Prima Evadare – mii de ciclişti pornesc duminică spre pădurile din nordul Capitalei

Se apropie cu paşi repezi startul celui mai mare maraton de ciclism cross-country din Estul Europei şi cel mai popular concurs de acest gen din România – Prima Evadare. Competiția va avea loc duminică, 10 mai, pe traseul devenit tradiţional din vechii Codri ai Vlăsiei, pădurile situate în nordul Capitalei. Peste 2.800 de cicliști s-au înscris deja la concursul aflat la a şaptea ediţie, astfel că există toate premisele să fie stabilit un nou record pentru competiţiile de ciclism de la noi din ţară: 3.000 de participanţi.

prima evaadre 10 mai 2015 (4)În aceste zile, curtea Hotelului Caro a devenit o zonă consacrată aproape în întregime ciclismului. Aici au loc înscrierile participanţilor la cursa de duminică, ridicarea kit-urilor, dar şi un festival în sine dedicat sportului pe două roţi. Într-o atmosferă plăcută, cu muzică şi spectacole, are loc o amplă expoziţie de accesorii şi echipamente de ciclism cu preţuri promoţionale, iar doritorii pot beneficia de reglaje gratuite la biciclete. Pe lângă expoziția tradițională, mai mare faţă de ediţiile anterioare, se desfăşoară și proiecții de filme dedicate ciclismului, au loc workshop-uri foto cu Cristian Vasile (Igu) şi spectacole de stand-up comedy cu George Bonea. S-au creat zone de relaxare cu hamace, pufuri şi iarbă verde, s-a deschis o terasă cu sucuri naturale, iar doritorii pot participa chiar şi la cursuri de nutriţie. Programul este miercuri – vineri 18:30 – 21, sâmbătă 10 – 16.

prima evaadre 10 mai 2015 (1)Valoarea premiilor concursului a crescut an de an, iar la această ediţie ele vor depăşi suma de 7.000 de euro. Şi numărul categoriilor s-a mărit, la fiecare din acestea primii trei clasaţi primind bani şi accesorii pentru ciclism. În acest an vor fi 15 categorii, copiii având şi mai multe şanse să câştige premii, existând câte două grupe de vârstă (4-8 ani şi 9-14 ani) pentru fiecare din categoriile Familie şi Familie Extinsă. La feminin şi la grupa destinată sportivilor profesioniști vor fi premiate primele şapte locuri. Fiecare concurent care va ajunge la sosire va primi câte o medalie, un tricou, o diplomă de Finisher și o porție de mâncare. De asemenea, primii 500 de ciclişti vor intra și în posesia a câte unei medalii speciale turnate din metal. În plus, cei aflați pe primele 100 de locuri vor primi și câte un tricou galben cu inscripția Top 100. Pe traseu şi la final vor exista puncte de alimentare, de prim ajutor, de încurajare a participanţilor, de masaj şi service. Şi ca în fiecare an, la sfârşitul cursei, fiecare concurent sau voluntar va putea câştiga unul din numeroasele premii de la tombolă, printre care şi un ceas Gear S.

prima evaadre 10 mai 2015 (6)Prima Evadare îi oferă posibilitatea oricărui pasionat de bicicletă să concureze alături de cei mai buni ciclişti din ţară şi din Balcani. Wouter Cleppe, dublu câştigător al concursului nostru şi bun cunoscător al competiţiilor din sud-estul Europei, îşi exprimă dezamăgirea că în Bulgaria nu există o astfel de competiţie. Drept dovadă, din nou a fost depăşit recordul celor mai mulţi sportivi proveniţi dintr-o altă ţară: 42 de ciclişti bulgari sunt deja pe listele de concurs. Printre aceştia, campioana la mountain bike a acestei ţări, Aneliya Karagyozyan. Va fi o dispută pasionantă pentru victorie, pentru că vor participa şi câştigatoarele ediţiilor precedente Irina Dumitru şi Fodor Emese. Cursa pentru a trece primul linia de sosire se anunţă în acest an mai interesantă ca niciodată, pentru că deja s-au înscris la start ciclişti experimentaţi precum Alex Ciocan, Alexandru Stancu, Attila Madaras, Daniel Marius Roşioru, Ionuţ Sdrăilă, Răzvan Jugănaru, Marian Frunzeanu, Marius Petrache, Arpad Kelemen şi Elisei Miron.

Să nu-i uităm însă pe cicliştii amatori şi să subliniem că numărul cuplurilor înscrise a trecut de 50. Un adevărat record înregistrăm la categoria Companii: numărul celor care vor să participe este dublu faţă de anul trecut, de circa 600. Printre cei care se vor afla la startul actualei ediţii se vor număra şi personalităţi, precum jurnaliştii Daniel Osmanovici şi Lucian Mîndruţă (participant şi anul trecut), omul de radio Ciprian Muntele şi Adrian Igrişan, solistul trupei Cargo.

prima evaadre 10 mai 2015 (8)La cea mai mare competiţie de ciclism din Europa de Est are loc şi cel mai mare concurs de fotografieFoto Hobby” din România dedicat unei curse de acest gen. Şi aici fondul de premiere a crescut şi a ajuns la o valoare totală de 8.200 de lei. În acest an vor exista cinci categorii de întrecere, cu câte trei premii la fiecare constând în bani şi accesorii de specialitate. Coordonatorul concursului, a cărui competiţie se anunţă aproape la fel de spectaculoasă ca cea pe două roţi, este autorul proiectului Bucureștiul Optimist, Cristian Vasile (Igu).

O altă noutate a acestui an va fi un spectacol aerian susținut de componenţii Aeroclubului României, desfăşurat la sosirea de la Snagov. 5 aeronave speciale Extra 300L vor efectua acrobaţii şi un grup de paraşutişti va ateriza la punct fix, într-un spaţiu redus situat între malul Lacului Snagov şi linia de sosire.

Împreună cu partenerii i-Rewind, organizatorii oferă concurenţilor un serviciu video prin care i se va genera fiecărui participant propriul film, ce poate fi descărcat şi distribuit pe reţelele sociale. Totodată, concurenții vor primi prin SMS informări şi rezultatul la finiş.

Câteva cifre interesante ale ediţiei trecute:

 •      au fost prezenți sportivi din 29 de țări
 •      numărul participantelor la categoria Feminin Open – 308
 •      numărul concurenţilor la categoria Elite Open, dedicată sportivilor legitimaţi – 30
 •      numărul fotografilor – 70
 •      cel mai vârstnic concurent – 69 ani
 •      cel mai tânăr – 6 ani
 •      numărul copiilor sub 15 ani – 70
 •      numărul companiilor înscrise în categoria dedicată – 22, cu 268 de reprezentanţi
 •      numărul voluntarilor – 250
 •      televiziuni prezente – 7
 •      câte 30 de premianţi la tombola concurenților şi voluntarilor.

prima evaadre 10 mai 2015 (5) „Prima Evadare a devenit una din cele mai populare competiţii și locul in care cei ajunși din întâmplare pot să-și descopere o nouă pasiune. Am reuşit să facem din Prima Evadare o tradiţie, un eveniment pentru cicliştii amatori, dar şi profesionişti” a declarat  Daniel Sărdan, organizator al concursului şi membru al Clubului NoMad Multisport.

Prima Evadare este un concurs prietenos de ciclism cross-country, care deschide sezonul maratoanelor de ciclism montan din România, printr-un traseu uşor, fără diferenţe de nivel, cu plecarea de la Academia de Poliție din București şi sosirea la Snagov. Cursa se desfăşoară pe drumuri de ţară, prin pădurile din nordul Capitalei, pe o distanţă de aproximativ 55 de km. Întreaga distanţă de concurs este marcată și prevăzută cu 13 puncte de control și 4 zone de alimentare. Traseul este asistat de Poliţie şi Salvare și este patrulat de oficialii competiţiei, de echipe de fotografi şi cameramani. Concurenţii sunt monitorizaţi şi filmaţi cu două elicoptere.

Concursul Prima Evadare îşi propune să promoveze un stil de viaţă sănătos. Ca şi la ediţiile anterioare, competiţia din 2015 doreşte să atragă atenţia asupra posibilităţii de a face mişcare pe traseele din vechii Codri ai Vlăsiei şi să accentueze importanţa curăţirii şi ecologizării lacurilor şi lizierelor de pădure. Maratonul este accesibil începătorilor, dar se recomandă două-trei ieşiri mai lungi pe teren accidentat, anterior competiţiei. Concurenţii sunt sfătuiţi să participe cu biciclete de munte, deşi există şi categoriile Ciclocros şi Tandem, iar casca de protecţie este obligatorie pe toată durata competiţiei.

Anul acesta la concursul Prima Evadare, cicliștii pot adăuga o valoare în plus efortului lor de a parcurge cei 55 de kilometri: să-i ofere unui copil dintr-un centru de plasament un viitor mai bun. Astfel, prin programul educațional Ajungem MARI, copiii instituționalizați și din medii defavorizate participă săptămânal la mai multe cursuri interactive și la vizite educative și motivaționale în spaţii culturale sau la diferite locuri de muncă. Ajungem MARI le propune cicliștilor să devină fundraiseri și să pedaleze la Prima Evadare şi pentru șansa la educație a unui copil dintr-un centru de plasament, strângând bani din donațiile prietenilor. Mai multe informaţii la adresa: http://primaevadare.ro/ajungem-mari-la-prima-evadare/.

Prima Evadare este organizat de Clubul Sportiv NoMad Multisport şi este susţinut de Primăria Municipiului Bucureşti. Evenimentul se bucură de parteneri entuziaști, precum Red Bull, BCR, Samsung, Merida, CST, Skoda, Ciuc, Hotel Caro şi High5. Partener media: Pro FM.

Ce li se pregătește participanților:

 • Marcare traseu – 55 km
 • Cronometrarea cu chip-uri, cu 5 timpi intermediary
 • Tricouri galbene “Top 100” – oferite celor mai buni 100 de concurenţi
 • Medalii turnate în metal “Top 500” –  oferite primilor 500 de concurenţi
 • Aplicaţia Facebook “Prima Evadare”
 • Filmuleţ cu fiecare participant şi serviciu de notificare a rezultatului prin SMS
 • Masaj japonez Yumeiho
 • porţie de paste / orez la finalul cursei
 • Medalie, Tricou şi Diploma celor care termină traseul
 • Servicii de transport concurenţi / biciclete (din zona de Sosire către zona de Start) – 20 de autobuze / 6 camioane
 • Premii de peste 7.000 euro
 • Premii la Tombolă pentru concurenţi şi voluntary
 • 4 zile – destinate ridicării pachetelor de concurs (6-9 mai, program miercuri – vineri 18:30 – 21, sâmbătă 10 – 16:30);
 • Spălătorie de biciclete Karcher
 • Categorii: Elite Open, Ciclocros, Feminin Open, Masculin 15-19 ani, Masculin 20-29 ani, Masculin 30-39 ani, Masculin 40-49 ani şi Masculin peste 50 de ani
 • Categorii speciale: Tandem, Companie, Cuplu, Familie (4-8 ani şi 9-14 ani) şi Familie Extinsă (4-8 ani şi 9-14 ani)
 • Puncte de alimentare, de prim ajutor, de încurajare a participanţilor, de masaj şi service pe traseu şi la final
 • Grupuri sanitare
 • Două elicoptere pentru filmări aeriene şi monitorizarea cursei
 • Garderobă – mașină specială destinată transportării obiectelor/hainelor de la start către finiş
 • Filmul evenimentului
 • Airshow – spectacol aerian susţinut de Şoimii României şi paraşutiştii Aeroclubului României.
Previous Post

Triatlon la mare, la Fără Asfalt, pe 30 mai

Next Post

CONCURS: 2 invitații gratuite la Maratonul Internaţional Braşov!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top