Dezbatere Adrenallina: Ce facem cu sportul în şcoli?

Eu am devenit sportiv amator undeva pe la 29 de ani. Până la vârsta asta, legătura cu sportul a fost una firavă şi s-a mărginit la orele de sport din şcoală şi liceu, câteva mişcări de karate exersate cu frate-miu în sufragerie – sărituri repetate de pe un dulap, şi nişte meciuri de handbal între clase, când eram într-a7-a, soldate cu eşecuri răsunătoare – practic, am pierdut de câte ori am jucat. Dirigul meu din generală era profesor de sport, dar nu îmi amintesc să mă fi inspirat în vreun fel, să mă apropie în vreun mod de domeniul ăsta, să fi spus ceva care să-mi fi rămas.

Poate că nebunia mea cu sportul este şi un debuşeu al unei energii stocate de atunci, şi neconsumate; în subconştient cred că mi-am dorit mereu să fac parte dintr-o echipă sportivă, să particip la competiţii, doar că nu s-a găsit nimeni să mă direcţioneze, şi cred că nici spectrul cluburilor sportive sau al mentorilor în acest domeniu nu era foarte larg în oraşul Bârlad. 

Câţi copii cu potenţial sportiv se pierd din cauza asta? Câte destine neîmplinite rezultă din lipsa de viziune şi infrastructură în domeniul sportiv din România?

Adrenallina este partener media al unui proiect care ar putea sădi o sămânţă bună în terenul acesta. Este vorba despre Cupa 1, un proiect organizat de Primăria Sectorului 1 Bucureşti, în parteneriat cu Asociația Sport pentru Viață, şi ajuns la a XIII-a ediţie.

cupa

Vizual Cupa 1-2014

Peste 2.000 de elevi din peste 40 de școli și licee din Bucureşti au intrat într-o competiţie sportivă de amploare, pentru titlul de Campioni Cupa 1, în următoarele sporturi: atletism, baschet, handbal, volei şi fotbal. Competiţiile sunt în derulare, şi altă componentă importantă a proiectului, care mi-a atras atenţia, este şi aceasta: câştigătorii desemnaţi  festivitatea are loc pe 11 iunie  vor juca meciuri amicale cu elevii claselor cu profil sportiv din Sectorul 1, şi apoi vor beneficia de testare la Institutul Național de Cercetare pentru Sport!

Poate că dintre ei se vor alege campionii de mâine şi poate că la ştirile TV o să auzim despre performanţele lor, în atletism, baschet, handbal, volei, şi performanţele lor vor fi atât de sonore, încât ştirile despre fotbaliştii din cluburile de la mare vor muri în montaj. Aşa cum face acum legea breaking news-ului SIMONA HALEP!

Până acum, la ediţiile precedente, Cupa 1 a avut alături sportivi ca Gabriela Szabo, Marius Urzică, Diana Oprea, Rică Răducan, Monica Roşu, Monica Iagăr, Otilia Bădescu, Ovidiu Herea, Claudiu Niculescu, Ionel Dănciulescu, Alina Ştefănescu, şi asta mi se pare fundamental, pentru că cine altcineva să îi inspire pe aceşti copii, dacă nu performerii de astăzi?

Începând de astăzi şi până la finalul săptămânii viitoare este deschis la commenturi la acest post, vă invit să faceţi propuneri, să veniţi cu idei de proiecte, cu impresii din experienţa voastră personală, ca părinţi sau ca foşti elevi, trecuţi prin orele de sport la şcoală. Ce ar putea fi îmbunătăţit în programă, cu ce şi cum pot fi atraşi aceşti copii către sport, ce se poate face mai mult pentru ei, pentru a le sădi dorinţa de a face sport şi încrederea că pot face perfomanţă şi că vor fi sprijiniţi, sub o formă sau alta? Poate că vom strânge cea mai bună variantă de proiect şi ea se va concretiza într-o propunere şi apoi, în realitate.

Mai multe detalii despre Cupa 1 găsiţi pe site-ul oficial www.cupa1.ro și pe www.facebook.com/cupa1.

O parte dintre finale au avut deja loc, rezultatele complete sunt disponibile la această adresă.

Vă aştept ideile, propunerile şi sugestiile cu privire la programele sportive în şcoli. Revin şi eu cu propunerea mea, în curând.

Baftă la competiţiile din weekendul acesta! 

 

Previous Post

Ultramaratonul 100 for Children, dedicat copiilor din centrul social ProVita – Valea Plopului

Next Post

XS™ Power Drink, un nou sponsor la triatlonul “Fără Asfalt”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top