Carmen Brumă: “Sportul mă face să mă simt puternică şi în control”

Carmen Brumă (c) arhiva personală

 

Am început să fac sport serios şi constant acum aproximativ 20 de ani după ce în adolescenţă am avut o problemă cu greutatea în exces – aveam cu 35 de kilograme mai mult decât acum.

După ce am slăbit, m-am apucat intensiv de sală, şi de atunci  mişcarea face parte din rutina mea. Am povestit toată experienţa  eliminării kilogramelor în plus şi a transformării mele corporale în cărţile pe care le-am lansat până acum. (n.r. Slim – Cum am slăbit 30 de kilograme şi nu le-am mai pus înapoi, 3 S Sănătoasă, Suplă, Sătulă, Jurnal de gravidă – Cum să-ţi controlezi greutatea şi să ai un copil sănătos.)

O lungă perioada am făcut doar jogging iar după ce am născut m-am apucat de alergare – în noiembrie 2014.

 

Îmi amintesc că la început alergam 10 km în 65 de minute.

 

Prima mea competiţie a fost Crosul Pădurii în 2015, unde am reuşit pe o ploaie infernală să scot un timp foarte bun pe 10 km şi să obţin locul 1 la categoria mea de vârstă. Nu mi-a venit să cred când m-au anunţat organizatorii, credeam că e o glumă.

Antrenamentele mele sunt gândite de mine, în urma experienţei pe care am acumulat-o, a colaborării cu un antrenor profesionist, a documentării personale şi a sfaturilor pe care am norocul să le primesc de la mulţi alergători experimentaţi.

Mă mândresc cu faptul că am făcut câteva antrenamente cu Constantina Diţă, singură  noastră campioană olimpică la maraton, de la care am aflat tot felul de poveşti şi sfaturi din impresionanta ei carieră sportivă.

 

La antrenamente împreună cu Constantina Diță (c) arhiva personala

 

Sportul meu preferat este atletismul

pentru că mi se pare spectaculos şi necesită o forţă psihică cel puţin egală cu cea fizică.

 

Ce mai pregnantă amintire dintr-o cursa este  kilometrul 30 de la maraton ?. Mă durea şi rădăcina firului de păr iar pacerul de 4 ore a leşinat în faţa mea.

Îmi era frică să nu mi se întâmple acelaşi lucru, abandonul mi se părea inacceptabil. Am reuşit să termin primul meu maraton în 4h şi 13 minute.

 

(c) arhiva personala

 

Competiţia mea preferată este Bucharest Internaţional 10 k, organizată de Constantina Diţă, pentru care am avut onoarea să fiu anul trecut ambasador şi unde am reuşit un personal best şi locul 1 la categorie ?

Cea mai mândră sunt de copilul meu.

 

Prietenii mei spun că am înnebunit cu alergarea asta… ??

 

Am aflat despre mine că atunci când corpul meu urlă că nu mai poate de fapt mai poate puţin iar mintea mea e capabilă să anihileze durerea fizică.

Sportul mă face să mă simt puternică şi în control.

Uneori, mi se întâmplă să mă simt obosită iar o oră de alergare să mă „odihnească” mai mult decât una de somn.

 

Obiectivul meu în 2018 este un personal best pe semimaraton şi un pb pe 10 km.

 

Dacă ar fi să recomand ceva din experienţa mea, aş spune că alergarea/sportul reprezintă pentru mine o terapie, un refugiu care mă ajută să fac faţă problemelor zilnice şi o metodă foarte bună de autocunoaştere şi dezvoltare personală.

Dacă reuşeşti să treci de percepţia şi prejudecata că sportul „te chinuieşte” sau „te oboseşte”, vei descoperi adevărată frumuseţe a alergării. Succes!

Previous Post

Ionuț Petcu: “Prin alergare pot dona energia mea şi celui de lângă mine”

Next Post

Accidentările în alergare. Opinia specialistului (I)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top