“Să alergi sau să mori” – a apărut în România cartea recordmen-ului mondial Kilian Jornet!

Mulţi sportivi, puţini campioni. Este seva aia diferită, care distanţează un sportiv care încearcă de unul care reuşeşte, şi Kilian Jornet o are. A depăşit recorduri mondiale de ascensiuni montane în alergare înainte de a împlini 25 de ani.

Sa_alergi_sau_sa_mori_Kilian_Jornet

kiliannat

urcat şi a coborât vârful Matterhorn – Mont Cervin, în Alpii Pennini, la granița dintre Italia și Elveția – de 4.476 metri, în 2 ore, 2 minute şi 2 secunde – stabilind un nou record mondial de vite.

Catalanul este cvadruplu campion al circuitului Skyrunner World Series din Europa, a cîştigat de trei ori Ultra Trail du Mont Blanc, iar în 2011 a cîştigat cea mai veche cursă de 100 de mile din lume, Western States Endurance Run, din Sierra Nevada (California).

Iar acum îi voi afla povestea! Pentru că tocmai a apărut la editura Polirom jurnalul său, „Să alergi sau să mori”tradusă din catalană chiar de un bun prieten al meu, Marius Adrian Hazaparu, asistent universitar în cadrul Departamentului de Jurnalism al Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, de care sunt, bineînţeles, extrem de mândră!

Haza o să îmi trimită cartea, eu o s-o devorezdupă care o recenzez aici, pe blog. Sper să ajungă la mine cât mai repede, că sunt cu mentalul de antrenament undeva sub nivelul mării :D. Îmi pun multe speranţe în Kilian, nu de alta, dar luna asta trebuie să fac un maraton de alergare, iar luna viitoare mă aşteaptă un Ironman. Br.

În Jurnalul său, Kilian vorbeşte despre pasiunea pentru sport, despre frumuseţea peisajelor montane şi despre cursele dramatice forţate pînă la epuizare.

Kiss or kill. Să săruţi sau să mori. Să săruţi gloria sau mori încercînd. Să pierzi înseamnă să mori, să cîştigi înseamnă să simţi.”, spune Kilian, campion mondial la ultrarunning şi schi-alpinism.

Născut în 1987 în Catalonia, a crescut în umbra Pirineilor spanioli. La vîrsta de cinci ani a urcat Aneto, cel mai înalt vîrf din Pirinei. A stabilit recorduri de viteză pe mai multe trasee montane din întreaga lume, inclusiv în Kilimanjaro, cel mai înalt vîrf din Africa.

În prezent pregăteşte un proiect pe termen lung care combină schi alpinismul şi alergarea şi care va include atingerea unor recorduri de viteză pe cele mai înalte vîrfuri din lume, printre care Aconcagua, Denali şi Everest. În 2014, în urma votului a mai bine de 75 de mii de cititori ai revistei National Geographic, a fost desemnat People’s Choice Adventurer of the Year.

Previous Post

Premieră competiţională: Triatlonul Herbalife Buftea, 14 iunie 2014

Next Post

Sâmbăta asta este Comana Bike Fest – mountain bike lângă Bucureşti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top