SPORT ÎN PANDEMIE. Luiza Loloiu:  De la alergare la mountain bike

(c) Tibi Hila

 

Luiza Loloiu are 33 de ani, lucrează într-o corporație , la OMV Petrom, prin intermediul căreia s-a înscris la primul cros acum 6 ani, și tot atunci a început alergarea.

S-a îndrăgostit de alergarea montană în 2016, iar turele ocazionale pe mountain bike au început în 2018 (când l-a cunoscut pe prietenul ei, Cătălin, mtb-ist convins), iar de un an de zile practică și mtb și ciclism rutier în mod constant, mai ales când este vorba de așa zisele ture epice sau lungi, de anduranță.

Luiza face parte din echipele CiucasX3 (alergare montană) și BikeXpert Racing team (mtb) și face voluntariat la diverse competiții sportive.

Anul acesta a luat tricourile de Campioană Națională la Amatori și La Cupa Națională, la MTB Maraton, în chiar primul an în care a participat la maratoane de mtb și s-a legitimat.

Am întrebat-o cum a arătat și cum arată pentru ea anul acesta atipic și dement, din punct de vedere sportiv.

 

Roxana Lupu, Adrenallina.ro: Cum s-a schimbat rutina ta de antrenamente și mișcare în ultima perioadă?

 

Luiza Loloiu: Anul acesta atât în contextul pandemic cât și din cauza faptului că am lăsat alergarea deoparte, pot spune că pentru mine nu prea a mai existat o „rutină a antrenamentelor” și am avut o abordare mai relaxată în privința programului de mișcare.

A fost mai mult despre a redescoperi motivele pentru care, cel puțin eu, ca amatoare, practic un sport sau mai multe: pentru a mă simți bine, pentru a mă bucura de mișcare și natură.

Este adevărat că în perioada de izolare am încercat să rămân activă, am pedalat indoor și am strecurat ore de funcțional training, exerciții de echilibru pe balance board sau yoga. M-am implicat în organizare și am participat la curse online cu scop caritabil, prin proiectul „Pedalăm pentru viață”.

(c) arhiva personala

 

După ridicarea restricțiilor am pedalat în fiecare weekend prin diferite zone din țară, iar la reluarea unor curse, am schimbat competițiile de alergare cu cele de mountain bike.

 

(c) arhiva personala

Roxana Lupu: Care e regularitatea antrenamentelor tale și ce sporturi practici acum?

 

Luiza Loloiu: Anul acesta a fost în mare parte despre bicicletă, în mod special Mountain Bike, așadar în weekend, cât este uscat afară, mă bucur de MTB. Când vremea nu permite să urc pe MTB, merg în drumeție.

 

În cursul săptămânii încerc să pedalez pe indoor trainer o dată sau de 2 ori. (Afară nu mai am cum de când ziua este scurtă șila încheierea programului de lucru este deja întuneric).

 

M-am înscris la o clasă online de Yoga & Funcțional training și particip o dată pe săptămână.

 

Plănuiesc să reiau alergarea acum, așadar cu puțin noroc, în curând sper să alerg cel puțin de 6 ori pe lună (baby steps 😊).

 

Roxana Lupu: Ce iți lipsește de dinainte de pandemie?

 

Luiza Loloiu: Cred că ceea ce ne lipsește cam tuturor: socializarea, apropierea fizică dintre oameni, weekendurile în familie și turele cu prietenii sau, fără stres, nu doar din privința contractării virusului, ci și a apăsării resimțite după atâtea luni de incertitudine, de teama unor noi restricții, frustrări și de ce nu, dor.

 

Roxana Lupu: Ce ai descoperit nou în perioada asta în ceea ce te privește pe tine în relația cu sportul?

 

Luiza Loloiu: Nu știu dacă este chiar nou, însă am învățat să am mai multă răbdare cu mine și că pot transforma anumite dezamăgiri sau frustrări în noi aventuri, provocări și satisfacții.

Concret, ca exemplu, m-a întristat foarte tare inițial faptul că nu mai puteam alerga (n.r. p problemă medicală) și că urma o pauză nedefinită, dar când la începutul anului am plecat în cantonament în Turcia cu echipa, pe prima mea cursieră, mi-am dat seama, „că nu e dracu’ atât de negru” pe cât credeam.

Din contra, stând mai multe ore pe bicicletă și  exersând tehnica pe MTB în ture și chiar în competiții am realizat cât de mult îmi place și acest sport și câte aș mai vrea să învăț.

Dacă nu am mai avut maraton de alergare pe listă, am avut de MTB și am avut grijă să mă înscriu cam la toate, începând cu Geiger, și chiar să particip la primul Stage Race pe bicicletă împreună cu Noemi Lupuj, pe care o cunoscusem în urmă cu doar cu câteva luni, în Turcia.

 

(c) arhiva personala

(c) Bogdan Popa

 

(c) Bogdan Popa

Roxana Lupu: Cum a fost izolarea din martie? 

Luiza Loloiu: Când a început perioada de izolare în luna martie, am început să folosesc aplicația Zwift conectată la smart trainer, iar la puțin timp, Mihaela Diaconescu m-a băgat într-un grup numit Zwift Ladies RO, chiar dacă nu interactionasem până atunci.

Am avut parte de niște antrenamente on-line de socializare, iar orele pe trainer trec mult mai ușor când te conectezi pe zoom și schimbi o vorbă sau o glumă într-un pluton virtual.

Ceea ce vreau să menționez însă este că în acel grup am întâlnit multe cicliste/triatlonite/duatloniste pe care le admir sincer și care m-au inspirat și mă inspiră în continuare nu doar prin ambiția, determinarea și rigurozitatea antrenamentelor, ci și prin felul lor de a fi.

Poate girl power e clișeu, dar este o comunitate ce mie mi-a dat curaj anul acesta să mă înscriu chiar și la cele mai grele curse de mountain bike maraton și care printre altele speră , ca și mine, să aducem mai multe fete la startul curselor de ciclism de la noi din țară.

 

Nu știu dacă voi știți în anturajul vostru o femeie care să muncească mai puțin decât un bărbat, prin urmare putem parcurge și aceleași distanțe, iar uneori, pe lângă mișcare, este nevoie doar de puțină încredere și ceva curaj, iar aceast lucru cred că este valabil pentru orice sport.

 

Roxana Lupu: Ce obiectiv de mișcare sau sportiv ai acum?

 

Luiza Loloiu: Vreau că alergarea să fie din nou parte din viața mea și îmi doresc foarte mult să practic schi de tură în această iarnă.

Pe lista mea este și o cursă de aventură, gen Pro Park și încerc să mă pregătesc pentru așa ceva chiar și într-un context competițional incert.

(c) arhiva personala

Previous Post

Trei factori cheie de prevenție a diabetului: alimentația echilibrată, odihna și sportul

Next Post

Starea de bine a școlarilor e o prioritate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top