Carismatica alpinistă româncă în vârstă de 17 ani, care a făcut cunoscut lumii întregi steagul României, arborându-l pe cele mai înalte vârfuri montane de pe fiecare continent, a vorbit într-un mini interviu acordat blogului Adrenallina despre planurile sale pentru 2012.
Anul acesta, Crina Coco Popescu va urca Everestul, cel mai înalt punct de pe Pământ, aflat în Himalaya, încheind astfel circuitul Seven Summits (cele mai înalte vârfuri muntoase de pe fiecare continent) și câștigând un nou record mondial de vârstă. Coco este prima alpinistă din lume care a terminat Circuitul Seven Vulcanoes – cei mai înalți vulcani de pe cele șapte continente și are în plan ca, începând din vară, să promoveze un circuit intern, cu cei mai înalți șapte munți din România.
Adrenallina: Ce prevede lista ta de obiective pe 2012?
Crina Coco Popescu: În primul rând, o expediție pe schiuri la Polul Nord, la începutul lui aprilie. Apoi, către sfârșitul anului, în luna decembrie, mă pregătesc pentru o expediție asemănătoare, la Polul Sud.
Știu că în expediția de la Polul Nord ai fost invitată. Despre ce este vorba?
Da, este o invitație din partea Clubului Seven Summits din Rusia. Voi merge împreună cu mai mulți alpiniști ruși, unul dintre ei este Alex Abramov, cu care am realizat și premiera de pe muntele Sidley (Coco a făcut parte din prima echipă de alpiniști care a urcat vreodată pe acest vulcan antarctic, alături de Alex Abramov, Mario Trimeri și Scott Woolams), în Antarctica. Vom merge pe schiuri aproape două săptămâni, cu săniile după noi, pe care vom așeza echipamentele, proviziile de mâncare, corturile.
Urmărești un record cu această incursiune?
Dacă reușesc să realizez aceste două expediții, și Polul Nord și Polul Sud, în același an, atunci voi deveni cea mai tânără alpinistă care face asta, deci va fi un record mondial de vârstă. Eu în Antarctica am mai fost pe munții Vinson (4.892 m altitudine, cel mai înalt munte din Antarctica) și Sidley (4.285 m altitudine, cel mai înalt vulcan din Antarctica), și mi-a plăcut foarte mult, m-am gândit că aș vrea să mă întorc acolo. Așa că mă pregătesc pentru asta.
Anul acesta ataci și Everestul. Ce înseamnă asta pentru tine?
Everestul va fi pentru mine ultimul vârf din circuitul Seven Summits. Va fi un nou record mondial de vârstă, după cel al Samanthei Larson, care a încheiat acest circuit în 2007, când avea 18 ani. Eu am 17.
Cum te pregătești pentru toate acestea, în ce constau antrenamentele?
Acum este zăpadă în România și stau mult pe munte: Bucegi, Postăvarul, Făgăraș, munții din jurul Râșnovului, unde locuiesc. Dar fac și alergare montană și bicicletă.
Mă pregătesc să promovez un circuit în România, care se va numi Romanian Seven Mountains. E vorba despre Bucegi, Leaota, Iezer-Păpușa, Făgăraș, Piatra Craiului, Postăvarul. Ideea este să atrag cât mai mulți oameni către ceea ce fac eu, alpinism și sporturi montane, dar și să promovez aceste destinații în străinătate, pe cât posibil. Proiectul debutează în iulie anul acesta, pe data de 11, printr-un concurs de duatlon, organizat de Clubul Montan Altitudine, în Cheile Râșnoavei – vor fi două probe, una de mountainbike și alta de alergare montană.
Carte de vizită
Crina Coco Popescu s-a născut în Râşnov, România, şi escaladează munţi de la 6 ani;
La 11 ani a urcat în Alpi, pe Dente del Giante, până la 4.000 de metri. Au urmat Olimp, Ararat şi Mont Blanc;
La 12 ani a urcat pe Kalapatar, în Nepal;
La 13 ani urca vârful Kazbek în Caucaz, Damavand și Alam Kuh, în Iran;
La sfârşitul anului 2008 a urcat pe Ojos de Salado în Atacama, cel mai înalt vulcan din lume;
În ianuarie 2009 a urcat pe Aconcagua – gigantul Americii de Sud. Au urmat Kilimanjaro în Tanzania și Elbrus în Caucaz;
În ianuarie 2010 a fost în expediţie în Oceania, unde a urcat pe Kosciuszko, Giluwe şi Carstensz Pyramid, iar în vara lui 2010 a escaladat Pico de Orizaba şi McKinley, în America de Nord;
La 16 ani, Coco Popescu are şase recorduri de vârstă în alpinism, cărora li se alătură cele doborâte în Antarctica, şi un titlu de Maestru al Sportului;
În 2010 Crina Coco Popescu a fost desemnată “Alpinista anului”, la categoria alpinism de altitudine, de către Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă.