Este vârsta doar un număr în triatlon?

Tehnicile de antrenament au evoluat în triatlon și există practicanți care ne uimesc cu performanțele lor și care au peste 50, 60, poate chiar peste 70 de ani. „Iron Nun” merită menționată aici, care la peste 85 de ani termină curse de Ironman și stabilește recorduri pe care tot ea le sparge în anii următori. Toate aceste povești inspiraționale ne fac să ne întrebăm: este vârsta doar un număr?

Foto: fortunedotcom.com

Antrenorul Lance Watson este de părere că triatlonul poate fi o adevărată fântână a tinereții, dar că este important ca antrenamentul să sufere modificări după vârsta de 40 de ani, pentru ca organismul să nu fie la fel de solicitat an după an, decenii întregi.

La 40 de ani

Mulți triatloniști ating cele mai bune performanțe în triatlonul pe distanță olimpică la vârsta de 30 de ani, iar pentru distanța de Ironman, spre 40 de ani. La triatloniștii care practică acest sport întreaga viață, studiile arată că cele mai bune performanțe sunt menținute până în jurul vârstei de 35 de ani, urmând un declin ușor până la 50-60 de ani, care se accentuează tot mai mult după această vârstă.

VO2 max pare să fie cel mai important mecanism asociat cu declinul în sporturile de anduranță, bineînțeles, odată cu vârsta, conform PubMed. Dar mulți atleți pot să facă fără nicio problemă aceleași antrenamente pe care le făceau la 30 de ani. Este necesar, însă, să mărească timpul destinat recuperării. Partea bună este că mușchii ”au memorie”, în timp devin familiari cu un anumit tip de mișcare și o vor face cu un consum mai redus de energie.

1426822579434
Triatlonistul Craig Alexander, la 40 de ani
Foto: afr.com

Este indicat să existe o săptămână destinată recuperării, odată la trei săptămâni. Fiindcă unul dintre factorii importanți din cauza căreia triatloniștii nu mai performează la fel după 40 de ani, este că nu respectă nevoia tot mai mare a organismului de a se recupera și se accidentează serios. Dacă acordă mai mare importanță masajului și stretching-ului poate fi  foarte benefic.

La 50 de ani

Masa și densitatea osoasă scad pe măsură ce îmbătrânim, în special la femei, după menopauză, oasele pierzând calciu și minerale. Exercițiile și suplimentele ajută, însă țesutul muscular se schimbă odată cu procesul de îmbătrânire, mușchii devenind mai ”rigizi”. Totuși acest lucru nu îi împiedică pe sportivii care pedalează să facă același volum de antrenamente ca la 40 de ani. Ar trebui ca și în cazul celorlalte sporturi să poți realiza 50-75% din volumul de antrenament pe care îl făceai la 40 de ani. De obicei ajută să ai două zile destinate recuperării după o sesiune grea de intervale, pentru a nu te solicita prea mult. De asemenea, ajută antrenamentul cu greutăți, realizat de 2-3 ori pe săptămână.

age-matters
Foto: ironman.com

La 60 de ani

Ideal este să nu ne gândim la vârstă doar din punct de vedere cronologic. Pentru că știm cu toții că o persoană de 45 de ani care este sedentară are o condiție fizică mai proastă decât un atlet de 65 de ani, în ciuda diferenței de 20 de ani. E clar că se produc modificări, atletul trebuie să fie mult mai atent la semnalele pe care le dă organismul, sub formă de durere. Procesul de vindecare după orice accidentare va fi mult încetinit, dar asta nu înseamnă că trebuie să te oprești de tot din a practica sport.

Un aspect important, de care ar trebui ținut cont, este tendința organismului de a acumula grăsime până pe la 55 de ani, și apoi de a scădea în greutate, mai ales în cazul atleților. De aceea ar trebui să fii vigilent și să consumi suficienți carbohidrați și proteine pentru a-ți menține greutatea. Antrenamentele de intensitate maximă nu mai sunt foarte sigure, dar dacă se pune accentul pe aerobic și stretching, totul ar trebui să meargă bine.

gregory-taylor-740
Triatlonistul Gregory Tayler, la 60 de ani
Foto: ironman.com

Expresia „a îmbătrâni frumos” are cea mai mare justificare în cazul atleților. Totul se transformă și devine o competiție cu ei înșiși, de a practica în continuare sporturile pe care le iubesc și de a deveni o sursă de inspirație pentru cei din jur.

Tu ce povești de succes cunoști, în care vârsta s-a dovedit a fi doar un număr?

Previous Post

Ce obiceiuri au alergătorii de succes

Next Post

Am înotat 7 km. Cum a fost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top