Stelian Larga: Îmi place foarte mult să mă joc cu limitele corpului meu!

Stelian Larga, Boston Marathon, 2015

Stelian Larga, Boston Marathon, 2015

 

Am început să fac sport la vârsta de 5 ani; tenis de câmp, în orașul meu natal Sighișoara. Ca adult, am jucat timp de 3 ani pentru o echipă din Germania.

Am practicat majoritatea sporturilor, nu doar tenis, și  sunt foarte bucuros de faptul că sunt familiarizat și cu baschetul, handbalul, ski alpin, ski nautic, patinaj, squash.

Îmi plac sporturile de echipă, însă prefer sporturile individuale. Tenisul de camp m-a ajutat foarte mult în viata – întotdeauna ești în competiție cu cineva, și trebuie să respecți reguli de fair-play pentru a deveni mai bun decât concurentul tău; nimeni și nimic nu te ajută în sensul ăsta decât tu, persoana ta.

Îmi amintesc că la început, când eram copil, îi reproșam tatălui meu că îmi fură copilăria în favoarea practicării sportului. Acum îi mulțumesc din suflet, pentru că sportul m-a ajutat enorm de mult în dezvoltarea și formarea mea ca om.

Acum sa trecem in perioada actuală. Din motive personale, am întrerupt pentru câțiva ani practicarea sportului în mod organizat, nici timpul nu-mi permitea acest lucru. Dar începand cu anul 2012 am găsit plăcerea de a alerga în parc… de a scăpa de telefonul mobil, laptop … M-am aventurat să alerg primii 6 km, în jurul parcului Herăstrău.

Mi-a plăcut foarte mult, am încercat zilele următoare 2 ture de parc, iar de aici până la primul semimaraton, în mai 2013, a fost un pas.

Nu am așteptat mult și am alergat și maratonul, la Atena, în noiembrie 2013.

Antrenamentele mele sunt structurate pe 6 zile din săptămână, în funcție de perioada de pregătire; în ultima perioadă chiar am trecut la 7 zile pe săptămână, pentru că pregătirea pentru triathlon este mai complexă și necesită mai mult timp. Da, am ajuns la triatlon :).

Prefer să-mi structurez singur antrenamentele. Sunt capabil să le modific singur, în funcție de starea pe care o am în ziua respectivă, respectând în principiu scopul antrenamentului.

Sportul meu preferat este alergarea dar și trialonul pe  distanțe lungi, pentru că imi oferă posibilitatea de a-mi cunoaște limitele. Recunosc, ador momentele în care corpul ajunge la limite. Stiu că la fnal voi primi răsplata cuvenită.

Cea mai pregnantă amintire dintr-o cursă este ploaia torențială din timpul cursei Boston Marathon 2015. Practic îmi era imposibil să țin ochii deschiși iar temperatura era scăzută, cam 2 grade Celsius.

Alergarea acestui maraton a însemnat foarte mult pentru mine pentru că mi-am dorit enorm să mă calific, pentru a trăi senzațiile oferite de această cursă unică.

There’s only one: the Boston marathon, un tagline care spune totul despre aceasta cursă, pe care eu o recomand din toată inima.

Așadar, competiții favorite:

Boston Marathon 2015

Chicago Marathon 2016. Este cursa la care mi-am dorit foarte mult să intru în grupul de sub 3 o și am reușit: 2h 57 min 51sec  :).

Ironman70.3, Dubai 2017 (1.9 km inot & 90 km bicicleta & 21 km alergare).

O altă cursă de suflet, ceva nou și incitant pentru mine; O cursă în care m-am simțit perfect. Îmi doream foarte mult să reușesc un sub 5 ore și am făcut-o, cu 4h 48min 57sec, așa că sunt foarte bucuros.

 

Ironman70.3, Dubai 2017

Ironman70.3, Dubai 2017

 

Cel mai mândru și bucuros aș fi dacă aș reuși să motivez alte persoane să facă sport. Să încerce să-și fixeze un obiectiv și să-și demonstreze lor că pot să facă acest lucru. Pot să vă spun că sportul m-a învățat că ești capabil de lucruri pe care nu le puteai nici măcar visa la un moment dat!

Triatlonul mi-a adus foarte mulți prieteni. Ne motivăm unul pe celălalt, avem conversații de calitate, e frumos.

Am aflat despre mine că imi place foarte mult să mă joc cu limitele corpului meu. Așa reușesc să mă cunosc mai bine pe mine însumi.

Sportul mă ajută să am o viață organizată, din toate punctele de vedere. Nutritie, odihnă, suport psihic…

Uneori, mi se întâmplă să visez că particip la diverse curse de maraton sau triatlon, iar când mă trezesc sunt supărat pentru că nu este o cursă reală :).

Obiectivul meu în 2017 este să alerg încă o cursă de maraton sub 3 ore, sa particip la un alt Ironman 70.3, la circuitul de curse de triatlon din România și posibil o cursă Ironman.

dubai

Dacă ar fi să recomand ceva din experiența mea, aș spune să faceți sport! Datorez enorm sportului, mi-a schimbat viața. M-a organizat. Experiențele trăite la curse și antrenamente îmi folosesc în viața de zi cu zi.

 

*fotografii din arhiva personală

Previous Post

Sporturi care ne ajută să slăbim

Next Post

Cristina Dobre Calman: Am început să practic ciclismul la 45 de ani

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top