Ștefania Ion, campioană națională de triatlon: ‘’De Sărbători nu întrerup antrenamentul. O săptămână de pauză se simte’’

Am stat puțin de vorbă cu Ștefania Ion, campioana națională en titre la triatlon, căci am prins-o cu câteva zile înainte de a pleca acasă de Sărbători, la Brăila. Ștefania s-a mutat în Capitală acum câțiva ani, pentru că a fost remarcată de antrenorii lotului național la un concurs de triatlon și a fost chemată la Clubul Sportiv Olimpia. Și n-a fost chemată degeaba, pentru că  a confirmat în scurt timp că poate face perfomanță – în 2011 a luat aur la Balcaniada de Triatlon, în 2012 argint, iar anul acesta a câștigat Campionatul Național de Triatlon.

Ați aflat deja din titlu ce face de Sărbători ;), hai să vedem mai departe:

Stefania Ion

Stefania Ion

Care dintre probele triatlonului  îți place cel mai mult?

Înotul și bicicleta. Eu am făcut înot de performanță înainte, cu asta am început. Alergarea mă cam chinuie, dar am avansat destul de mult de când m-am mutat la București, la Clubul Sportiv Olimpia. Până să mă mut aici, la București, îmi dădea domnul Dan (n.r. Daniel Nistoroiu, antrenor federal Federația Română de Triatlon) antrenamentele de alergare prin telefon, și mă antrenam singură. Practic, alerg mai serios cam de doi ani.

Ce antrenament ai avut azi?

Păi ne-a dat domnul profesor (n.r. Dan Nistoroiu) să facem rulou (n.r. pentru antrenament staționar la bicicletă, în anotimpul rece) -20 de minute și alergare 20 de minute, și am făcut asta în mai multe serii. Am încheiat cu câteva minute de saună.

În sezonul  rece avem mult volum şi fortă. Înot alternat – tehnică cu forţă și viteză, pentru că niciodată nu trebuie neglijat  nici unul din aspectele astea. Sprinturile sunt bune, te ajută să evoluezi. În sezonul rece mai merg la ceva crosuri, un concurs de înot ca să nu întrerup competiţiile, pentru că orice competiţie este foarte importantă pentru un sportiv. Este o experienţă nouă, mereu înveţi altceva şi te confrunţi cu alte situaţii.

Stefania

Și cum te simți?

Cam obosită, în ultimele zile am făcut multă alergare. Dar sauna asta o să mă pună pe picioare.

Care sunt primele momente importante pentru tine în 2014?

În ianuarie vor da baremele (n.r. normă pentru calificare) pentru Lotul Național de Triatlon, la fiecare dintre cele trei probe, așa se întâmplă la începutul fiecărui an. Este mai ales o testare, să vedem în ce stadiu ne găsim cu pregătirea. Urmează Campionatul național de Duatlon, pe 30 martie, și apoi triatlonul Fără Asfalt.

Cupa Romaniei la Triatlon Isostar. Stefania Ion, loc 1

Cupa Romaniei la Triatlon Isostar. Stefania Ion, loc 1

Cum te descurci cu cele necare pentru antrenamente, pentru competiții?

Ca sportiv în România nu te poți concentra doar pe muncă și pe ceea ce ai tu de făcut ca să evoluezi. Trebuie să încerci să te descurci pe  cont propriu, să găsești cumva sponsori sau parteneri. Trebuie să cauţi, să întrebi, să te agiți…Nu poţi trăi din sport, asta este clar, o faci de plăcere.

Dar am oameni care mă susțin și vreau să le spun că le mulțumesc foarte mult pentru sprijin. Este vorba despre domnul director Marian Neta de la Club  Sportiv Municipal Brăila – eu concurez pentru CSM la Naționalele de Ciclism – de Tudor Vlad, care organizează Triatlonul Fără Asfalt, de magazinul MosIonRoata, care m-a sponsorizat cu o bicicletă Felt pentru sezonul competițional ce urmează, și High5, care mă sprijină pe partea de nutriție sportivă.

Știu că urmezi Facultatea de Sport. Te-ai gândit ce meserie ți-ar plăcea să practici?

Da, sunt în  anul III la Facultatea de Sport, și în paralel fac şi Şcoala de Antrenori de Nataţie. Îmi place foarte mult nataţia, şi-mi plac copiii. Aş sta toată ziua pe marginea bazinului, să le fac programe de antrenament. Cred că atunci cînd faci ce-ţi place este şi mai uşor.

Ce faci de Sărbători, te antrenezi?

Da, nu e ok să oprești antrenamentul, o săptămână de pauză se simte. Voi avea un program scris de domnul antrenor. O să fie probabil multe exerciții de forță, ca să îmi păstrez forma la înot, pentru că în perioada asta nu fac înot. Mă rog, de Crăciun o să fac niște alergare ușoară, n-o să mă dau peste cap. (râde)

Previous Post

Duminica trecută am alergat la Ștafeta The No Project, powered by Bancpost

Next Post

Ma pregatesc pentru primul meu IRONMAN – 3, 86 km inot, 180 km bicicleta, 42 km alergare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top