Ştefania Ion: „Poţi să fii pregătit din punct de vedere fizic dar psihic să nu poţi duce cursa”

Campioană națională en titre la triatlon, Ştefania a făcut o figură bună la primele curse din sezonul competiţional de anul acesta, aşa că ne-am reîntors la ea (am mai vorbit pe Adrenallina anul trecut, în vacanţa de Crăciun), s-o felicităm pentru titlul de vicecampioană naţională la duatlon câştigat recent, şi să ne povestească despre planurile de anul acesta.

Aşadar, 2014 a debutat pentru ea excelent, având în vedere că s-a remarcat la competiţii majore de duatlon, un tip de competiţie cu care nu era neapărat foarte prietenă în sezoanele anterioare. So, să vedem ce a făcut diferit şi ce urmăreşte să facă în plan sportiv anul acesta: 

Ştefania Ion

Ştefania Ion

ADRENALLINA: Cum crezi c-a debutat sezonul pentru tine? Suntem în aprilie şi ai bifat deja două competiţii importante Campionatul Naţional de Duatlon şi Balcaniada de Duatlon.

Ştefania Ion: Având în vedere că de obicei încep sezonul cu rezultate destul de slabe, din punctul meu de vedere, se pare că anul acesta acesta a fost un început bun.

Ai câştigat titlul de vicecampionă naţională la duatlon iar la Balcaniada de Duatlon ai venit pe locul 3.

Da, pe locul 3 la câteva secunde de locul doi, deci am avut un timp bun.

Este duatlonul pentru tine un tip de cursă cu care nu rezonezi totalmente?

Mă împac mai bine cu triatlonul. Şi asta mai ales pentru că acolo am înotul, unde sunt mult mai avansată decât la alergare. Deci nu mă aşteptam să iasă aşa de bine pentru mine aceste două concursuri de duatlon, să mă calific la Balcaniadă şi aşa mai departe.

Rezultatele tale arată că ai evoluat la una dintre discipline, probabil alergarea?

Da, în special la alergare. Am căpătat o mai mare uşurinţă în alergare. Dar şi la proba de bicicletă am mers bine şi simt că şi aici am progresat. S-a simţit şi sprijinul în energizare şi nutriţie primit de la High5, şi bicicleta cursieră Felt primită de la Moş Ion Roată, şi şosetele de compresie de la Compress Sport România. Fiecare dintre aceste detalii a făcut diferenţa în antrenamente şi în curse.

Cam ce foloseşti în schema ta de hidratare/energizare?

Gelurile High5, pastilele efervescente din gama Zero… Acestea din urmă sunt foarte bune pentru hidratare, conţin sodiu, potasiu si magneziu şi cam toate mineralele pe care le pierzi în antrenamentele intense. Pot spune că se simte diferenţa la antrenamente.

Anul acesta ai acordat mai multă atenţie antrenamentelor de alergare. Ce ai schimbat faţă de anul trecut?

Cred că recuperarea după antrenament a fost esenţială, am avut mai multă grijă la asta. Şi, mai ales, am lucrat puţin cu mintea. Psihic m-am liniştit şi mi-am pus ordine în gânduri. Psihicul e mai important decât fizicul poţi să fii pregătit din punct de vedere fizic dar psihic să nu poţi duce cursa. Am avut astfel de competiţii, unde am mers antrenată dar cu psihicul nu tocmai pregătit.

Cum ai trăit cursa de la Naţionalele de Duatlon?

Nu mă aşteptam să fie aşa de frumos. A fost pentru prima dată în Bucureşti Campionatul, şi am avut prieteni şi cunoştinţe care au venit să ne susţină de pe margine. Pe mine m-a impulsionat chestia asta, am simţit atmosfera mai relaxată şi parcă nu a fost aşa de greu. Duatlonul nu e punctul meu forte, aşa cum am spus, dar particip mai ales pentru un antrenament înaintea sezonului de triatlon.

Vicecampioană naţională, Campionatele Naţionale de Duatlon, 30 martie 2014

Ştefania Ion, Vicecampioană naţională, Campionatele Naţionale de Duatlon, 30 martie 2014

Balcaniada cum a fost, având în vedere că aţi avut şi concurenţă internaţională?

Da, concurenta care a câştigat la open, elite, din Ungaria, a fost foarte bine pregătită. Am văzut că şi la băieţi la open a câştigat un coleg de echipă de-al ei. Iniţial am avut un start cam anemic, alergătoarele au plecat în faţă bine, dar eu am decis să-mi ţin ritmul şi să recuperez la bicicletă.

Şi ai recuperat?

Da, cu câteva secunde bune pe fiecare tură; au fost şase ture la ciclism. Bine că nu a fost ud pe jos, căci cu câteva zile înainte a nins, a fost foarte frig, şi aveam oarece emoţii cu privire la ziua cursei.

Ce spun antrenorii tăi, Daniel Nistoroiu (n.r. antrenor federal Federaţia Română de Triatlon) şi Cristi Mihălţan despre rezultatele tale?

Sunt mulţumiţi de evoluţie. Lucrăm în continuare pentru sezonul ce urmează.

Care e prima competiţie pe care ţi-ai aşezat-o în calendar?

Fără asfalt ar fi prima, apoi vreau neapărat să particip la competiţiile de triatlon şosea de anul acesta.

Ce îţi setezi pentru anul acesta sau te-aş întreba mai degrabă ce te motivează, ce te ţine motivată: să îţi depăşeşti timpii, să îţi întreci concurenţa… Cum funcţionezi?

Vreau să evoluez. Să am mereu timpi mai buni. Să văd că antrenamentele dau roade. Asta mă motivează. Depăşirea propriilor limite.

Dar nu ţi-ai setat un obiectiv clar?

Fiecare dintre noi îşi setează un obiectiv, dar eu în general sunt rezervată. Nu îmi place să spun că o să fac aia şi ailaltă, prefer să las faptele să vorbească.

Previous Post

Paul Dicu a plecat să alerge cea mai dură cursă de anduranţă, Marathon des Sables

Next Post

I AM IRONMAN. Răzvan Staicu: „După prima mea cursă Ironman am fost dus la cortul de reanimare”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top