Mountainbike la Târgu Ocna – pe forestier, poteci și în mina de sare

Pe 16 mai 2015 va avea loc a 3-a ediţie a concursului de ciclism mounatinbike Călătorie între Cer şi Pământ, la Tîrgu Ocna, Bacău. Concursul este special datorită traseului, care se desfăşoară atât la suprafaţă, pe drumuri forestiere şi poteci, cât şi în subteran, prin tunelurile din mina de sare Trotuş. Organizatori sunt Societatea Naţională a Sării SALROM, Primăria Tîrgu Ocna, Asociația Sportivă Adventuremania şi Asociaţia Sportiva Transalpin Bike.

foto credit Dragos Constantin

foto credit Dragos Constantin

Călătorie între Cer şi Pământ face parte din seria evenimentelor organizate în minele turistice de sare administrate de Societatea Naţională a Sării SALROM. În plus faţă de drumurile forestiere, potecile şi pădurile pe care traseul le traversează concurenţii vor străbate şi tunelurile salinei Trotuş.

Partea deosebită a concursului este parcurgerea serpentinelor care coboară spre centrul pământului, la 240 m adâncime. Traseul din subteran are 3,1 km, iar concurenţii pedalează prin tuneluri sporadic luminate, după care ajung în mina turistică (luminată), unde mai au de parcurs încă 600 m. Apoi tot ce s-a coborât trebuie urcat, aşadar încă 3,1 km de pedalat la deal pentru a ajunge înapoi la suprafaţă, la lumina naturală. Traseul continuă apoi peste mina de sare, traversând pe drumuri forestiere şi poteci dealurile şi pădurile din regiune.

Înscrierile se fac aici.

foto credit George David

foto credit George David

Traseul special al evenimentului necesită şi o pregătire specială a concurenţilor. Porţiunea din subteran reprezintă o adevărată velo-aventură întrucât iluminarea, deşi bună şi suficientă, ridică gradul de tehnicitate al concursului. Acesta este motivul pentru care regulamentul concursului dispune de obligaţii suplimentare pentru concurenţi, obligaţii pe care nu le întâlneşti în general la concursurile de ciclism. În plus faţă de obligativitatea purtării căştii de protecţie concurenţii trebuie să monteze pe bicicletă o lumină albă în faţă şi una roşie în spate. Fără aceste două accesorii plus casca de protecţie ei nu pot pleca în concurs.

Concursul Călătorie între Cer şi Pământ este de tip cross country olimpic şi dispune de un traseu în buclă cu o lungime totală de 15 km, aproape în mod egal împărţiţi între subteran şi suprateran. Evenimentul durează două ore, timp în care concurenţii trebuie să parcurgă cât mai multe ture de 15 km. La finalul celor 120 minute, câştigători la fiecare categorie de vârstă vor fi declaraţi cei care au efectuat cele mai multe ture.

foto credit George David

foto credit George David

Introdusă drept o surpriză de proporţii la ediţia anului trecut, traversarea clădirii Primăriei Tîrgu Ocna de către biciclişti în cadrul concursului se păstrează şi anul acesta.

Călătorie între Cer şi Pământ în cifre:

16 mai 2015 – data concursului;

15 km – lungimea traseului;

120 minute – durata concursului;

+533 m – altitudinea maximă a traseului;

-240m – adâncimea maximă a traseului;

527m – diferenţa totală de nivel a traseului per tur;

12 grade – temperatura constantă din mină;

7.100 lei – valoarea totală în bani a premiilor;

50 lei taxa înscriere până la data de 5 mai;

60 lei taxa înscriere până la data de 12 mai şi în zilele de 15, 16 mai.

foto credit Petrut Floroiu

foto credit Petrut Floroiu

Website eveniment

Pagina Facebook

Pagina Facebook Event

Previous Post

Larisa Cobianu: de la domniță urbană la rideriță Enduro

Next Post

Cernica Spring Trail Runnning, Jurnal de cursă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top