SPORT ÎN PANDEMIE. Andrei Brebuleț: Ture lungi, de descoperire a țării

Andrei Brebuleț

 

Andrei Brebuleț are  31 de ani si lucrează in digital marketing.

Iubește ciclismul dar și:  schi, triatlon, alergare, inot, SUP sau escaladă. Iar fiecare aventură sportivă și de explorare o documentează prin fotografii superbe.

A făcut sport de mic, ai lui l-au pus pe schiuri la 3 ani. Însă a descoperit ciclismul la 25 de ani, atunci când a decis că trebuie neaparat să slăbească și să își schimbe stilul de viață. Asta era pe vremea în care lucra la Hospice Casa Speranței, ca fundraiser pentru evenimentele sportive. Acolo a făcut cunoștință cu lumea curselor de alergare și bicicletă.

De 4 ani concurează activ la curse, mtb, șosea și triatlon, iar de vreo 2 s-a reorientat către turele de anduranță, de adventure riding și bikepacking.

Puteți citi despre aventurile lui sportive pe blogul său, thebikepoint.ro, prin care vrea să îi convingă și pe alții să descopere țara prin mișcare și să își lărgească orizonturile prin sport.

Iată cu ce se ocupă, din punct de vedere sportiv, pe pandemia asta 🙂

 

Roxana Lupu, Adrenallina.ro: Cum s-a schimbat rutina ta de antrenamente și mișcare în ultima perioadă?

Andrei Brebuleț: În iarna ce a trecut, atunci când primul „lockdown” a intrat în vigoare, evident că rutina mea sportivă și planul de antrenament au fost date cu totul peste cap. Precum orice sportiv, pro sau amator, iarna și primavara înseamnă perioada de pregătire, de volum. Dacă pe vreme rece aș fi stat oricum în casă pe trainer, în martie, aprilie și începutul din mai eu eram obișnuit cu ieșiri multe și ore lungi petrecute afară. Zonele preferate erau dealurile dintre Urlați și Buzău.

Însă lockdown-ul a limitat aceste ieșiri, astfel că m-am adaptat și am modificat rutinele. Am trecut la alergări dimineața prin cartier, iar seară câte 1h jumătate de trainer.  Am decis că e important să ofer ceva înapoi și comunității sportive, astfel că, alături de echipa de la Pedalam pentru viață, am organizat seria de curse virtuale de ciclism, pe traseele celor mai cunoscute curse de mtb/șosea de la noi.

 

Roxana Lupu, Adrenallina.ro: Care e regularitatea antrenamentelor tale și ce sporturi practici acum?

Andrei Brebuleț: În primăvară, ca să rezist alergărilor monotone, am făcut un plan de volum, pe același traseu, zilnic, la aceeași zonă Z2 de puls. Timp de 2 luni, am pornit de la 6.20min/mie la 4.30/mie. Aveam nevoie de un țel, un scop, cel obișnuit fiind eliminat. A fost mult mai ușor să urmăresc niște cifre timp de 2 luni (în secret, eu detest alergatul, mi se pare cel mai plictisitor sport posibil). Cred că acest sfat l-aș da oricui. În această perioadă trebuie să îți regândești țelurile și obiectivele, pentru a rămâne motivat.

Apoi, după lockdown, am revenit la „marea dragoste”, bicicleta. Însă nu am mai făcut niciun antrenament structurat. Am jurat, în cele 2 luni de stat în casă, că anul acesta îl voi dedica explorării de locuri și experiențe noi. Mi-am dat seama că am „pierdut” mult timp mergând, în fiecare an, la aceleași curse și pe aceleași trasee de antrenament.

 

Am făcut câteva ture lungi, la care visam de mult timp, și pe care le recomand oricărui ciclist amator de la noi:

–        București – Cheia – retur, în două zile, pe drumurile superbe și goale de trafic de lângă Gherghița, Drăgănești și Urlați.

–        Tură de bikepacking București – Călărași – Vama Veche, cu dormit în hamac pe malul Dunării, pe cel mai frumos drum din sudul țării, Sărulești – Mănăstirea, și prin dealurile viticole din sudul Dobrogei.

–        Epică de Bucegi, pe ebike, 13 ore de mtb, 110km și 3500m diferența de nivel.

–        Munții Baiului și Piatră Mare, într-o singură zi.

M-am concentrat și pe ture de SUP, pe ture de explorare cu bicla, mers pe munte în ture tehnice, mai multe călătorii, chiar dacă asta a însemnat și mai multe ore de condus. Am înțeles că și exploratul din mașină este un mod foarte plăcut de a evada și de a cunoaște lumea.

 

Roxana Lupu, Adrenallina.ro: Ce iți lipsește de dinainte de pandemie?

Andrei Brebuleț: Din punct de vedere sportiv, îmi lipsesc doar oamenii și turele cu prieteni; îmi lipsește, nu mint, energia unei curse. Și să putem să ne oprim împreună, după o tură lungă, la o bere cu toții.

Fiind parte din BikeXpert Racing Team și Team Ciucaș X3, sunt implicat cu echipele în organizarea unor curse. Anul acesta am anulat Marvin, București MTB și Ciucaș X3. A fost greu și deciziile nu au fost ușoare. Am avut noroc să putem organiza BikeXpert Alpine Challenge la Pucioasa, cu mari eforturi din partea tuturor.

Însă mie îmi este dor de restul, mai ales de Ciucaș X3 și de energia de acolo. Este cel mai fain eveniment sportiv din țară și îi duc lipsa. Și duc lipsa coechipierilor.

 

Roxana Lupu, Adrenallina.ro: Ce obiectiv de mișcare sau sportiv ai acum?

Andrei Brebuleț: Păi, vine iarna… am redus deja turația. Noiembrie e luna de stat și contemplat. Sunt și multe de făcut la birou (de 3 săptămâni stau cam 10-11 ore la PC).

În perioada următoare planul este să pot merge în sudul extrem al Greciei, să lucrez 1 luna de acolo, în timpul sărbătorilor. Acolo vreau să fac niște ture de cursieră, să merg la cățărat, să înot și să alerg. Vedem ce va fi. Apoi, restul iernii îl dedic schiului de tură (am deja primele 4 ture planificate cu prietenii, ne rugăm doar să ne dea Bărbosul niște zăpadă) și antrenamentelor de volum de bike și alergare. Asta în funcție de ce îmi permite jobul.

Pentru 2021, dacă totul merge bine, vreau să prind podiumul Cupei Naționale de MTB Maraton, să fac mai mult bikepacking, ture monument (+100km, + 150km, multiday, prin munți) și adventure riding. Îmi surâde și ideea de a face Sulina – Istanbul pe biclă, cu cortul. Din nou, vise frumoase, vedem ce ne rezervă noul an.

 

Roxana Lupu, Adrenallina.ro: Ce ai descoperit nou în perioada asta în ceea ce te privește pe tine în relația cu sportul?

Andrei Brebuleț: Sunt o fire foarte competitivă, fac sport de la 3 ani (mulțumită părinților). Și din această cauză eram obișnuit cu a îmi împinge limitele mereu, să țintesc mai sus și să vreau rezultate notabile.

Însă acest an a fost un eye opener, precum am zis. Mi-am dat seama că este mult mai mult în sport decât curse și antrenamente. Avem o țară minunată, oameni minunați, iar limitarea călătoriilor poate că a fost pastila de care aveam nevoie ca să o explorăm și să o (re)descoperim. Eu am făcut din asta noul meu scop, să iau harta la rând și să țintesc fiecare loc nou în care nu am mai fost, sau fiecare experiență nouă pe care voiam să o încerc de mult.

În 2020 am chiar o lista cu asta. Din toate ieșirile de după lockdown, din fiecare weekend sau minivacanța, în doar 3 am fost în locuri deja vizitate anterior. Și lista încă e foarte lungă 😊

 

Roxana Lupu, Adrenallina.ro: Planuri 2021?

Andrei Brebuleț: La anul vreau să ofer ceva înapoi comunității. Lucrez la câteva idei pentru cursele virtuale de bicicletă, care am văzut că au fost foarte îndrăgite și au ținut oamenii în priză în pandemie. Și am și un plan și încă mă lupt cu a găsi o metodă de a îl începe: să fac un bikepark ca la carte, în București.

Trăim, vedem, pedalăm, explorăm.

 

Previous Post

Starea de bine a școlarilor e o prioritate

Next Post

SPORT ÎN PANDEMIE. Ana Zaharia: Aproape în fiecare weekend pe munte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top