CORONAVIRUS. De ce e important să ne antrenăm singuri în perioada asta

 

Mărturisesc, sunt printre cei care acum 2 săptămâni mustaceau la reportajele tv cu imagini apocaliptice de cozi la făină și ulei în supermarketuri.

Apoi lucrurile cu situația răspândirii și efectelor Coronavirus în lume au luat-o razna, într-un ritm galopant. Apoi a ajuns la noi.

Am înțeles că nu e de glumă și încerc să respect scrupulos recomandările medicilor și autorităților: să stau acasă cu ai mei, să ies afară doar în situații excepționale, să mă spăl pe mâini și să mă dezinfectez cu spirt sau dezinfectant, să amân/anulez întâlniri, evenimente, orice implică interacțiune cu alți oameni sau contact cu suprafețe din afara casei mele.

Am pus pe pauza antrenamentele noastre de grup din Parcul Natural Văcărești, Ne antrenăm în natură, și dacă vreau să ies la un antrenament de alergare o fac doar în vreo pădure, de lângă București. Și fără compania altor prieteni alergători. La bazin la înot nu mă mai duc, deși am apucat să plătesc deja abonamentul lunar – asta e, bani pierduți. Nu mai deschid paranteza banilor pierduți de FIECARE dintre noi în perioada asta, de la vacanțe sau bilete de avion plătite în avans la prăbușirea vânzărilor în cazul celor care au un business și așa mai departe.

Este important de înțeles de ce e nevoie să facem asta, și anume să stăm în casă. Și să adaptăm mișcarea și sportul la această nouă dimensiune a vieților noastre – pandemia și, drept urmare, autoizolarea. Până nu demult ne uitam la filme cu subiectul asta, oameni care-și făceau provizii ca să trăiască la adăpost, departe de un virus universal care acapara totul. Ei bine, acum este realitatea în care trăim.

Trebuie să stăm în casă pentru că suntem responsabili nu doar pentru viață noastră și a copiilor noștri dar și pentru ceilalți. Trebuie să stăm în casă pentru că e nevoie de noi să respectăm regulile iar acum, în această situație, este mai evident ca niciodată că a respecta regulile = salvarea de vieți omenești. Și gesturile noastre, laolaltă, asigură restrângerea și împiedicarea imprastierii virusului – asta este prima metodă de a stopa voracitatea unei pandemii.

Am văzut pe facebook diverse postări de la oameni care fac sport. Ne dăm like și ne comentăm la poze cu PB-uri, ture, ne aplaudăm și ne respectăm ca sportivi amatori și ca oameni. Dar am văzut atitudini de genul: “nu ne oprește pe noi virusul să facem sport! Haideți cu noi la antrenamente!” Și cadru cu grup fericit de alergători stand împreună  la poză. Oameni buni, suntem în pandemie! Avem timp să ne antrenăm și să fim împreună DUPĂ ce se termină totul! Atitudinea aceasta de frondă nu ne face cinste pentru că efectele ei sunt vieți omenești în cele din urmă! Dacă situația escaladeaza și apar mii, zeci de mii de cazuri, sistemul nostru sanitar românesc…. să continui? Cred că știți cu toții ce vreau să spun.

Haideți să dăm dovadă de responsabilitate. Nu e timp de bravadă și gesturile noastre sunt plătite de fiecare dintre noi, de cei din jur. Avem timp să mergem împreună la competiții, să ne antrenăm, să mergem la ture dar haideți să depășim împreună asta, cu responsabilitate.

Să trecem la antrenamente de forță acasă, cine are Zwift sau trainer de bike indoor sau bandă de alergare acasă e norocos, sau puteți schimba perspectiva în perioada asta și încerca un program de yoga online. Haideți să ne adaptăm pasiunea la această criză pe care o traversează umanitatea.

Aveți aici la colegul de la Biciclistul lista updata cu competițiile sportive amânate din cauza coronavirusului, o puteți consulta: https://biciclistul.ro/live-competiții-sportive-afectate-de-coronavirus/

Să sperăm că în vară ne revedem cu toții sănătoși la concursuri, dar pentru asta trebuie să respectăm regulile acum.

Previous Post

Testez: smartwatch Fitbit Versa

Next Post

Testez: Kollagen 11.000 PLUS, pentru articulații

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top