Accidentările în alergare. Opinia specialistului (II)

Citiți aici partea I a materialului: https://adrenallina.ro/accidentarile-alergare-opinia-specialistului/

 

 

Roxana Lupu, Adrenallina.ro: Când credeţi că ar trebui să se prezinte un sportiv amator la o diagnosticare generală? În momentul apariţiei unui discomfort/dureri sau înainte de asta?

 

Medic Andrei Bogdan: Nu cred că este nevoie de o diagnosticare genereala, ci mai degrabă de una centrată pe problema existentă. În sine este bine că în momentul în care apare o problemă, sportivul să meargă la medic pentru un diagnostic rapid şi corect şi un tratament complet.

Orice accidentare înseamnă durere şi scăderea capacităţii la efort, şi aici vorbim despre accidentări uşoare, sau în cazul unor accidentări grave sportivul poate avea o limitare semnificativă a mobilităţii, asociată cu dureri mari.

 

Una dintre cele mai inovative metode de tratament este şi infiltraţia cu celule STEM,  un tratament non-chirurgical, folosit şi în ortopedie şi în medicină sportivă. Puteţi să ne spuneţi câteva lucruri despre acest tip de terapie? În ce afecţiuni cauzate de alergare se poate folosi?

 

Infiltraţiile cu celule STEM reprezintă un tratament non-chirurgical de vindecare, folosit în foarte multe domenii, inclusiv în ortopedie şi în medicină sportivă.

Practic MSCs (celule STEM mezenchimale) sunt  injectate în regiunea afectată pentru a stimula şi a spori procesul de vindecare. MSCs se obţin din sângele propriu al pacientului, modificat prin centrifugare, cu scopul de a produce mega doze de „ingrediente” necesare procesului de  vindecare, stocate în măduva osoasă. Infiltraţia cu celule STEM acţionează conform sistemului natural de vindecare al organismului.

Avantajul este dat de concentraţia foarte mare de MSCs, care odată injectate, iniţiază şi amplifică procesul de vindecare.

 

Celulele STEM, cel puţin în momentul de faţă în ţară noastră, sunt un concept legate de făt, de recoltarea imediat după naştere din cordonul ombilical. Ideea este foarte adevărată, dar acum vorbim despre un nou concept, adică recoltarea celulelor STEM de la adult. Recoltarea se poate efectua din creasta iliacă, practic din osul bazinului. Recoltarea se poate efectua şi din zona proximală a tibiei.

Ce presupune procedura? 

Procedura medicală este simplă, şi presupune internare de 24 de ore în spital. Este necesară anestezia intravenoasă, pentru confortul pacientului.

Medicul foloseşte o seringă specială, cu ajutorul căreia recoltează sânge din osul bazinului sau tibiei. Ulterior sângele recoltat este centrifugat, proces prin care sunt înlăturate plasma şi celulele roşii.

În urma centrifugării, soluţia este injectată în zona dorită: articulaţii, oase, muşchi, tendoane, ligamente. Astfel, ţesutul lezat este invadat cu milioane de celule regenerative şi factori de creştere, accelerându-se procesul natural de vindecare.

 

Care sunt indicaţiile tratamentului cu celule STEM? În ce tip de afecţiuni poate acţiona acest tratament?

 

Conform studiilor actuale, leziunile părţilor moi şi leziunile de cartilaj sunt receptive la tratamentul cu celule STEM. Aceste afecţiuni sunt tendinitele (epicondilită, tendinită plantară, achileana, rotuliană, etc), tendinoză, rupturile de tendon, leziuni degenerative tendinoase.

Tendinopatia cronică se caracterizează printr-o inflamaţie care a apărut în urmă cu mai binr de 3 luni, la nivelul oricărui tendon.

Tendinopatia cronică este complet diferită de cea acută, care în sine reprezintă doar o inflamaţie a tendoanelor. Tendinopatia cronică reprezintă o modificare a structurii tendonului unde a debutat, acesta din urmă pierzându-şi structura normală. Tratamentul este complex, de lungă durata şi necesită încrederea pacietului în medic, şi multă răbdare şi dedicaţie din partea medicului.

 

Apoi rupturile musculare.

Rupturile musculare apar spontan, din cauza unei contracţii musculare puternice sau a unei lovituri directe în zona musculară, mai ales când direcţia de acţiune este tangenţială cu muşchiul.

Alţi factori care pot favoriza producerea leziunilor musculare sunt eforturile bruşte şi violente, fără o încălzire prealabilă, în condiţiile unui climat rece şi umed.

În general perioada de vindecare pentru ruptură musculară parţială este de 3 până la 6 săptămâni iar în cazul rupturii musculare totale –  aproximativ 3 luni.

Tratamentul cu celume STEM funcţionează şi în cazul leziunilor de cartilaj (artroză).

Artroza este o boală cronică degenerativă a articulaţiilor, bazată pe o degenerare a cartilajului articular, cu o modificare ulterioară a suprafeţelor articulare osoase, dar şi dezvoltarea de osteofite marginale, deformare a articulatiei, precum şi dezvoltarea sinovitei cronice.

În final artroza este o boală invalidantă, care determina un consum imens psihic, fizic şi financiar din partea pacientului, fără a putea realmente să îi influenţeze evoluţia progresivă.

Cea mai bună metodă de tratament este prevenţia sau tratamentul cu celule STEM, în faza incipientă sau moderată. Terapia şi-a dovedit eficacitatea şi în faza avansată a bolii, dar cu anumite limite.

Această terapie are indicaţie şi postoperator în: sutură de menisc, ligamentoplastie, suturi/reinserţii tendinoase (coafa muşchilor rotatori, Bankard, tendon achilean, tendon rotulian, cvadrigeminal, etc).

În ultimele trei decenii, evoluţia ortopediei miniinvazive a fost una remarcabilă, prin apariţia a numeroase tehnici chirurgicale, implanturi, tehnologii, metode de recuperare foarte rapide, astfel încât majoritatea leziunilor sportive pot fi tratate cu succes, asigurând reîntoarcerea pacienţilor la sport.

Totuşi încă există multe incoveniente legate de aşteptările sportivilor ca perioada de recuperare, performanţe sportive şi riscuri de recidive. Trebuie să realizăm că orice intervenţie chirurgicală este doar precursorul vindecării proprii a organismului, şi reprezintă doar o metodă de iniţiere a vindecării sau o metodă adjuvantă. Vindecarea este realizată tot de către organismul propriu al pacientului.

 

Ce rol are terapia prin aplicarea benzilor kinesiologice?

Terapia prin aplicarea benzilor kinesiologice constă în aplicarea unor bandaje elastice în zone cheie ale organismului, la nivelul leziunilor musculare, articulare şi/sau ligamentare. Stimulează în mod direct sistemele circulator periferic şi limfatic, iar indirect, sistemele muscular şi neurologic.

Terapia cu benzi kinesiologice se adresează atât sportivilor de performanţă, cât şi persoanelor care se confruntă cu diverse dureri sau senzaţii de discomfort la nivel muscular, ligamentar sau articular, apărute de obicei din cauza unor posturi incorecte sau unor accidentări uşoare.

 

Benzile elastice sunt selectate şi aplicate la nivelul afecţiunii. Au consistentă elastică (până la 150-160%) şi sunt respirabile şi rezistente la apă, astfel încât zonele pe care se aplică nu vor fi sufocate, iar benzile nu se vor degrada până la termenul aplicării unora noi. Acestea pot fi aplicate între 3 şi 5 zile, timp în care bandajul va acţiona în parametri maximi de eficientă.

Kinesio Taping este o terapie cu efecte rapide, fiind astfel folosită de mulţi sportivi de performanţă, precum Serena Williams, Michael Phelps sau David Beckham. De asemenea, este un tratament confortabil şi îi oferă pacientului deplină libertate de mişcare – bandajele nu împiedică fluiditatea mişcării naturale a corpului.

Un alt avantaj al terapiei kinesio îl reprezintă complementaritatea cu alte tratamente, această potenţând efectele terapiilor manuale şi a altor terapii alternative precum hidroterapia sau crioterapia.

Care sunt principalele beneficii?

Prin aplicarea de benzi kinesio se vor optimiza funcţiile musculare, articulare, nervoase şi limfatice. De asemenea, principalele beneficii sunt: scăderea inflamaţiei şi a durerii, creşterea stabilităţii articulare, eliminarea crampelor musculare, stimularea circulaţiei, favorizarea drenajului limfatic, amelionarea posturilor incorecte, favorizarea procesului de cicatrizare, scurtarea timpului de vindecarea al afecţiunilor musculare (hematoame, contuzii).

 

Ce sfaturi aţi oferi unui alergător amator începător? Dar unui alergător care are deja experienţă?

Îi sfătuiesc să aibă grijă cum îşi dozează efortul, să facă practic acest sport cu cap pentru a evita accidentările. Să aibă grijă să îşi adapteze încălţămintea la suprafaţă de alergare şi la corpul lor.

 

Ce părere aveţi de fenomenul ultra running în rândul amatorilor? De ce ar trebui să ţină cont un ultrarunner pentru a nu ajunge la o accidentare? 

Cred că cei care practică aceste ultramaratoane nu mai sunt amatori pentru că în afară de faptul că aleargă la concurs, se şi antrenează foarte mult. Putem spune că în această situaţie în timp apare uzură la nivelul articulaţiilor, şi aceşti alergători sunt obligaţi să facă recuperare pentru articulaţii şi terapii regenerative pentru a-şi menţine un nivel competiţional optim dar şi sănătatea la nivelul articulaţiilor.

Previous Post

Belinda Liu: În cursă scot cel mai bun timp, atunci sunt cea mai puternică şi cea mai focusată

Next Post

Ce să faci când ești demotivat din punct de vedere sportiv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top