergarea, pentru fiecare dintre ei, nu este o simplă tură în parc – este ceva care le-a schimbat viața.

Ion Bocancea, unul dintre cei 3 membri ai echipei Republika

“Alergarea e acum totul pentru mine”

Pentru Florin, alergarea a apărut în urma unui eșec sentimental. Acum doi ani de zile se despărțea de o femeie pe care o iubea.” Simțeam nevoia să schimb ceva la mine”, spune Florin,  așa că s-a gândit c-ar putea să se lase de fumat, mai ales că fuma 2 pachete de țigări pe zi. Era un sedentar convins la acea vreme, dar asta avea să se schimbe în scurt timp. Îi intrase în cap ideea că ar putea să alerge un maraton, și noul gând i-a ordonat și i-a disciplinat existența.

Florin Szomyu

A început alergările – traseul lui zilnic este între Chitila și Parcul Herăstrău, și, odată cu noul stil de viață, a lăsat deoparte țigările și berea. A ajuns ca la finalul fiecărei luni să parcurgă peste 100 de kilometri în alergare. Anul trecut, Florin a alergat 4 maratoane de șosea și mai multe crosuri, iar cel mai bun timp al său pentru un maraton este 2 ore, 49 de minute și 10 secunde, și intenționează să-l depășească foarte curând. “Alergarea înseamnă totul pentru mine acum. M-a ajutat foarte mult pentru că m-a disciplinat, m-a învățat să-mi fixez obiective îndrăznețe și să muncesc pentru ele”, ne-a spus Florin.

„O să dau totul în cursă”

Coechipierul său, Daniel Florea, s-a apucat de alergat pentru că voia să slăbească. Ajunsese la 80 de kilograme la 22 de ani și nu-i convenea. A alergat ceva, a slăbit, și a uitat de asta. Mai târziu, pe la 28 de ani, a început să facă mai mult sport, în ieșirile cu prietenii. Mergea la munte și schia iarna, vara se plimba pe potecile montane pe bicicletă. Când nu putea să ajungă la munte, alerga în parcul Tineretului. Aici l-a și întâlnit pe cel de-al treilea membru al echipei, Ion Bocancea. “L-am văzut că tot urca și cobora un deal din parc, și mi-am dat seama că se antrenează pentru ceva. Am mers și l-am întrebat:<< ce faci, vrei să scoți un timp mai bun la alergare>>?”. Și de atunci am început să alergăm împreună”, spune Daniel, care de data asta fusese contaminat.

Daniel, la cursa de 42.195 de kilometri a concursului Maratonul Internațional București

De atunci a participat la diferite concursuri – cele de alergare montană sunt preferatele lui, și, surprinzător pentru el, s-a clasat destul de bine: un loc 5 la un cros montan la Moeciu, în primii 30 din 2.000 de participanți, la crosul de la Maratonul Internațional București. Și el s-a lăsat de fumat datorită alergării, și nu trec două zile fără să dea câteva ture în parc. Spune că are emoții pentru duminică. “O să dau totul în cursă, pentru că sunt oameni care cred în mine”, spune Daniel.

Un vis: Lotul Național de Atletism

Relația lui Ion cu alergarea pornește din copilărie: era mereu cel care alerga cel mai tare dintre toți. Prin clasa a doua l-a întrecut unul, și n-a fost bine. “Maică-sa era campioană la săritura în lungime, și copilul ăsta m-a bătut la un concurs în școală. Atunci mi-am zis eu c-o să mă apuc de atletism“. Și chiar dacă deciziile luate la 8 ani ar trebui să dureze 10 minute, iată că în cazul lui Ion nu a fost așa. Are 23 de ani și visul său este să facă parte din Lotul Național de Atletism. Parcursul său până la această vârstă a rămas fidel: originar din Republica Moldova, Ion a terminat liceul sportiv, la clasa de atletism, s-a antrenat cu unul dintre cei mai renumiți antrenori din Republica Moldova, Mihail Cravtov, apoi a venit în România și a făcut Facultatea de Educație Fizică și Sport. În tot acest timp, a alergat.

Ion (dreapta), apropiindu-se de finalul unei curse de alergare

Oana Badea, de la RoClubMaraton, organizatorul concursului de pe 29 ianuarie, spune că l-a remarcat la un cros, desfășurat în Capitală. “Era crosul Aloe Vera, pe care Ion l-a câștigat. L-am chemat pe podium, la festivitatea de premiere, dar el nu mai era. Am aflat că plecase la un alt cros, care urma imediat după al nostru, și l-a câștigat și pe ăla!”, râde Oana. Ion a obținut cetățenia română în primăvara anului trecut și acum are toate ușile deschise spre legitimarea la un club sportiv, așa cum își dorește. L-am întrebat cum poate explica această pasiune, și Ion ne-a răspuns că nu poate să o explice. “De exemplu, când ajung în cameră de la antrenamente, colegii mă întreabă de ce sunt așa de bucuros. Și eu le spun: <<Pentru că mi-a ieșit bine antrenamentul >> Și așa e, dacă scot un timp bun, mă influențează pozitiv pentru toată ziua “.

Echipa Republika va fi sponsorizată în competiția Semimaratonului Gerar de agenția web cu același nume. Ideea concursului este ca trei concurenți ai unei echipe să străbată distanța unui semimaraton, adică 21 de kilometri, fără a se îndepărta unii de alții.

Le ținem pumnii băieților și, până duminică, baftă tuturor la antrenamente!

Aici e un video cu linia de sosire de la ediția de anul trecut a concursului, pentru motivare 😉

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Hd4dcmtKOVQ]

Previous Post

Un video spectaculos, marca Aaron LaRocque

Next Post

Turism de aventură: “Oamenii îmi spun că mă invidiază pentru că văd toată lumea”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top